Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2022 14:44

Стрес-тест щодо заборони військовозобов’язаним виїжджати за межі місця проживання

Чи допоможе мобілізації та перемозі над росіянми заборона на виїзд за межі місця проживання?

Дійсно така норма є і вона не нова: частина 4 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n700

Також, призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

А тепер щодо відповідальності:

Не секрет, що велика кількість чоловіків та жінок не живуть за зареєстрованим місцем проживання. 

1. За виїзд за межі проживання до 7-ми днів відповідальність не передбачена.

2. Теоретично, тих хто виїжджає за межі проживання,  правоохоронці можуть притягти до адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП «Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку» з накладенням штрафу від 510 до  850 грн.

Але це ціла процедура, яка передбачає складання протоколу і може бути оскаржена в суді.

І головне питання в тому, що якщо призовника затримали і встановили, що він без дозволу відлучився з місця реєстрації, то що будуть робити далі? Складати адмінпротокол? Затримувати та відводити до центру комплектування?

Чи будуть в межах цілої країни залучати зараз тисячі правоохоронців для перевірки переміщення призовників? Побачимо.

Зрозуміло, що всі ми повинні захищати нашу країну та рідних від нападу росіян, які зараз значно переважають нас чисельно, і ухилятися від цього є неприпустимо.

Але і спроба тотального контролю за переміщенням призовників, навряд, має шанс на успіх.

Головне пам’ятаймо, що гніватися і воювати потрібно з росіянами, які на нас напали, а між собою потрібен лад та порозуміння.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]