Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.02.2021 15:06

Інвестиції як тренд. Чому криза відкриває нові можливості – узагальнення

Голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України

Люди по всьому світу стали не тільки більше витрачати в період двох локдаунів, але і більше інвестувати, замислюючись про майбутнє.

Коронакриза перевернула світ з ніг на голову. Все розділилося на чорне і біле - одні напрямки, як наприклад, туризм, спорт, готельно-ресторанний бізнес просто зникли з топів економічних потреб. Тоді як он-лайн сервіси, сервіси доставки і відеозв'язку злетіли до небувалих висот. Люди ж по всьому світу стали не тільки більше витрачати в період двох локдаунів, але і більше інвестувати, замислюючись про майбутнє. 

2020 рік назавжди залишиться в світовій історії роком пандемії. У лютому-березні 2020 року на фінансовому ринку стався різкий обвал.  Але приватні інвестори швидко зрозуміли, що криза - це можливість для інвестицій. Таким чином, фінансові ринки відновилися швидше, ніж навіть під час кризи 2008 року, - всього за чотири місяці. Адже за своєю суттю коронакриза виявилася зовсім не фінансовою, а кризою реального сектора. 

Так зараз виглядає структура світових активів

Інфографіка: Babitskyi Investment Management (натисніть на зображення для його збільшення)

Як видно, світові заощадження, в основному складаються з: світового боргу, нерухомості, цінних паперів, грошей емітованих урядами країн. 

Таблиця: Babitskyi Investment Management (натисніть на зображення для його збільшення)

Найбільш поширеними вкладеннями для середньостатистичного громадянина є цінні папери і нерухомість. 

Що стосується дій великих вкладників, тут простежується досить парадоксальна ситуація. За даними компанії EY, 25% інвестиційних проектів у Європі заблоковані, а ще 10% взагалі скасовані. 

Зовсім інша ситуація у дрібних приватних інвесторів. Вартість цінних паперів великих корпорацій відчутно знизилася. Це відкрило для більшості вікно інвестиційних можливостей: під час ринкової кризи, можна недорого купити акції, а потім торгувати ними з відчутним прибутком. Це вплинуло на небувале зростання різних інвестиційних програм. За перше півріччя 2020 року, денна кількість інвестиційних сесій піднялася на 88,14%.  Як повідомляє The Wall Street Journal, на одному лише майданчику для трейдерів E * Trade на початку 2020 року вкладники створили понад 260 500 акаунтів – це більше, ніж за весь попередній рік. 

Темп торгівлі інвесторів до і після пандемії 

Дослідження: РБК-Інвестиції (натисніть на зображення для його збільшення)

Світові процеси не могли не вплинути і на економіку України в цілому. На чому ж заробляли вкладники в кризовому році? Найбільш поширеними стали: «Гроші під подушкою», вклади в банках і кредитних спілках, дорогоцінні метали, існуючі бізнес, а також вкладення в нерухомість. 

Якщо розглядати угоди за 2020 рік, то можна відзначити, що інвестували найчастіше в сфери: електронної комерції і доставки, маркетплейси, медичні технології та охорону здоров'я. Серед стартапів інвестували в ігрові та дистанційні продукти, програмне забезпечення. 

Якщо детальніше, виросли цінні папери IT-компаній. Наприклад, акції найпопулярнішою компанії відеоконференцій Zoom виросли за рік на 400%.  Інвестиційний портфель Facebook в минулому році зріс в ціні на 33%, Google - на 36%. Надходження від депозитів в гривні стали на рівні 14,9%.  В іноземній валюті знизилися до - 1-3%, але з огляду на девальвацію змогли показати результат в 22,9% в дол.  і 33,7% в євро.  Спекулятивні операції на валюті дали можливість заробити близько 20% (курс виріс на 4,59 грн / дол). За 11 місяців 2020 року суми на депозитних рахунках громадян зросли на 110,67 млрд. Грн (18,7%). 

Навіть з огляду на ситуацію з падінням ставок, депозити в банках і кредитних спілках, як самий зрозумілий для багатьох і доступний інструмент, залишатимуться популярними ще довго. Кредитні спілки приносять своїм інвесторам до 20% річних. 

Тут потрібно пам'ятати про те, що банківський депозит забирає державі п'яту частину доходу у вигляді податків (18% ПДФО і 1,5% військовий збір). А працювати з іноземною валютою, в цілому дуже нестабільно. В останньому кварталі 2020 року закордонні вкладники націлилися на державні облігації України, що спричинило за собою залучення валюти в країну. За даними "Forbes-Україна", в 2021 року очікується дохід від вкладень в розмірі: в доларах - 4%, в євро - 2%, в гривні - 8%. 

Експерти також стверджують, що особливого зростання ставок по ОВДП поки не очікується. Фінансові схеми цього інструмента досить непрості для розуміння. До того ж, для того, щоб працювати з ОВДП, необхідні різні документи, які потрібно зібрати, при цьому показавши походження своїх доходів. І ще обов'язково в цій справі потрібні брокери. А поріг входу становить 100 тис. грн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]