Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2014 00:03

Що буде після 26 жовтня?

Кандидат філософських наук, доцент

Вибори, влада

Пишу не для того, щоб когось за когось агітувати, а для того, щоб попередити від небезпеки повернення до часів Януковича. А така небезпека полягає в створенні нової президентської коаліції в новій Верховній Раді, хоч вона і не буде на основі партії регіонів.  Хочу нагати стару істину, що влада розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно!!! Янукович довів Україну до кризи не тому, що він був її ворогом, а тому, що він мав необмежену владу. Звичайно, освітою і інтелектом Янукович не виділявся, але саме необмежена влада без будь-яких важелів стримування була причиною її узурпації.

Чи є така небезпека сьогодні наступити на ті ж граблі в умовах парламентсько-президентської системи влади? Дуже реальна у тому випадку, якщо «Блок Порошенка» зможе самостійно створювати коаліцію. Навіть не треба, щоб в його активі було 226 мандатів. Вистачить 150-170, а 60-70 неважко докупити за рахунок мажоритарщиків. Про таку небезпеку свідчать президентські вибори, на яких олігархи допомоги Порошенку перемогти в першому турі. Якщо ситуація повториться і на парламентських виборах, то через рік ми будемо мати новий по формі, а по суті старий, послушний Президентові Парламент. Тут може суттєву роль відіграти «Народний фронт» Яценюка, якщо він не «ляже» під «Блок Порошенка». Але готовність Яценюка ще до виборів створити коаліцію «на двох» викликає дуже серйозні побоювання стосовно самостійності Яценюка, а це приведе до ситуації, коли знову не Україна і її громадяни, а Президент буде мати покірний Парламент.

Де вихід? На моє глибоке переконанні, що ґрунтується, повірте, на професійному аналізі політичної ситуації, виборцям необхідно своїми голосами проявити  більше доброзичливості до «Батьківщини», «Самопомочі» та «Громадянської позиції» і забезпечити їм достатню кількість мандатів для створення коаліції. Не дуже багато користі буде від радикалів Ляшка, а «Опозиційний блок» і «Сильна Україна» - це ті ж регіонали, котрі продадуться кому завгодно, тільки щоб бути при владі.

Сьогодні ще все в наших руках, але 27 жовтня ми уже не зможемо впливати на ситуацію, якщо знову наступимо на ті ж самі граблі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]