Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2020 12:42

Бетонні дороги – панацея?

Позаштатний радник на громадських засадах голови Укравтодору, президент Української Асоціації проектних організацій (UADO)

Або які реальні проблеми здатна вирішити презентована Укравтодором Програма розвитку мережі цементобетонних доріг.

Світовий досвід 

У світі 3-6% дорожньої мережі складають цементобетонні автомобільні дороги. Особливо це стосується автострад і експрес-доріг, для яких висока довговічність, стійкість до інтенсивності руху автотранспорту, а найголовніше до збільшення рівня динамічних характеристик, навантажень на вісь має велике значення. 

Наприклад, у США в окремих штатах (в основному в південних) дороги з цементобетонним покриттям складають більше 30 % від протяжності федеральних автомобільних доріг; у Німеччині 25 % автомагістралей мають цементобетонне покриття; в Австрії приблизно 2/3 протяжності магістральних доріг (motorways) мають цементобетонне покриття.  

Власне про бетонні дороги в Україні говорять давно та активно, адже це і локальний продукт, і більш витривале покриття. Станом на зараз – у нас всього 1,4 %  мережі доріг мають цементобетонне покриття. Тобто, до цього часу ніхто не брався за питання системно. 

Таким чином протяжність автомобільних доріг загального користування в Україні із жорстким типом покриття складає близько 2400 км, в той час як загальна протяжність доріг загального користування складає близько 170 тис. км. 

Розвиток мережі цементобетонних доріг також є одним із пунктів програми Слуги Народу та президентської програми «Велике будівництво». Цими днями Укравтодор оприлюднив Концепцію програми, схвалення якої обіцяє в рази збільшити кількість об’єктів побудованих та відремонтованих у цементобетоні доріг загального користування протягом 2021-2025 рр.

Згідно з Концепцією цієї Програми до 2040 року в Україні 30% доріг мають бути побудовані з цементобетону. 

Довгострокова перспектива 

Будівництво бетонних доріг дещо дорожче за асфальтобетонні та потребує специфічного утримання (особливо взимку). Та у довгостроковій перспективі ці інвестиції виправдовують себе. 

Основними з переваг будівництва автомобільних доріг з жорстким типом покриття є:

- втрійчи більший життєвий цикл автомобільних доріг з цементобетонним покриттям (18-21 років) ніж у асфальтних доріг, за рахунок збільшених міжремонтних термінів; 

- практично відсутні залишкові деформації в теплу пору року, тобто немає схильності до колієутворення, яке притаманне нежорстким типам покриття; 

- рівень локалізації при будівництві цементобетонних доріг складає більше 90 відсотків, що є значно вищим, ніж при будівництві доріг з асфальтобетонним покриттям, що створює передумови для додаткових інвестицій в національну економіку для росту ВВП. 

Отже, цементобетонні дороги дозволяють підвищити строк експлуатації доріг втрийчі – до 21 року, а при будівництві асфальтобетонних доріг гарантійний термін експлуатації таких доріг 10 років. Бетонні дороги також дозволяють залишити кошти в національній економіці, а у асфальтобетонних дорогах цілих 56% вартості кожної тони це вартість імпортного бітуму.  

В кінцевому результаті реалізація Програми розвитку цементобетонних доріг в Україні сприятиме підтримці вітчизняного виробника товарів та послуг, покращенню транспортної доступності для жителів України, суттєвому збільшенню пасажиро- та вантажопотоків автомобільним транспортом. 

Грошей на все не вистачить 

Здавалося б навіть наведених вище аргументів мало б бути достатньо, щоб переконати державу відмовитися від асфальту на користь бетону. Та це не можливо хоча б з огляду на те, що ремонти у цементобетоні доцільні коли необхідна реконструкція, а найкраще – вже будувати нові. Нового будівництва у нас не так багато (спочатку треба відновити мережу, яка вже є).  

Тому є свої межі і необхідно правильно пріоритизувати. 

На мою думку, найбільш пріоритетними для відновлення в цементобетоні мають бути дороги державного та місцевого значення, які забезпечують: 

1) підвищення транзитного потенціалу України (діючі міжнародні транспортні коридори та облаштування на базі існуючих доріг нових міжнародних експрес-коридорів); 

2) під’їзди до мультимодальних транспортно-логістичних та логістичних центрів, морських та річкових портів, терміналів, спеціалізованих перевантажувальних комплексів, аеропортів тощо, що покращить показники ВВП країни за рахунок реалізації економічного потенціалу регіонів та покращення інвестиційного клімату; 

3) під’їзди до воєнних баз, аеродромів, стратегічних промислових та сільськогосподарських підприємств; 

4) підвищення локалізації такого будівництва та зменшення імпортозалежності України від нафтопродуктів за рахунок використання відходів промисловості, зокрема, зол винесення, шлаків, шлакового щебеню в цементобетонних сумішах для влаштування цементобетонних шарів дорожнього одягу; 

5) можливість використання технології укочуваного бетону (наприклад, для капітального ремонту тих доріг, по яким часто здійснюється рух перевантажених транспортних засобів, інтенсивність руху яких щороку зростає).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]