Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2021 16:59

Контрактація агропродукції: які умови договору захистять вас від спорів?

Керуючий партнер Юридичної компанії "Титан"

Поради для агробізнесу

Співпраця з контрагентами та партнерами серед агропідприємців часто призводить до професійних непорозумінь. Причин існує безліч, проте одна із найпоширеніших — нехтування положеннями договору у процесі їх виконання.

Тож саме тому я продовжую серію статей, у яких ділюся законодавчими новелами, секретами укладення безпечних договорів та актуальною судовою практикою з агропідприємцями, що в сукупності допоможе їм уникнути потенційних конфліктів на сільськогосподарському ринку.

У цій статті я разом з Андрієм Іваницьким, адвокатом, доктором філософії з права, проаналізував один із різновидів договору купівлі-продажу сільськогосподарської продукції — договір контрактації — та розповів про його особливості.

Що таке договір контрактації?

За договором контрактації виробник сільськогосподарської продукції зобов’язується передати заготівельному (закупівельному) або переробному підприємству чи організації (контрактанту) вироблену ним продукцію в строки, кількості, асортименті, що передбачені договором, а контрактант зобов’язується сприяти виробникові у виробництві зазначеної продукції, прийняти й оплатити її.

Особливість договору контрактації сільськогосподарської продукції полягає в специфіці його предмету.

Предметом цього договору є сільськогосподарська продукція, яка має відповідати наступним вимогам:

— Такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції);

— Такі продукти обробки та перероблювання цих товарів (продукції), мають бути придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, перероблення або внутрішньогосподарського споживання.

У чому особливість цього договору?

У положеннях Господарського кодексу виконання договору контрактації сільськогосподарської продукції також має низку особливостей:

— Виробник повинен не пізніше ніж за 15 днів до початку заготівлі продукції повідомити контрактанта про кількість і строки здачі сільськогосподарської продукції, що пропонується до продажу, та погодити календарний графік її здачі.

— Контрактант зобов’язаний прийняти від виробника всю пред’явлену ним продукцію на умовах, передбачених у договорі.

У договорі контрактації можуть передбачатися обсяги сільськогосподарської продукції, приймання якої контрактант здійснює безпосередньо у виробника, та продукції, яка доставляється безпосередньо виробником торговельним підприємствам.

Забезпечення виробників тарою та необхідними матеріалами для пакування продукції здійснюється в кількості, порядку та строки, передбачені договором.

Що говорить судова практика 

Також звертаю увагу, що, як зазначено в Постанові Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду від 01.08.2019 року по справі № 927/313/18, моментом переходу до контрактанта права власності на частину майбутнього урожаю є дата підписання договору та акта приймання-передачі сільськогосподарської продукції частини майбутнього урожаю.

Тобто, у вказаному договорі потрібно передбачити:

— види продукції (асортимент);

— гранично допустимий вміст у продукції шкідливих речовин;

— кількість продукції, яку контрактант приймає безпосередньо у виробника;

— ціну за одиницю та загальну суму договору;

— порядок і умови доставки товару та строки здавання-приймання продукції;

— обов’язки контрактанта щодо подання допомоги в організації виробництва сільськогосподарської продукції та її транспортування на приймальні пункти й підприємства;

— майнову відповідальність сторін у разі невиконання ними умов договору.

Окремо про відповідальність

Необхідно звернути увагу, яка ж відповідальність передбачається за порушення умов вказаного договору, передбаченого положеннями Господарського кодексу:

— За нездачу сільськогосподарської продукції в строк, виробник сплачує контрактанту неустойку в розмірі, встановленому договором;

— У разі невиконання зобов’язання щодо приймання сільськогосподарської продукції безпосередньо у виробника, а також у разі відмови від приймання продукції, пред’явленої виробником у строки й у порядку, що погоджені сторонами, контрактант сплачує виробнику штраф у розмірі п’яти відсотків вартості неприйнятої продукції, враховуючи надбавки та знижки, а також відшкодовує завдані виробникові збитки, а щодо продукції, яка швидко псується, — повну її вартість;

— Якщо продукцію не було своєчасно підготовлено до здавання-приймання та про це не було попереджено контрактанта, виробник відшкодовує контрактанту завдані цим збитки.

Замість висновку

З метою уникнення порушення умов договору контрактації сільськогосподарської продукції, рекомендую передбачити в договорі всі необхідні умови для належного виконання зобов’язань, особливо щодо асортименту продукції, її кількості та якості. Час від часу перечитуйте його умови, аби розуміти ваші обов’язки та вашого контрагента.

Важливо: не забувайте прописувати порядок підтвердження виробником якості та кількості продукції, яку отримує контрактант. На перший погляд, такі очевидні правила гарантуватимуть безпеку ваших інтересів у процесі виконання договору та мінімізуватимуть виникнення спорів щодо порушення його умов. 

Якщо відчуваєте, що спір неминучий — рекомендую звернутися до надійного адвоката, що здійснитись аудит договору, грунтовно дослідить вашу ситуацію та розробить дієву стратегію для вирішення потенційного конфлікту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]