Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2024 14:43

Є кредитний борг? Чекай заборону на виїзд за кордон

Сьогодні розглядаємо тему скасування заборони на тимчасове залишення території України за кредитні борги.

Підкріплюю сьогодні матеріал статті постановою Дніпровської апеляції від 26 грудня 2023 року, яка підтверджує мої слова щодо реальності боротьби та перемоги у цій категорії справ, тим самим скасувати заборону за невиплачений борг. 

Ситуація у клієнта наступна: є борг, відкрите виконавче провадження, здійснюються виконавчі дії. Оскільки, борг не погашається приватний виконавець звернувся до суду щодо отримання відносно боржника тимчасової заборони залишати територію України до моменту повного погашення боргу з виконавчого провадження. 

Суд прохання виконавця задовольняє та приймає щодо клієнтки (боржника) тимчасову заборону на виїзд, тому прикордонна служба за наявності такої заборони клієнта не випустить за межі України.  

Я дізнаюся про це ухвалу суду згідно до відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень і підготував апеляційну скаргу для скасування ухвали (заборони на виїзд). Просив суд розглядати справу за моєю участю в режимі відеоконференції (відеодзвінка). На сьогодні є така можливість, коли мені не обов'язково бути фізично в залі суду, завдяки чому я можу вести справи по всій Україні.

 ВІДЕО У ТЕМУ: ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ: ЯК ЦЕ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ У ТВОЇЙ СПРАВІ? 

Апеляційний суд призначив розгляд справи у режимі відеоконференції, я в ході судового слухання підтримав апеляційну скаргу, і тим самим здобув перемогу, заборону скасувув! 

Свою позицію суд обґрунтував наступним: “Задовольняючи подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, суд першої інстанції не врахував того, що заявником не було надано достатніх доказів на підтвердження навмисного чи іншого свідомого невиконання боржницею своїх обов`язків по сплаті боргу та її наміру ухилятися від виконання покладених на неї зобов`язань, а сама по собі наявність невиконаного рішення суду не може бути підставою для обмеження свободи пересування боржника. 

Саме державний (приватний) виконавець зобов`язаний довести суду, з наданням відповідних матеріалів виконавчого провадження, необхідність обмеження конституційного права боржника у виконавчому провадженні. 

Матеріали справи не містять доказів на підтвердження того, що боржниця вчиняла дії, які унеможливлювали чи ускладнювали виконання рішення суду. 

При цьому, згідно матеріалів справи, боржниці ОСОБА_1 на праві приватної власності належить рухоме та нерухоме майно, на яке приватний виконавець може звернути стягнення під час примусового виконання судового рішення, й приватний виконавцем не доведено, що остання вчиняє дії з приховування цього майна або перешкоджає виконанню рішення суду. 

Враховуючи наведене вище, колегія суддів приходить до висновку, що подання приватного виконавця виконавчого округу Донецької області Матвійчук Наталії Євгеніївни про тимчасове обмеження у праві виїзду боржниці ОСОБА_1 за межі України, без вилучення паспортного документа, є недостатньо обґрунтованим, передчасним та підлягає відхиленню. 

За таких обставин, апеляційний суд вважає, що аналіз доказів по справі та наведених норм права дають підстави для висновку про скасування оскаржуваної ухвали та постановлення нової ухвали про відмову у задоволенні вказаного подання.” 

Однією з ключових підстав, щоб суд не прийняв заборону на виїзд, має бути те, щоб у діях боржника було навмисних дій щодо невиконання/ухилення від виконавчих дій.  

Якщо навмисних дій немає, наприклад, боржник реально не має грошей, він зараз ніде не працює, ніде взяти грошики на погашення заборгованості, і він не ховається від виконавця - тоді його дії не можна кваліфікувати, як навмисне ухилення, та як наслідок неможливість застосувати до нього таку санкцію як тимчасова заборона на виїзд. 

Також часто плюсом для боржників з цього питання може бути те, що боржник має майно (рухоме або нерухоме) в т.ч. навіть формально якщо рахується за ним  майно (наприклад яке не є активом), внаслідок якого можна погасити борг. Тому, саме за рахунок цього майна (у т.ч. формально, що має цінність) виконавець повинен погасити борг, а не звертатись до суду для прийняття заборони боржнику залишати Україну. 

Апеляційний суд із моїми доводами погодився. Тому ти можеш порівняти свою ситуацію з описаною, проаналізувати її, щоб підлаштувати під свою справу (захисту в суді). Адже сам розумієш, що ця тема, особливо при наявній мобілізації дуже актуальна. 

У кожній ситуації треба дивитися, які є аргументи на користь клієнта для отримання 100% перемоги, а не просто подати до суду, щоб програти. Важливо не пропускати строки на звернення до суду у разі подання апеляційної скарги. Якщо є негативні сторони – бути готовим до цього, правильно їх юридично обіграти. 

Якщо ти хочеш самостійно захищатись – дій! Якщо потрібна моя допомога чи консультація – звертайся. 

ВІДЕО У ТЕМУ: Не допустил восстановить запрет на выезд  

Також на часті питання: 

Чому виконавці почали активно звертатися до суду для отримання заборони на виїзд? 

Оскільки це простий і дієвий спосіб реально спонукати боржника на погашення боргу! Незалежно від того, що певній категорії населення, під час мобілізації заборонено покидати державу, є боржники, які досягли віку (60 років) або за іншими критеріями можуть покинути Україну, ось для таких боржників заборона буде точно не доречна. 

А виконавець прямо зацікавлений не дати боржнику покинути країни, щоб стягнути з останнього борг, особливо приватний виконавець, він же має як заробіток відсоток (10%) від стягнутої суми. Тому виконавці виконують свою роботу відповідно до Закону України “Про виконавче провадження” яким і дозволено приймати заборону.   

Як перевірити наявність заборони виїзду?

Є Прикордонна служба України, її контакти в інтернеті шукай, тож відправляй у службу відповідну заяву про надання інформації і отримаєш відповідь, є на тобі заборона чи ні, в т.ч. тобі опишуть причину для виникнення твоєї заборони. Цю інформацію також можна отримати через адвокатський запит (звернувшись до адвоката) та отримаєш офіційну відповідь. 

Які є підстави для скасування заборони? 

Підстав досить багато, тому подивися на свою ситуацію та знайди підстави, як приклад:

у діях боржника немає навмисних дій щодо ухилення від виконавчих дій (ухилення від погашення боргу);

боржник має інше майно, за рахунок якого можна погасити борг, тому спочатку потрібно погасити борг за рахунок майна і лише далі вже звертатися виконавцю до суду за отриманням заборони;

термін наявної заборони тривалий від пів року та більше (є відповідна судова практика Європейського суду з прав людини, яка говорить, що заборона має тимчасовий характер і не може тривати значний час тобто роками);

виконавче провадження на сьогодні завершено або закрито: тоді треба дивитися на підстави для такого завершення (якщо є повне погашення боргу – це грає на користь клієнта для скасування заборони);

можуть бути інші порушення або розбіжності при ухваленні заборони, які слід показати в суді для анулювання заборони. 

Заборона буде анульована якщо виконавче провадження вже закрите у зв'язку з відсутністю майна та доходів у боржника? 

Заборону можна скасувати виключно у судовому порядку за заявою боржника чи виконавця. При цьому не передбачено анулювання заборони під час закриття виконавчого провадження або за відсутності майна, доходів. 

Заборона на виїзд поширюється на в'їзд? 

Забороняється виключно виїжджати, а не виїжджати, це логічно випливає з самої назви: тимчасова заборона на покидання території України. У назві та по суті про заборону на в'їзд не йдеться. 

Який розмір боргу має бути, щоб отримати заборону на виїзд? 

Чинним законодавством розмір боргу не встановлено, тому теоретично це може бути від боргу у розмірі 1 грн. Тому є у тебе допустимо борг у 10 тис. грн і ти думаєш, що заборону в такому разі не отримаєш, це з твого боку буде неправильно. 

Наявність майна, зарплати допоможе скасувати заборону виїзду? 

Допоможе, оскільки головне у виконавчому провадженні – це сплатити борг, у т.ч. це робиться за рахунок майна, зарплати (щомісячне погашення, краще ніж взагалі не погашати, тим паче часто бувають ситуації коли зарплата сплачується за роботу пов'язану з перетином кордону, наприклад водій, моряк, пілот та інше).

Якщо вперше не вдалося скасувати заборону, чи можна з такою вимогою повторно звертатися до суду? 

Так, можливо! Бо це передбачено законом. Звісно, є певна особливість цієї ситуації, т.к. коли тобі суд вперше відмовив та перерахував підстави для такої відмови, тоді слід усунути підстави та повторно звернутися до суду. Також при такому зверненні можна або доповнити обґрунтованість для скасування заборони або навести повністю нові підстави для скасування, без прив'язки до старого обґрунтування. 

Справи щодо скасування заборони на виїзд розглядаються у Верховному Суді? 

Ні, ця категорія справ не підлягає розгляду у Верховному Суді. Тому апеляційна інстанція – остаточна для скасування заборони на виїзд. Отже треба дуже серйозно підходити до апеляційного розгляду як до останньої інстанції. 

Як самому контролювати наявність заборони на виїзд? 

За наявності чинного виконавчого провадження та у разі не погашення боргу, ти можеш будь-якої миті отримати тимчасову заборону. Тому, краще контролювати таку ситуації, а для цього потрібно лише контролювати інформацію:

1) з реєстру прикордонної служби (звертатися до них із відповідною заявою або через адвокатський запит);

2) судовий реєстр, оскільки заборона приймається виключно у суді (окрім аліментів), а ця інформація є публічною, а контролюючи реєстр, ти її не прогавиш, у тому числі судовий розгляд. 

Звертаю увагу, що відносно стягнення аліментів виконавець приймає заборону без звернення до суду, у всіх інших справах отримання заборони на виїзд лише через суд (на мобілізацію це не розповсюджується, оскільки це різні заборони). 

До речі, у судовому реєстрі ти побачиш ухвалу щодо призначення справи до розгляду з приводу накладення зазначеної заборони або ухвалу за підсумком розгляду питання про заборону. Контролюючи реєстр ти маєш можливість вчасно подати на перегляд для скасування заборони, і суд без тебе не розгляне справу (якщо ти про це попросиш). Такий контроль ти можеш проводити самостійно, а можеш підключити адвоката. 

ВІДЕО У ТЕМУ: КАК ВЫБРАТЬ АДВОКАТА ДЛЯ СВОЕГО ДЕЛА 

Що чекати боржнику крім заборони на виїзд?

1) судовий привід (примусову доставку боржника працівниками поліції);

2) судовий розшук;

3) примусовий продаж майна боржника;

4) і т.п.   

Що може зробити виконавець у разі скасування судом заборони на виїзд і що від виконавця чекати після цього?

1) повторно подати до суду на отримання заборони на виїзд;

2) подати до суду на привід, розшук боржника;

3) подати до суду щодо зміни способу виконання рішення суду (якщо виконавче відкрито для виконання виконавчого листа). Наприклад: зміна стягнення боргу на звереннян стягнення на квартиру боржника;

4) і т.п. 

Вартість судового скасування заборони? 

Складає розмір гонорару адвоката у цій справі. Який саме цей розмір буде узгоджений індивідуально між клієнтом та адвокатом. При цьому, сплачений гонорар можна стягнути з виконавця у разі перемоги у суді. 

ВІДЕО У ТЕМУ: Суди не скасовувують тимчасове обмеження виїзду? Лайфхаки та судова практика адвоката

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]