Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2022 16:11

Пролонгація договорів до 31 березня – які зобов'язання у замовників ви не забули?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

За повномасштабною війною та тими жахами, що вона принесла, мабуть багато хто і забув, що 31 березня зовсім скоро

Наприкінці минулого року нагадувала всім замовникам про можливість у разі необхідності продовжити дію окремих діючих договорів на наступний рік. Розповідала детально, як це правильно зробити та що необхідно врахувати при такому продовженні.

Незважаючи на те, що законодавством не визначено, на який саме строк може бути подовжено дію актуального договору, (сказано лише про строк, достатній для проведення процедури закупівлі/ спрощеної закупівлі на початку наступного року), переважна більшість замовників пролонговує договори саме на І квартал наступного року, тобто до 31 березня.

А за повномасштабною війною та тими жахами, що вона принесла, мабуть багато хто і забув, що 31 березня зовсім скоро.  І це накладає на замовників відповідні зобов’язання.

Отже, всі замовники, що продовжували дію договору до 31 березня, мають протягом 20 робочих днів оприлюднити в електронній системі закупівель звіт про виконання договору, якщо це не було зроблено раніше (наприклад, за фактичним виконанням договору або його розірванням). Останній день – 29 квітня!

Хочу також відмітити проблему, яка може виникнути у замовників.

Умовою пролонгації договору на наступний рік є те, що замовник обов’язково проведе в наступному році закупівлю / спрощену закупівлю за тим же предметом.

Так, частиною шостою статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачено: Дія договору про закупівлю може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку.

Тобто, продовження строку дії договору обов’язково передбачає, що замовник на початку року проведе відповідну закупівлю, оскільки Законом не дозволяється просто  продовжити дію договору, збільшивши при цьому його суму до 20 %, і не провести закупівлю аналогічних товарів /робіт /послуг на наступний рік.

Якщо ви  оголосили закупівлю / спрощену закупівлю, але не встигли її завершити належним чином до настання воєнного стану (відпала потреба внаслідок зміни пріоритетів, неможливість поставки, неможливість надання документів переможця тощо), рекомендую підготувати протокол-пояснення, де вказати про початок проведення закупівлі та причини, з яких вона не була завершена.

Так само рекомендую підготувати аналогічний протокол-пояснення тим, хто з тих чи інших причин так і не розпочав закупівлю.

Я сподіваюсь, більше того, я абсолютно впевнена, що в поточному році ви всі проведете відкриті торги, або хоча б спрощену закупівлю з аналогічним предметом закупівлі, відповідно до вимог Закону. Але зараз я раджу підготувати документ з поясненням (оприлюднювати його в електронній системі закупівель не потрібно), чому саме не було укладено договір в результаті проведення закупівлі на конкурентній основі, предмет якого є аналогічним предмету закупівлі, зазначеному в пролонгованому договорі.

Вдалих закупівель!

Слава Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]