Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.12.2023 14:50

Скасування арештів виконавчої служби: практичні поради адвоката

Сьогодні розповідаю про дві справи які веду в інтересах клієнтів і які були 31.05.23 розглянуті у Верховному Суді.

Перша постанова по справі №372/1436/13 щодо клієнта з Київської області. Верховний Суд погодився з моєю позицією, згідно з чим скасував постанову апеляційного суду та відправив справу на повторний розгляд, тому що належним чином не були досліджені докази і клієнт все-таки не пропустив строк звернення до суду. 

Суть справи: згідно до старого кредитного рішення суду з приводу стягнення боргу з боржника, суд видав виконавчий лист та надалі відкрито виконавче провадження, за яким виконавча служба вилучила у боржника машину для подальшого погашення боргу за її рахунок після продажу авто на електронних торгах арештованого майна “СЕТАМ”. 

Свою позицію я обґрунтував тим, що державним виконавцем не було взято до уваги, що машина купувалася у шлюбі не за кредитні гроші, а тому дружина має право на ½ цього авто (оскільки спільна власність подружжя). При цьому дружина не є боржником у виконавчому провадженню, тому з авто потрібно зняти арешт виконавчої служби і  повернути авто дружині. Без суду це зробити не вдалось, тому я звернувся до суду зі скаргою на виконавця.  

Суд першої інстанції погодився з моєю позицією, тому скаргу задовольнив. Стягувач подав апеляцію, її апеляційний суд задовольнив, обґрунтовуючи тим, що боржник пропустив строк на судовий захист.  

Оскільки, з рішенням апеляційного суду я не згоден, тому оскаржив його у Верховному Суді, останній скаргу задовольнив частково, постанову апеляційного суду скасував та направив справу до апеляційної інстанції для повторного розгляду. Свою позицію суд обґрунтував наступним: 

Зважаючи на нездійснення дослідження наявних у матеріалах справи доказів, а також нездійснення перевірки доводів заявника щодо поважності причин пропуску строку на оскарження дій державного виконавця, неврахування, що оскарження бездіяльності державного виконавця як триваючого правопорушення може бути протягом усього часу тривання відповідного правопорушення, апеляційний суд передчасно зробив висновок про наявність підстав для відмови у задоволенні скарги боржника на дії та бездіяльність державного виконавця.” 

Якщо у тебе аналогічна ситуація (спільне майно подружжя у виконавчому провадженні), таку ситуацію можна і потрібно вирішувати у судовому порядку шляхом подання відповідної скарги на дії (бездіяльність) виконавця. Як бачиш, навіть при відмові місцевими судами у задоволенні скарги, раджу не кидати справу, йти до кінця – є багато аргументів для Верховного Суду, згідно з якими можна здобути перемогу. Мої судові справи це підтверджують.  

Перейдемо до другої справи №756/4996/21: звертаю увагу на те, що це моя справа, у якій попередні суди відмовили у задоволені скарги на державного виконавця щодо скасування старого арешту виконавчої служби у виконавчому проваджені яке на сьогодні вже завершено. Стягувач до боржника жодних претензій не має, оскільки між ними є домовленість про реструктуризацію боргу.  

Скаргу у тому числі обґрунтував тим, що є стала судова практика, що в описаній ситуації арешти є недоцільними, порушують права боржника на мирне володіння майном, оскільки примусові виконавчі дії не здійснюються і відсутні майнові вимоги у стягувача до боржника. Але попередні суди заплуталися у виконавчих провадженнях боржника (їх було декілька), тому прийшлось вже розбиратися Верховному Суду, який частково задовольнив скаргу, скасував рішення попередніх судів і направив справу на новий розгляд до апеляційного суду. Свою позицію суд обґрунтував наступним: 

Отже, в порядку судового контролю за виконанням судових рішень суд має право самостійно витребувати від органу державної виконавчої служби / приватного виконавця всі необхідні документи для вирішення відповідної скарги. 

Однак безпідставно пославшись на неможливість встановити, в рамках якого саме виконавчого провадження було накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його відчуження від 14 січня 2015 року, суть такого виконавчого провадження, на підставі якого виконавчого документа воно здійснювалося та хто є стягувачем у цьому виконавчому провадженні, що позбавляє суд можливості встановити, чи підвідомча йому справа, та перевірити доводи заявника щодо правомірності накладення та зняття арешту на майно, суд апеляційної інстанції не вжив вичерпних заходів, передбачених чинним процесуальним законодавством, з метою отримання від суб`єкта оскарження матеріалів виконавчого провадження № 44118734, а отже, фактично не вирішив скаргу по суті.”

Упродовж тими скасування арештів виконавчої служби, надам відповіді на найрозповсюдженіші питання:  

Скільки часу займе у суді розгляд справи із скасування арешту? 

Якщо суд першої інстанції (без апеляції), то в середньому приблизно 4-6 місяців (по Києву довше). Якщо буде апеляція, це додаткове ще 4-6 місяців. Якщо справа піде у Верховний Суд, то ще плюс 8-14 місяців (якщо відкриють касаційне провадження).               

Як поновити пропущений строк на подання скарги для скасування арешту? 

Необхідно визначитись, чи отримав боржник постанову про відкриття виконавчого провадження та постанову про накладання арешту, чи знайомився з матеріалами виконавчого провадження. Оскільки саме з дати коли боржник дізнався про виконавче провадження та спірний арешт починає відлік десятиденний строк на судове оскарження. 

Які саме дії державного (приватного) виконавця треба оскаржувати у суді для скасування арешту з майна і скільки часу для звернення до суду?  

Оскарженню підлягають дії з накладання протиправного арешту або бездіяльність виконавця щодо нескасування такого арешту.  

При цьому, наявність не скасованого та зареєстрованого у реєстрі нерухомості арешту виконавця є триваючим правопорушенням. Від цього треба планувати подальші дії для судового звернення, у тому числі обґрунтування як фактичне так і документально. Для цього перш за все треба ознайомитися з цими доводами, побачити плюси твого становища. Якщо є «мінуси» - постаратися обійти їх чи розуміти, що вони чекатимуть у судовому розгляді. Отже, у сумі “+” та “-” стане ясно, перспективно йти до суду.  

Багато у чому результат залежить від адвоката, який займатиметься справою, його досвіду в аналогічних справах. І від клієнта, який при виборі некомпетентного адвоката ризикує отримати негативний результат. Тому правильно вибирай адвоката, цікався його практикою в аналогічних справах та результатами, які він отримав. 

ВІДЕО В ТЕМУ: КАК ВЫБРАТЬ АДВОКАТА ДЛЯ СВОЕГО ДЕЛА

Чи може адвокат з іншого міста вести мою справу?  

Так, наприклад я знаходжусь у місті Дніпро. Перша розглянута справа – Київська область, Обухівський районний суд Київської області. Друга справа – місто Київ, Оболонський районний суд міста Київа. Мені не треба бути присутнім фізично у судах. Я скористався своїм правом участі у розгляді через відеозвязок (відеоконференцію) з судом. Більш детально про це, я розповів в окремому відео: ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ: ЯК ЦЕ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ У ТВОЇЙ СПРАВІ?                 

Як дізнатися про наявність на собі арешту виконавчої служби чи приватного виконавця? 

Є декілька окремих варіантів:

1) запрацював доступ до реєстру нерухомості України, за ПІБ боржника або його ідентифікаційним номером або за майном можна отримати відповідні дані. Якщо є арешти, то підтягується відповідна інформація - коли ці арешти були внесені, на якій підставі. Цю інформацію ти можеш отримати сам, інформаційна довідка коштує 30 грн. (через інтернет, якщо є електронний цифровий підпис);

2) можна звернутися до нотаріуса. Він зробить те саме, тільки коштуватиме вже 500-1000 гривень.

3) звернутися до адвоката, він отримає цю довідку, проаналізує її – які є перспективи щодо арешту, пояснить – скільки часу займе справу, скільки коштуватиме;

4) згідно до Інтернет застосунків, наприклад Опендатабот та його аналогів. 

Яка приблизна вартість юридичних послуг для зняття арешту?  

Потрібно дивитися, коли ці арешти виникли, на якій підставі, підстава скасована чи ні. Якщо це рішення суду, наприклад, і воно не виконане і є триваюче виконавче провадження чи кілька виконавчих проваджень. Чим складніше питання – тим більше часу, більше юридичної роботи на підготовку, а тому і вище вартість.  

Або нескладне питання, наприклад, був виконавчий напис нотаріуса, ти його скасував, але надалі жодних дій не зробив. У цьому випадку треба подати заяву виконавцю щодо закриття виконавчого провадження та зняття зазначених арештів. Це інша ціна і вирішується без суду. З приводу виконавчого напису нотаріуса є багато відео на моєму ютуб-каналі. 

При скасуванні виконавчого напису нотаріуса виконавець скасує арешти?  

Щоб виконавець скасував арешти, треба подати відповідну заяву. Якщо він не є учасником у справі, де було скасовано виконавчий напис нотаріуса, він не знає, що його скасували. Заява плюс рішення суду або посилання на нього, щоб він самостійно перевіряв ще раз. Якщо буде підтверджено, що рішення набуло законної сили, виконавчий лист визнаний таким, що не підлягає виконанню, то виконавець повинен буде завершити виконавче провадження та зняти всі арешти, які в рамках провадження були на тебе покладені.                  

Арешт на нерухомому майні померлого боржника завадить прийняти спадщину?  

Не завадить, але завадить спадщиною розпорядитись (отримати свідоцтво на спадщину відносно нерухомого майна з арештом). Тож із арештами треба боротися. Якщо є непогашений кредит чи борг, банк чи колектора дізнаються, що є спадок, то спадкоємець повинен буде кредитний борг погасити, але не більше вартості майна прийнятого у спадок.   

ВІДЕО У ТЕМУ: КРЕДИТ, ІПОТЕКА, ПОРУКА ТА ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ У СПАДЩИНУ       

Як негативні наслідки перебування у Єдиному реєстрі боржників та як видалити запис з вказаного реєстру?  

На сьогодні працює Інтернет-сайт “Єдиний реєстр боржників”, згідно з яким можеш самостійно внести свої ПІБ або свій ідентифікаційний код чи код юридичної особи та подивитися – внесено ти до цього реєстру інформацію про конкретного боржника. Якщо внесено – то зазначений боржник не може укладати нотаріальні договори або інші угоди відносно цінного майна, тобто через нотаріуса ти не зможеш купити ані продати. Є відповідний Закон України про нотаріат стаття 9 – зазначено цю підставу. Якщо ж все-таки боржник уклав договір відносно цінного майна, при цьому на дату укладання боржник знаходився у Єдиному реєстрі боржників, то такий договір буде недійсним. 

Щодо видалення запису – дивись, яка підстава для внесення боржника до реєстру боржників. Наприклад, може такою підставою є штраф за порушення правил дорожнього руху. Заплатив штраф, виконавче провадження буде закрите і необхідно у подальшому виконавцю написати заяву з проханням видалити тебе із зазначеного реєстру.  

Якщо запис внесено до реєстру за кредитом, борг за яким вже сплачено повністю, дії аналогічні вищенаведеним. Якщо кредитний борг ти не погасив, але треба видалити запис з реєстру боржників, то це вже потрібно вчиняти у рамках оскарження дії/бездіяльності виконавця. Є деякі підстави для цього, у тому числі скасувати виконавчий напис нотаріуса або скасувати виконавчий лист, чи скасувати рішення суду (апеляція, касація), тим самим завершити виконавче провадження. Або в рамках вже завершеного провадження звернутися до суду про видалення зазначеного запису з реєстру боржників у рамках оскарження дії/бездіяльності виконавця. (На ютуб-каналі є відео).                 

Чи є особливості зняття арешту під час воєнного стану?  

Все залишається так, як було до війни. В рамках оскарження дії/бездіяльності. Нещодавно було ухвалено деякі зміни, в рамках яких виконавці мають право скасовувати свої власні постанови, з деяких категорій справ, з деяких питань. Тому можна спробувати без суду звернутися безпосередньо до виконавця з відповідною заявою, скласти прохання, в якому просити арешт скасувати (зняти), навівши свої доводи. Якщо виконавець отримає заяву, розгляне її та письмово тобі відмовить, то цю відмову ти можеш оскаржити до суду. 

Який розмір боргу має бути, щоб отримати арешт виконавця? 

Чинним законодавством не передбачено мінімальну суму боргу або максимальну. Якщо ти маєш майнові зобов'язання – рішення суду, виконавчий напис нотаріуса, виконавчий лист, виданий судом, або інший виконавчий документ (наприклад, за порушення ПДР) – розмір боргу не має жодного значення. Якщо відкривається виконавче провадження щодо стягнення грошей, то автоматично в день відкриття накладається арешт. А тому питання розміру боргу – некоректне. 

Чи можна повторно подати до суду, якщо перший раз отримав у суді відмову у скасуванні арешту?  

Можна, для цього потрібно при повторному зверненні до суду змінити доводи (обгрунтування). Якщо не знаєш, які нові аргументи надати суду – звертайся до адвоката з цієї категорії справ для отримання допомоги.

У разі неотримання від виконавця постанови про відкриття виконавчого провадження та постанови про арешт майна, чи це є підставою для скасування арешту майна?  

Це не є підставою для скасування арешту. Авжеж, не направлення боржнику озвучених постанов - є порушенням, але це не може бути підставою для скасування арешту. Шукай інші сильніші доводи, щоб арешт скасувати.  

Слід зазначити, що до середини 2016 року була редакція Закону “Про виконавче провадження”, за якої можна було скасовувати арешт, якщо виконавець не направив постанову про відкриття виконавчого провадження та у строк для добровільного виконання наклав арешт. Сьогодні діє нова редакція закону і ця підстава вже не може бути взята для скасування арешту.

Тому усі, хто не отримав до середини 2016 року постанови, підпадають під зазначену практику Верховного Суду справа 760/12675/15, яка каже – при неотриманні постанови від виконавця (не надсилав) і арешт накладено у строк для добровільного виконання виконавчого документа, то ці дії (арешт майна) є протиправними. Якщо виконавче провадження відкрито після середини 2016 року, то зазначена практика не застосовується.  

ВІДЕО В ТЕМУ: Скасування виконавчих дій, виконавчих проваджень під час війни

Чи можна скасувати арешт через суд, якщо закрите виконавче провадження і стягувач не має претензій до боржника?  

Так, це можна і треба робити, тільки має бути одночасно дві підстави: 

1) виконавче провадження закрито (не проводяться виконавчі дії) і тому наявність арешту не є доцільним;

2) стягувач (наприклад, банк, колектора) не мають до тебе претензій. Таке буває, коли ти домовився з банком (колекторами) чи реструктуризував борг. 

Якщо ці два аргументи є, можеш звертатися до суду та скасовувати (знімати) арешт. Треба грамотно підготуватися до цього питання, тому що ти оскаржуватимеш дії безпосередньо виконавця, який (як правило) буде не згоден з твоєю позицією, дасть відзив на твою скаргу, і суд розглядатиме і вирішуватиме, хто прав, а хто ні. Стане в нагоді допомога адвоката.       

Перспективно щодо цих справ на суддів Київського апеляційного суду та судів місцевого суду подавати скарги до Вищої Ради Правосуддя? 

Вища Рада Правосуддя розглядає скарги на суддів. При цьому, є чіткий перелік підстав, з яких можна звернутися до вказаної Ради, аби відкрили відповідне провадження щодо судді. Наприклад, грубе порушення процесуального законодавства.  

У моїй Оболонській справі (по Києву), я вважаю грубі порушення процесуальних норм як суду першої інстанції, так і другої – не досліджували матеріали справи, не витребували матеріали виконавчого провадження. Тому бачу перспективу, підготуємо відповідні скарги до Вищої Ради Правосуддя, подамо та подивимося на результат.  

А по твоїх справах треба дивитися. Ти можеш бути не згоден з рішенням суду (без будь-якої інстанції), але це не є підставою для задоволення твоєї скарги на суддю чи колегію суддів, тому що рішення суду оскаржується безпосередньо в апеляційному чи касаційному порядку. Для скарги на дисциплінарну провину судді – інші підстави.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]