Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.05.2021 11:41

Яким буде нове законодавство про індустріальні парки?

Кандидат юридичних наук, адвокат, партнер юридичної фірми "Салком"

Парламент зробив крок до оновлення законодавства про індустріальні парки

15.04.2021 Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 4416-1 про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках.

Основні новації відповідно до законопроекту № 4416-1

1. Пропонується встановити перелік об’єктів, що можуть розміщуватися у складі індустріального парку, а саме:

а) офіси керуючої компанії, фінансові установи, об’єкти маркетингу та реклами;

б) заклади вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти;

в) бізнес-кампуси, акселератори, фонди, компанії-резиденти, лабораторії з розвитку інноваційних технологій;

г) багатоцільові зали для проведення наукових конференцій та інших заходів;

д) пожежні частини;

є) озеленені території;

е) виробничі будівлі та споруди;

ж) інженерні будівлі та споруди;

з) інші об’єкти, не заборонені чинним законодавством.

2. Пропонується закріпити, що за рахунок коштів, передбачених законом про Державний бюджет України, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України, керуючим компаніям, ініціаторам створення - суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків здійснюється компенсація 50% витрат на підключення та приєднання до електромереж.

3. Пропонується надати учасникам індустріальних парків компенсацію відсоткових платежів за кредитами у залежності від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від їх господарської діяльності:

1) від 15% до 30% експорту – відшкодування 30% загальної суми відсоткових платежів за кредитом;

2) від 30% до 50% експорту – відшкодування 50% загальної суми відсоткових платежів за кредитом;

3) більше 50% експорту – відшкодування 50% загальної суми відсоткових платежів за кредитом;

4) більше 70% експорту – відшкодування 70% загальної суми відсоткових платежів за кредитом.

4. Пропонується передбачити, що інвестиції учасників індустріальних парків у створення виробництва, здійснені протягом перших 3 років господарської діяльності в межах індустріального парку, підлягають частковій компенсації за рахунок коштів Державного бюджету України в обсязі, що залежить від частки експорту продукції власного виробництва в загальному обсязі доходів господарської діяльності:

1) від 15% до 30% експорту (в середньому протягом кожного з трьох років діяльності) – відшкодування в обсязі 15 % загальних капітальних витрат;

2) від 30% до 50% експорту (в середньому протягом кожного з трьох 3 років діяльності) – відшкодування в обсязі 30 % загальних капітальних витрат;

3) більше 50% експорту (в середньому протягом кожного з трьох років діяльності) – відшкодування в обсязі 50% загальних капітальних витрат;

4) більше 70% експорту (в середньому протягом кожного з трьох років діяльності)  – відшкодування в обсязі 70% загальних капітальних витрат.

5. Внести зміни до Земельного кодексу, в яких передбачити, що для створення та функціонування індустріальних парків допускається зміна цільового призначення особливо цінних земель, а також надати повноваження районним державним адміністраціям на їх території вилучати земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, для створення та функціонування індустріальних парків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]