Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2024 15:15

Вплив криптовалюти на глобальну фінансову систему

СЕО Trustee Plus

І криптовалюта, і блокчейн-технології здатні вплинути на весь світ і глобальну фінансову систему набагато сильніше. Як саме? Відповімо на запитання просто зараз.

Озираючись назад не складно оцінити який великий шлях пройшла криптовалюта. Ще 13 років тому в співтоваристві раділи простій статті про Bitcoin у відомому журналі – сьогодні заяви президентів і голів корпорацій про BTC звичайна справа. Але важливо розуміти, що незважаючи на досягнення ми все ще перебуваємо на початку шляху. 

Як криптовалюта впливає на фінансову систему

У 2024 блокчейн привертає увагу не тільки інвесторів і великих гравців, а й цілі держави, особливо країни, які планують за допомогою блокчейну вирішити свої економічні проблеми. Ось які можливості перед ними відкриваються:

• Децентралізована природа криптовалют дає змогу вибудувати кардинально нову фінансову систему, що працює без посередників у вигляді традиційних банків. Це дає змогу знизити витрати за операції, зокрема міжнародні перекази, до мінімуму. Наприклад, однією з причин визнання Сальвадором Bitcoin законним платіжним засобом були саме високі витрати на перекази доларів (вагома частина громадян країни працюють у США і переказують гроші своїм сім'ям).

• Криптовалюта підвищує доступність фінансових послуг. Складно повірити, але багатьом людям у сучасному світі недоступні банківські послуги. Цифровізація фінансової системи за допомогою блокчейн-технологій здатна змінити це – дати рівний і повноцінний доступ, тобто забезпечити фінансову інклюзивність.

• Блокчейн-інструменти вже активно використовуються в багатьох сферах і впливають на їхній розвиток. Розподілений реєстр дає змогу модифікувати медичні послуги, сектор освіти, логістику. Смарт-контракти змінюють юриспруденцію, укладання контрактів будь-якого рівня, автоматизацію фінансових послуг. Блокчейн може трансформувати будь-які технологічні шляхи, що потребують залежного оновлення, прозорості, відстежуваності та високого рівня безпеки. 

Прикладом глобального впровадження технології є ініціатива від корпорації Covantis. Вона запустила ланцюжок поставок на блокчейні та розробила платформу для його зручного використання іншими компаніями. Сьогодні з її допомогою фірми з Китаю, Швейцарії, США та інших країн здійснюють міжнародні поставки в умовах повної прозорості, безпеки та електронного документообігу.

Приклади непрямого впливу

Непрямим чином криптовалюта впливає на фінансову систему через: 

• Інвестиції. Активи, особливо Bitcoin, мають величезний потенціал для зростання, що стали використовувати традиційні та пенсійні фонди, як, наприклад, фонд Стенфорда і пенсійні фонди Аризони, а також країни – Сальвадор щодня купує BTC, Бутан купує активи для диверсифікації економіки.

•  Майнінг. Такі країни, як Оман, Бутан, Сальвадор і Арабські Емірати інвестують у розвиток інфраструктури майнінгу, щоб урізноманітнити джерела доходів, забезпечити приплив закордонних інвестицій. Як бонус, вирішити проблеми надлишку електроенергії і дати поштовх розвитку зеленої енергетики.

• Цифрова ідентифікація. Блокчейн здатний запропонувати ідентифікацію особистості для отримання доступу до тих чи інших сервісів без розкриття особистих даних. Прикладом цього слугує нещодавній проєкт глави OpenAI – Worldcoin.

Криптовалюта в Україні

В Україні вже пропонують використовувати блокчейн, наприклад, для цифровізації земельного кадастру (вирішення спорів і контролю прав власності), підвищення доступу до державних послуг за допомогою віртуального простору метавсесвітів. Але обидві ініціативи сьогодні все ще знаходяться на етапі пропозицій.

У майбутньому технологію пропонується використовувати для вирішення проблем:

• Виключення впливу людського фактора при виборі виконавців під час проведення тендерів та підвищення прозорості всієї системи;

• Використання цифрової ідентифікації для роботи суду присяжних;

• Проведення опитувань і голосувань серед населення;

• Оптимізація черг у бюджетних установах на базі цифрового підпису.

Проте, незважаючи на слабке використання криптовалют на державному рівні, цифровими коштами активно користуються в приватному секторі – понад 15% населення за їхньою допомогою оплачує покупки, інвестує і зберігає активи для збереження в умовах інфляції. Це зі свого боку впливає на сектор криптопослуг, розвиває його і дає поштовх до створення інноваційних рішень. Наприклад, сервіс платежів WhitePay, біржа WhiteBit, гаманець Trustee Wallet і платформа Trustee Plus.

Що відбувається з криптовалютою сьогодні

З моменту запуску криптовалюта протиставляється існуючій фінансовій системі, вважається її альтернативою, яку неможливо на 100% контролювати. З цієї причини багато держав і ЦБ висловлювали свій скепсис щодо неї. 

Незважаючи на це протистояння, сьогодні криптовалюти дедалі більше вбудовуються в традиційну фінансову систему – настільки, наскільки це взагалі можливо – і чинять свій вплив на неї «зсередини». Ось кілька прикладів такого злиття:

• Національні цифрові валюти – CBDC. Розуміючи, що Bitcoin та інші валюти фактично непідвладні, ЦБ багатьох країн почали розробку CBDC – централізованого активу, прив'язаного до курсу національної валюти, чиї випуск і контроль перебувають повністю на боці Центрального банку. У 2023 році було 130 таких країн – 64 з них уже активно переходили на фінальні етапи тестів.

• Спотові Bitcoin-ETF. У січні 2024 року SEC США схвалила запуск ETF на базі BTC. Це дозволило інвесторам опосередковано інвестувати в Bitcoin, який фактично зберігається на балансі емітента. І з одного боку, це відкрило доступ консервативним фондам до нового виду активів «за старою схемою», забезпечуючи приплив коштів, з іншого боку, призвело до акумуляції великої кількості BTC на рахунках компаній. У березні 2024 року 11 фондів володіють 4,8% всього обсягу Bitcoin.

• CEX-платформи. Крім Bitcoin-ETF, вагома частка активів циркулює на централізованих біржах, що також у теорії може нашкодити децентралізації таких криптовалют, як BTC. Для розуміння: денний обсяг торгів найбільшої CEX, а саме Binance, дорівнює $13 млрд, коли як на найбільшій DEX Coinbase $3,5 млрд.

Зі зростанням прийняття криптовалют зростає і необхідність регуляції. І найімовірніше, у майбутньому ми побачимо лише посилення їхнього контролю з боку держави.

Підбиваємо підсумки

У березні 2024 року капіталізація криптовалютного ринку перевищила $3 трильйони, а курс Bitcoin сягнув нового історичного максимуму на позначці $73 600 - ще 13 років тому 1 BTC коштував менше ніж $1. Щороку сектор привертає увагу нових людей – в Україні кількість власників цифрових активів перевищує 6,5 млн осіб. У світі цей показник зріс на 34% за 2023 рік і становить сьогодні 580 мільйонів власників. 

Капіталізація ринку відносно світової економіки, її традиційних секторів все ще невелика. Проте кожні кілька років індустрія б'є нові рекорди. Криптовалюти хоч поки що й залишаються нішевою історією, але займають дедалі більшу частку і в міру інтеграції технології в наше життя справляють дедалі більший вплив на фінансову систему.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]