Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2024 14:40

Що не так з законом про мобілізацію?

Адвокатеса ЮК "Мережа права"

В армію заберуть людей з інвалідністю, мобілізувати почнуть з 25 років, повістку зможуть вручити поліцейські – це все основні теми обговорень, які існують поряд з законопроєктом №10378.

Майже місяць йде обговорення норм законопроєкту про мобілізацію та документ вже встиг викликати чималий резонанс у суспільстві. Кабінет Міністрів України відкликав вказаний законопроєкт, а новий мають зареєструвати найближчим часом та наразі невідомо чи збережуться в ньому суперечливі норми від попереднього і скільки часу знадобиться, щоб він потрапив на розгляд у залу парламенту.

Але обговорення запропонованих норм тривають. Тому розглянемо основні позиції, які зараз можуть змінитися, але саме вони емоційно сколихнули суспільство.

Повторне проходження ВЛК

Однією з самих обговорюваних змін стало зникнення статусу «обмежено придатний». Згідно з чинними пропозиціями на законодавчому рівні буде визначено лише два статуси – придатний або непридатний. Тобто, якщо проєкт закону пройде всі стадії голосування у Верховній раді та буде підписаний Президентом – всі, хто зараз мають статус «обмежено придатний» будуть вимушені проходити через медичну комісію повторно. Саме вона буде визначати новий статус чоловіків призовного віку в категоріях – «придатний» або «непридатний».

Зниження призовного віку

Серед базових пропозицій щодо зміни умов мобілізації зараз є зниження призовного віку. Його пропонують опустити з 27 років до 25. А що стосується строкової служби, то її взагалі збираються прибрати, строковиків відправити у запас, мобілізація через 6 місяців після служби або за бажанням можна укласти контракт.

Строкову ж службу має замінити базова військова підготовка, яка буде вводитися для всіх громадян, відкриється при всіх навчальних закладах та триватиме до 3 місяців.

Звільнення з військової служби та відпустки

В проєкті закону було запропоновано звільнення через 36 місяців служби з дворічним імунітетом від повторного призову без згоди. Стосовно відпустки – в пропозиціях є пункт про те, щоб надавати бійцям не менш 2 місяців на відновлення та відпочинок після 6 місяців перебування на фронті. Для хлопців, яких звільнили з полону, пропонується запровадити 3 місяці відпустки зі збереження зарплати.

Обмеження переліку осіб з правом на відстрочку

Однією з гарячих тем для обговорення стала відстрочка для державних службовців. Так, чоловіків призовного віку на державних посадах можуть позбавити відстрочки від мобілізації та спрямувати безпосередньо захищати країну. Це стосується в тому числі працівників бюро економічної безпеки, виконавчої служби та прокуратури. Бурхливість обговорення цієї теми пов’язана насамперед з тим, які наслідки це матиме для усієї системи державної служби та чи достатньо буде молодих фахівців для того, щоб замінити тих, кого потенційно можуть забрати на фронт.

Покарання для ухилянтів

З усіх боків самою резонансною стала пропозиція заносити всіх ухилянтів від мобілізації в Єдиний реєстр боржників автоматично. Тобто – вирішив ховатися від ТЦК – отримай купу майнових проблем. По-перше, не буде можливості продати будь-яке власне майно. Тобто, ухилянти не зможуть розпоряджатися своїми рухомими та нерухомими активами. По-друге, не можна буде керувати авто та отримати водійське посвідчення. Стосовно виїзду з країни – він для чоловіків й так проблематичний, а після змін до законодавства стане просто неможливим, тому що прикордонна служба просто не буде ставити штампи в паспорти про виїзд усім чоловікам призовного віку. Треба зазначити, що тут вже не допоможуть статуси волонтерів.

Особливе обурення суспільства виклало те, що в розроблених нормах закону запропоновано заблокувати навіть доступ до особистих рахунків та можливості брати кредит. Що викликає ще більше питань, що роботи з виплатами поточних кредитів за минулі роки.

Окрім того, що ці норми доволі сумнівні з огляду на конституційні права та свободи людей, це ще викликає багато витань у площині практичного застосування. Вже на етапі реалізації не зрозуміло, як буде діяти ця система. Тому, дуже уважно стежимо за змінами,  які напрацьовують законодавці та чи збережуться ці норми після обговорення в комітетах.

Хто може роздавати повістки?

Суттєвим нововведенням стали нові функції поліцейських. Згідно з пропозиціями, у поліціянтів буде можливість вручати повістки чоловікам призовного віку. Окрім цього, до такої роботи будуть залучені органи місцевого самоврядування, які мають повністю сприяти цьому процесу та надавати допомогу. До того ж повістки ще й зроблять електронними. Тобто, отримати їх можна буде на e-mail або через електронний кабінет призовника. Місця вручення повісток можуть бути самим різноманітними – включаючи громадські місця.

Резюмуючи, треба зауважити, що усі пропозиції нового проєкту закону викликали не лише шквал критики в суспільстві, але й суттєві зауваження в комітетах. Проєкт закону отримав суто негативні висновки щодо відповідності Конституції України. Якщо коротко, закон про мобілізацію не має порушувати основні конституційні права людини, тому потребує змін та уточнень.

Скільки часу може зайняти робота над новим текстом документа наразі невідомо. Зараз триває бурхливе обговорення чисельних змін до тексту документа, але невідомо, які з них потраплять до остаточного тексту законопроєкту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]