Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2021 14:58

Енергетична криза в Європі. Як це вдарить по нас?

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

На фоні енергетичної кризи головним питанням для українців лишається — «що буде взимку з цінами на опалення?».

Енергетична криза в Європі щотижнево посилюється. Економічні проблеми під час пандемії, несприятливі погодні умови, гібридні ігри російського «Газпрому» та обмеження постачання блакитного палива — усе це суттєво вдарило по енергетичній галузі. Проте головним питанням для українців лишається — «що буде взимку з цінами на опалення?».

Під час засідання Уряду, прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що Україна майже на 99 % готова до опалювального сезону. Це стосується зокрема відремонтованих теплових мереж та котелень, підготовлених до холодів шкіл, лікарень, дитячих садочків, і головне — житлового фонду.

Проте така заява логічно не лягає в лейтмотив «тарифного» протистояння між центральною та міською владою, яке посилилося саме навесні, після передачі центральною владою повноважень міській щодо врегулювання тарифного питання. Подібна ініціатива була висунута неспроста — відчуваючи свою невпевненість у цій сфері та розуміючи, що залишилося вкрай багато проблем із заборгованістю «Нафтогазу» (який є головним постачальником для місцевих компаній) — центральна влада просто «склала лапки» та передала всі «газові» повноваження міській владі.

І трохи негативу, який може бентежити українців через газову кризу в Європі. Ціни на комунальні послуги, зокрема тепло, це не єдина проблема наших громадян. Якщо з громадянами ситуація більш-менш ясна, адже тарифи на поточний опалювальний сезон уже зафіксовані (найкращу пропозицію для споживачів зробила компанія «ETG»: 7,79 грн за куб м. Вартість палива від «Нафтогазу» не змінилася — 7,96 грн за куб м.), то з промисловістю очікуються проблеми.

Збільшення цін на продукти харчування та інші товари невдовзі, з великою вірогідністю, стане проблемою № 2. Уже зараз, через надвисокі ціни на газ, Європа та Азія почали зменшувати обсяг роботи великих підприємств, які споживають значну кількість енергії: боєнь тварин, заводів, на яких виробляють газовані напої (газування потребує значну кількість енергії). І це лише одиничні приклади. Логічно, що ціни на виробництво цих товарів почнуть збільшуватися, а попит — ні. Тож ріст цін на європейську продукцію може також торкнутися й українців.

З огляду на всю ситуацію, яка склалася з тарифами для населення та в господарському секторі, виникає логічне запитання — що мала би зробити влада?

— Забезпечити населення газом власного видобутку від «Нафтогазу» за прийнятною ціною.

 Врегулювати багатомільярдну заборгованость підприємств ТКЕ за спожитий газ перед «Нафтогазом» та компенсувати різницю між ринковою ціною газу та тарифом на опалення за попередній період.

— Виділити достатньо коштів на субсидії вразливим громадянам для компенсації зростання тарифів на опалення.

Це три основних напрями, на яких мусить концентруватися влада в найближчій перспективі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]