Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2023 13:36

Енергоощадність підприємств. Як підготувати бізнес до блекаутів?

Засновник Fibermix та Savex Minerals

Під час минулорічних зимових обстрілів Росія пошкодила близько 50% об'єктів енергосистеми України. Це значно вплинуло на бізнес.

У листопаді та грудні 2022 року 40% підприємств скоротили обсяг роботи, а 9% призупинили роботу. Тоді можна було сказати, що підприємці не були готові. Тепер у нас є досвід, як пройти зимовий період найбільш ефективно. Але чи готується бізнес до важкої зими? І як це зробити правильно?

З боку держави звучить чимало меседжів щодо готовності енергосистем. Зокрема, енергетичні об'єкти матимуть трирівневий захист від ураження під час обстрілів. Але, незважаючи на це, в Уряді все одно попереджають про неминучість блекаутів.  

Підприємці до “зими, що наближається” ставляться спокійно. За моїми спостереженнями, навіть оптимістично.
Такі настрої можна пояснити загальною втомою, прагненнням вкладати гроші в бізнес, а не в енергогенеруюче обладнання, та абсолютно людським бажанням – відсторонитися від негативу.  Але, як на мене, цей підхід трохи ризикований. Краще мати чекліст на випадок блекаутів.

Адже, наслідки неготовності бізнесу до форс-мажорів можуть бути катастрофічними:

1. Втрата клієнтів. Неможливість надати товар чи послугу за угодою – це загроза підвести клієнта. Як наслідок – клієнт йде, бізнес втрачає перспективу майбутньої співпраці та гроші.

2. Втрата репутації. З попереднього пункту випливає неминуча зміна ставлення до компанії, як серед споживачів, так і в бізнес-колах.

3. Втрата ділових партнерів – наслідок погіршення репутації. Хто захоче вести бізнес з компанією, яка підводить клієнтів?

4. Втрата місця на ринку. Боротьба за клієнта зараз як ніколи жорстка. Зважаючи на конкурентне середовище та низьку купівельну спроможність українців, повернутися на своє місце на ринку буде дуже складно.

Незважаючи на нинішні турбулентні часи, варто фокусувати увагу на позиціонуванні компанії на ринку в довгостроковій перспективі. Можливо, доведеться збільшити видатки зараз, натомість компанія збереже свої позиції за рік.

Чекліст. Як підготуватися до блекаутів.

Повністю убезпечити підприємство від форс-мажорів, на жаль, неможливо, але є рішення, які допоможуть мінімізувати витрати.

1. Аналіз енергоефективності. Варто знати не тільки загальну кількість затребуваної енергії на підприємстві, а чітко розуміти, якої потужності потребують всі процеси виробництва окремо.

2. Роздроблення процесів, сегментація. Ми відокремили автономні групи від сектору, який потребує більшої потужності.

Наприклад, є частина процесів, які в разі чого, можуть працювати від побутового генератора.

3. Запас готової продукції на 4-5 днів наперед дозволяє убезпечити підприємство від повної зупинки роботи в разі форс-мажору.

Виробництво продукту потребує найбільших потужностей, і у випадку тотального блекауту, ми зможемо призупинити роботу цієї групи на 4-5 днів, але інші автономні групи в цей час продовжать працювати: фасування, сортування. Таким чином підприємство працює, навіть не задіюючи надто потужні генератори.

4. Запас сировини для виробництва продукції на 1,5-2 місяці. Треба бути готовими до можливих перебоїв з логістикою, транспортуванням. Тому сировину про всяк випадок тримаємо на складі.

5. Спираємось на те, що залишилось з минулої зими та докуповуємо нове: генератори, LED-лампи, ліхтарики, повербанки різного типу, від побутових для телефонів, до більш потужних. 

Звісно, підприємцям не хочеться вкладати свої кошти в залізо, яке більшість року стоятиме без справи. Знаю деяких бізнесменів, які поспішили продати генератори весною. Тепер, вочевидь, знову купуватимуть, втратять час та гроші. Бо ціни на генератори будуть космічні. А головне – можуть не встигнути отримати енергогенеруюче устаткування до нових блекаутів.

6. Інструктаж співробітників. Може здатися дрібничкою, але звичайна “Пам'ятка про економію електроенергії” дійсно працює! Ми просимо працівників вимикати світло та повністю знеструмлювати обладнання наприкінці зміни, аби убезпечити його від різких перепадів електроенергії.
Коли на підприємстві 50-60 людей зважають на енергоефективність – це економія значних коштів, також збільшується ресурс обладнання.

7. Побутові потреби. Ми про них кажемо в останню чергу, але це база – забезпечити колектив базовими умовами. Обов'язково має бути великий запас технічної та питної води, серветки, антисептики та аптечки широкого складу.

Прагматичне ставлення, прискіпливий аналіз, готовність до складних сценаріїв – це те, що допоможе швидше адаптуватися до змін та несподіванок. Той хто вміє адаптуватися – матиме конкурентні переваги в часі. А час і швидкі рішення можуть стати ключовими факторами для збереження та розвитку бізнесу у складні часи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]