Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.09.2019 11:04

Проект змін до КПК (законопроект 10387)

Адвокат, партнер Адвокатського об'єднання "Правовий Альянс"

Що для сторони захисту несуть чергові зміни.

В новинах, мессенджерах правники пересилають один одному законопроект № 10387 народного депутата Яценко А.В., який вносить ряд суттєвих змін до КПК України. 

Даний законопроект проаналізований мною в з точки зору позиції захисту та умовно розділений на позитивні та негативні. 

Позитивні зміни.

- Додано визначення поняттю “місце події”.

- Замінено визначення “повідомлення про підозру” на “вручення особі підозри” (тепер простіше визначати судам і стороні захисту, чи має особа статус підозрюваного, як вручали підозру, чи уповноважена особа це здійснювала).

- Учасником кримінального провадження визначено особу, щодо якої застосовано заходи забезпечення кримінального провадження.

- Визначено, що прокурор складає підозру, вручати може інша особа за дорученням.

- Всі речі та документи, що вилучені під час обшуку вважаються тимчасово вилученим майном. Тобто, слідчий, прокурор на протязі 48 годин з моменту вилученні під час обшуку майна буде зобов’язаний звернутись до слідчого судді із клопотанням про арешт майна.

- Розширено перелік осіб, що мають право звертатись із клопотаннями до слідчого в порядку ст. 220 КПК України.

- Надано право стороні захисту оскаржити слідчому судді відмову у наданні матеріалів досудового розслідування.

- Заборонено розголошувати відомості на стадії досудового розслідування, що можуть ідентифікувати особу підозрюваного, потерпілого, свідка.

- Допит потерпілого проводиться невідкладно після подачі заяви про вчинення злочину або заяви про визнання потерпілим.

- Обшук та огляд житла чи іншого володіння адвоката проводиться з урахуванням ЗУ “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” (з 2012 року ця норма закріплена в профільному законі, проте в КПК цього закріплення не було, що призводило до зловживання слідчими).

- В ухвалі про обшук має бути зазначено індивідуальні або родові ознаки речей, документів, посилання на взаємозв’язок між речами та вчиненим кримінальним правопорушенням (раніше лише зазначався перелік речей).

- Дозвіл на вилучення під час обшуку комп’ютерної техніки, мобільних телефонів може бути наданий лише за умови, що їх вилучення необхідне для проведення експертного дослідження, вони отримані внаслідок вчинення злочину, є засобом або знаряддям вчинення злочину.

- Окремо додана стаття про обшук особи - 236-1 КПК України, чітко визначений порядок проведення обшуку особи.

- Відпадає необхідність звернення до слідчого судді із клопотанням про проведення експертизи - експертиза проводиться за зверненням сторони або за дорученням слідчого судді, суду. Сторона захисту має право також звернутись до слідчого із клопотанням про проведення експертизи, в разі відмови сторона захисту має право звернутись із клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

- Ст. 290 КПК України розширена положенням, що сторона захисту має право звертатись із клопотанням про доповнення досудового розслідування.

Негативні зміни.

1. Слідчий за погодженням із прокурором має право звертатись до слідчого судді із клопотанням про призначення ревізій, перевірок (не зрозуміло, яке доказове значення ревізії та перевірки будуть мати в порівнянні із доказами і експертизами).

2. Підозрюваною особа стає не з моменту повідомлення про підозру (такого визначення більше не існуватиме), а з моменту складення підозри.

3. Ревізії та перевірки визначено документами, які можуть містити в собі докази (можуть в порядку ст. 93 КПК України витребовуватись сторонами).

4. Підозру може бути вручено за дорученням слідчого або прокурора іншою особою, а також у спосіб, передбачений для вручення повідомлень.

5. Обмежено право сторони захисту оскаржувати постанову слідчого більше одного разу.

6. В апеляційному порядку надано право оскаржити:

- арешт майна, відмову в ньому, повне або часткове скасування арешту майна, зняття арешту з майна;

- про повернення тимчасово вилучених речей і документів;

- застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання або відмову в його застосуванні;

7. Спори про те, хто має здійснити повідомлення про підозру спеціальним суб’єктам закінчаться - ст. 481 КПК України визначатиме лише обов’язок складання підозри уповноваженими особами спеціальним суб’єктам. Вручення підозри, як було зазначено раніше, можливе здійснити за дорученням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]