Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2023 14:48

Бізнес зможуть перевіряти "за наводкою", а змінювати графік хоч щомісяця

Адвокатеса ЮК "Мережа права"

Окремі податкові послаблення, що мали місце на початку війни, поступово зникають.

Спочатку скасували 2% єдиного податку, згодом частково скасували мораторій на перевірки. Головною новиною для бізнесу у грудні 2023 року став підпис Президента України  під законом №3453–ІХ. Він вже набрав чинності з 8 грудня. Це саме той закон, яким голова держави скасував мораторій на проведення податкових перевірок.

Відомо, що повернення податкових перевірок – це вимога МВФ. Від виконання цієї вимоги напряму залежить отримання наступних траншів фінансової допомоги. Зрозумілим також є той факт, що бюджет країни, яка вже другий рік перебуває в стані війні, потребує наповнення. Тож, такі ініціативи, як повернення перевірок бізнесу – були очікувані та цілком зрозумілі.

З 01 серпня 2023 податкові перевірки вже стартували щодо платників податків: 

- які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

- які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

- які надають фінансові, платіжні послуги.

Водночас Закон № 3453–ІХ встановив, що з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року включно до плану-графіка перевірок (мова про документальні планові перевірки), включають й інших платників податків. Так, вже встановлені чіткі критерії підприємців, яким варто приготуватися до розмови з податковою:

- рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників єдиного податку;

- рівень сплати податку на додану вартість на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;

- дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у два рази;

- загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що сума загального річного доходу, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше;

- нарахування та/або виплата заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні.

Такі перевірки можуть проводитися вже зараз та плануються протягом всього 2024 року.

Якщо вам зараз здається, що ваш бізнес не підпадає під жоден з критеріїв не поспішайте видихати та розслаблятися. Теперішній перелік не є вичерпним. Законодавець визначив, що перевірки можливі також щодо платників податків щодо яких отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником податків вимог валютного законодавства.

Тобто, будь-який донос від конкурентів або ображених клієнтів може призвести до візиту податківців з питаннями.

Як це буде працювати на практиці – поки що питання поки що відкрите. Але вже потрібно приготуватися до того, що податківці навряд чи знехтують нагодою провести перевірку за наводкою «доброзичливців».

 Втім, це не єдине зауваження до ухвалених змін.

Підпункт 69.35-2 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України визначає, що формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок та внесення змін до нього здійснюються без урахування вимог, передбачених пунктом 77.2 статті 77 цього Кодексу.

А тепер простими словами – що це означає.

 Якщо раніше передбачалось внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, то наразі дотримання таких термінів не є обов’язковим, тож зміни можуть вноситись хоч кожного місяця!

До речі, план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік був опублікований на сайті ДПС через декілька днів після набрання чинності відповідних змін, а саме 11 грудня 2023 року, тому можете перевірити себе у списках.

Також поновлюються перевірки, розпочаті до 24.02.2022 року.

У випадку, коли підприємець щиро розраховував, що про нього просто забудуть – не мрійте. Продовжать перевіряти з того місця на якому зупинилися.

Дискутуючи про податкові перевірки слід ще раз нагадати, що обов’язки і права є неподільним цілим. Платник податків має не лише зобов’язання зі сплати, а й право бути завчасно та належно попередженим про перевірку, ознайомитись з її підставами, надати пояснення та заперечення. Так само право податкових органів на здійснення контрольних функцій має кореспондуватись з обов’язками належної поведінки органу державної влади та діяльністю виключно в межах та на підставі чинного законодавства.

Сподіваємось, що права платників податків на рівні закону не будуть умисно обмежуватись саме для того, щоб держава могла виконати свій обов’язок з поповнення бюджету. Адже це суперечить рівновазі, яка має панувати в суспільстві.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]