Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2023 17:17

Скасування мораторію на проведення податкових перевірок: як себе убезпечити в цій ситуації

Керівник практики аутсорсингу бухгалтерського обліку та аудиту NOTA GROUP

У своєму авторському блозі знайомлю вас зі змінами у законодавстві.

Отже, 17 жовтня підтримано Верховною Радою в першому читанні Проєкт Закону№10016-д про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок, у разі погодження закон вступить в дію з першого листопада поточного року.  

Авторами законопроєкт були зазначені критерії безпечних умов для проведення податкових перевірок:

безпечного доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов’язані з іншими об’єктами оподаткування таких платників податків;

• безпечного доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та до іншої інформації, пов’язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також до фінансової й статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом;

• безпечного  проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Тимчасово, з 1 листопада 2023 року, діятиме мораторій на проведення перевірок на територіях, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територіях. Детальніше в картці законопроєкту.

Передбачається, що з 1 листопада 2023 року по   31 грудня 2024 року включно, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

1) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;

4) нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику;

5) інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

• рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;

• рівень сплати податку на додану вартість на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загальних обсягів постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50 відсотків рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;

• дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у 2 рази;

• загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що сума загального річного доходу, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше;

• нарахування та/або виплата податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

При формуванні плану-графіка проведення документальних планових перевірок на 2024 рік будуть враховуватися показники позитивної динаміки рівнів сплати податку на прибуток та податку на додану вартість по відповідній галузі за дев’ять місяців 2023 року та рівнів нарахування та/або виплати податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати за дев’ять місяців 2023 року.

Внесення змін до плану-графіка може здійснюватися щомісячно з урахуванням обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), наявності/відсутності безпечних умов для проведення перевірок.

Оновлений план-графік оприлюднюється на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, не пізніше останнього числа місяця, в якому було затверджено такий оновлений план-графік.

Документальна перевірка платника податків, який буде включений до оновленого плану-графіка проведення документальних планових перевірок  на поточний рік може бути розпочата не раніше ніж через два місяці з дня оприлюднення оновленого плану-графіка. 

Документальні та фактичні перевірки, які були розпочаті (поновлені), але не можуть бути завершені у зв’язку з виникненням непереборними обставинами зупиняються до завершення дії таких обставин та/або усунення перешкод щодо  проведення перевірки за рішенням. Не підлягають зупиненню документальні перевірки  платників податків, щодо яких отримано інформацію, що свідчить про порушення податкового законодавства з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, із джерелом їх походження з України.

На документальні перевірки, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких діє мораторій, поновлюються на невикористаний строк.

Документальні планові перевірки платників податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), та платників податків, що надають фінансові, платіжні послуги, можуть розпочинатися не раніше ніж через 30 календарних днів, наступних за датою оприлюднення оновленого плану-графіка, за умови надіслання (вручення) таким платникам (їх представникам) не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення перевірки у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, копії наказу про проведення документальної планової перевірки та письмового повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки». 

«Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також до фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених передбачає тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до 1 листопада 2023 року, установити мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску (крім перевірок, пов’язаних з припиненням юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, та/або таких, що проводяться на звернення платника єдиного внеску, та/або таких, що передбачені підпунктами 1-3 підпункту 69.35 пункту 69 підрозділу 10 "Інші перехідні положення" розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України). 

Зокрема, варто нагадати, що  перевірки виробників тютюну, палива, алкоголю, грального бізнесу та надавачів фінансових послуг, які були відкриті законопроєктом №8401 з серпня 2023 року на даний час є пріоритетними та першочерговими для контролюючих органів. 

Отже, законопроєкт 10016-д  відновить проведення планових перевірок для всіх платників податків. А при умові, що формування плану-графіка перевірок буде формуватися на прощених умовах (на період воєнного стану) ризик потрапити на перевірку у платників податків різко зростає. 

Насамкінець наведемо декілька порад, які допоможуть уникнути неприємних ситуацій у вашому бізнесі:

- Контроль за роботою відповідальних осіб – керівник має чітко розуміти, яку інформацію та у які строки він повинен отримувати;

- Аудит незалежними незацікавленими організаціями, що унеможливить відповідальних та зацікавлених осіб вводити керівництво в оману;

- Своєчасне архівування документів у паперовому та електронному вигляді;

- Архівування та зберігання копій баз облікових даних на окремих, захищених ресурсах;

- IT безпека є гарантом безпечного доступу до ресурсів, зберігання баз і електронних реєстрів документів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]