Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2024 14:58

Податкові новели: поповнюємо державний бюджет за рахунок платників податків

Адвокатеса ЮК "Мережа права"

Дефіцит державного бюджету України на 2024 рік становить 1,57 трлн грн, тому урядовці активно намагаються знайти додаткові шляхи його поповнення.

Зважаючи на те, що збільшити надходження потрібно терміново, в першу чергу, поповнювати державний бюджет планують за рахунок додаткових податків. Так, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив про податкову ініціативу від уряду, згідно з якою планується запровадити військовий збір для фізичних осіб-підприємців всіх груп та юридичних осіб – платників податку на прибуток підприємств і платників єдиного податку третьої та четвертої груп.

Військовий збір в Україні запровадили ще у 2014 році, з початком збройної агресії рф на сході України, для підтримки Збройних Сил України. Вважалось, що це тимчасовий захід, в редакції пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України зазначено: «Тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір».

Військовий збір і досі не включено до переліку загальнодержавних податків і зборів, визначених ст. 9 ПК України, але в умовах триваючої війни, він неофіційно вже набув ознак постійності, саме тому урядовці зазначають, що заради рівності і справедливості такий збір має сплачуватись не лише найманими працівниками, але й малим бізнесом.

Відповідний законопроект ще не внесено до Верховної Ради, тому достеменно говорити про його зміст наразі неможливо. Однак, з огляду на ту інформацію, що лунає від представників влади в різноманітних коментарях, запровадження військового збору для ФОП 1-2 групи планується на рівні 1,5 % від мінімальної заробітної плати, для 3 групи – 0,1 % від доходу. Вказаний податок підлягатиме щомісячній сплаті.

Загалом Міністерство фінансів України цьогоріч планує мобілізувати до державного бюджету додаткових 44 млрд. грн., така потреба обумовлена видатками на оборону, а також виконанням вимог МВФ.  Чи вистачить для цього додаткового військового збору?

Навряд, саме тому плануються й інші нововведення.

Збільшення акцизу на пальне. Цей податок, за словами урядовців, планують привести у відповідність до мінімальних стандартів ЄС. При цьому конкретний розмір наразі не озвучено, тому власникам автомобілів лишається здогадуватись наскільки здорожчає право пересуватись власним автотранспортом. Нагадаю, що з 1 липня 2023 року податки на пальне в Україні повернулися на довоєнний рівень, наразі знов обговорюється ініціатива їх підвищення;

Запровадження акцизу на солодкі газовані напої. Щодо вказаного податку дискутували ще з минулого року, через надмірний вміст цукру в таких напоях, вони можуть бути передумовою для розвитку діабету, ожиріння та інших захворювань. Податок на вживання доданого цукру, на думку МОЗ України, сприятиме більш свідомому споживанню та зменшенню вмісту цукру в солодких газованих напоях, з боку виробників. З цією метою у Верховній Раді України було зареєстровано два законопроекти: № 9032-1 і № 9033-1. Чи будуть вони ухвалені ? Чи, можливо, буде підготовлений альтернативний документ? Побачимо згодом.

Окрім вказаного також планується введення додаткового військового збору для покупців банківських металів і легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні, а також військовий збір для окремих операцій з нерухомістю, торгівлею ювелірними виробами, для операторів стільникового зв’язку.

Робоча група, що працює над заходами для підвищення доходів до бюджету розпочала свою роботу ще у грудні 2023 року. До її складу входять українські фінансисти та представники Міжнародного валютного фонду. Свої напрацювання вони мають подати до парламенту вже наприкінці березня 2024 року.

Теги: податки
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]