Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.02.2024 12:23

Енергія майбутнього: чому сонячні електростанції є ключем до сталого розвитку бізнесу

Фахівець у галузі сонячної енергетики, COO та співвласник компанії SUNSAY NRG

Як сонячна енергетика змінює бізнес в Україні, чому це вигідно і які труднощі можуть виникнути.

Хочете інсталювати сонячні електростанції на підприємстві, проте маєте певні сумніви, чи потрібно це вам? Сьогодні я поділюся тим, як сонячна енергетика змінює бізнес в Україні, чому це вигідно і які труднощі можуть виникнути. Крім того, я поясню, як використання сонячних панелей допомагає компаніям зменшити свої витрати та зробити свій внесок у захист довкілля.

Поточний стан сонячної енергетики для бізнесу в Україні

Сьогодні в Україні є приблизно 150 000 підприємств, які користуються сонячною енергетикою. Точну цифру визначити важко. Це пов’язано з відсутністю загального реєстру сонячних станцій, а також зобов'язання підприємств реєструвати їхнє обладнання. Саме тому судити про поточний стан цієї сфери можна лише на основі здогадок та оцінок гравців ринку. 

З одного боку, нещодавно у Forbes з'явилася інформація, що у 2023 році було побудовано близько 300 МВт сонячних електростанцій. Ці дані надав Андрій Герус, голова енергетичного комітету Верховної Ради. З іншого боку, оскільки ми з партнерами постійно слідкуємо за ринком, я оцінюю, що СЕС було встановлено вдвічі менше, приблизно до 150 МВт. 

Проте тенденція розвитку сонячної енергетики є позитивною. Ця тема сьогодні не викликає запитань: що це таке, навіщо і як встановлюється. Все більше і більше підприємців стають зацікавленими у придбанні таких станцій. Адже вони бачать їх в сусідів та конкурентів по всій Україні та розуміють їхні переваги. 

За моїми оцінками попередніх запитів на встановлення СЕС, в поточному році зростання ринку сонячної енергетики в Україні становитиме від 30 до 70% в порівнянні з 2023.

Які переваги та можливості дає сонячна енергетика?

Перш за все, це економічні переваги, а саме – заощадження на витратах на електроенергію. Якщо взяти до уваги наші кліматичні умови та сьогоднішнє законодавство, СЕС дозволяють зменшити ці витрати на 30% в рік. 

В цьому році в Україні також запрацює механізм Net billing. Відповідно до нього, підприємства чи домогосподарства зможуть віддавати надлишкову електроенергію в мережу, за що отримуватимуть кошти на віртуальний рахунок. Потім вони зможуть придбати за ці гроші додаткову електроенергію. Ця система надасть сонячній енергетиці додаткові переваги. За моїми оцінками, підприємства заощаджуватимуть до 50% витрат. Лише уявіть – 50% економії на електроенергії для вашого бізнесу. 

По-друге, сонячна енергетика є надзвичайно ефективною та вигідною. Зокрема окупність цієї технології становить 3-4 роки, а термін експлуатації – 30-40 років. Крім того, СЕС є стійкими до помилок та поламок, а гарантійні випадки трапляються дуже рідко. Звичайно, я маю на увазі якісне обладнання, яке встановлене належним чином. Сонячні станції чудово інтегруються як на старих, так і на нових підприємствах, і гарно себе показують протягом багатьох років. 

Далі – зміни кліматичних умов, ціни й темпи зростання на електроенергію все більше і більше переконують наших клієнтів, що СЕС це безальтернативне, must-have рішення. До речі, в Берліні в Німеччині вже понад рік діє норматив, що зобов'язує тих, хто будує нові будівлі, виділяти 30% площі покрівлі під сонячні панелі. Це гарна ініціатива і з погляду енергоефективності, і збереження навколишнього середовища. 

Власне, збереження навколишнього середовища – це насправді проблема номер один для всього цивілізованого світу. Можливо, через кліматичні особливості України ми не так сильно помічаємо наслідки глобального потепління та інших змін. Проте вони відчутні в інших країнах, де люди втратили можливість збирати достатній урожай або не можуть його зібрати через постійні дощі. Тому перехід до використання сонячної енергії – це спосіб для бізнесів проявити корпоративну відповідальність та показати, що їм не байдужа доля довкілля. 

Нарешті не забуваємо, що Україна стрімко рухається до входження в Європейський союз. Якщо підприємство планує виходити на європейський ринок, йому слід дотримуватися встановлених там вимог до товарів. Необхідно мати сертифікати, що підтверджують якість та походження сировини, а також відношення до сталих процесів ведення бізнесу. І використання сонячної енергетики є підтвердженням того, що бізнес рухається за тим самим вектором розвитку, що обрав для себе ЄС.

Перешкоди на шляху розвитку сонячної енергетики

Я вважаю, що майбутнє входження України в Європейський Союз навпаки відкриває лише нові перспективи. Адже бізнеси будуть отримувати грантові допомоги та кредити з низькими ставками. 

Єдину перешкоду, яку я бачу, це дефіцит кваліфікованих інсталяторів сонячних електростанцій. Оскільки ця сфера пропонує велику кількість переваг, ми можемо зіштовхнутися з надзвичайним попитом на встановлення СЕС серед українців. Якщо говорити саме про досвідчених кадрів, які дотримуються законодавства, норм будівництва та техніки безпеки, з цим може виникнути проблема. 

Справа ще в тому, що якщо воєнний стан триватиме, то іноземні гравці та їхні команди не будуть з'являтися в Україні. Тобто вони можуть заходити, але при цьому найматимуть українців. Звісно ж, українців на таких посадах буде недостатньо. Тому питання школи та навчання інсталяторів є надважливе, якщо ми хочемо усунути цю перешкоду.

Гранти та підтримка бізнесу, який хоче перейти на сонячну енергетику

Приємно бачити, що все більше і більше грантів надається бізнесам у сфері енергоефективності. Проте, на жаль, загальної бази таких можливостей немає. Тому компаніям доводиться самостійно шукати гранти, подавати заявки та документи. 

У 2022 році Україна і Швейцарія підписали договір про спільні кліматичні проєкти для «зеленого» відновлення України. Відповідно до нього, Швейцарія інвестуватиме в державні та приватні ініціативи, що націлені на зменшення викидів парникових газів в атмосферу. Україна своєю чергою повинна надати підтвердження скорочення викидів вуглецю. 

Загалом Швейцарія вже уклала 14 подібних договорів з різними країнами в межах Паризької угоди. Наприклад, у Вануату такий проєкт відкриває доступ до надійної та доступної електроенергії з відновлюваних джерел для населення, яке зараз живе без електрики. А у Таїланді на вулицях Бангкока вже понад рік курсують електробуси, які перевозять місцевих жителів та туристів. Ці електробуси є тихішими, чистішими та, що найголовніше, не виробляють викидів.

Я вірю, що таких програм ставатиме все більше, зокрема і в Україні. Адже, попри труднощі сьогодення, в бізнесі слід завжди дивитися на 10 років вперед. Навіть якщо встановлення сонячних електростанцій здається зараз не на часі. В будь-яких умовах ми повинні розвиватися та зростати. Ми йдемо в ЄС, і вже зараз потрібно планувати дії по реалізації стратегій, що допоможуть вашому бізнесу відповідати європейським нормам та вимогам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]