Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2013 16:46

Платити ЄСВ і звітувати необхідно вже в Міндоходів, а не в Пенсійний

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

З 01.10.2013 року набрали чинності нормативно-правові акти, що регулюють порядок адміністрування Єдиного соціального внеску органами Міністерства доходів і зборів України, а не Пенсійного фонду України

   З 0 1 .10. 2013 року на брали чин н ості нормативно-правові акти , що регулюють порядок адміністрування ЄСВ органами М і ндоход і в. Відразу ж хочемо попередити - істотних змін для самих платників, крім того, що платити і звітувати необхідно буде вже в М і ндоход і в, а не в ПФУ, не сталося. М ін доход і в затверд жено « Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування » і « Положення про реєстр страхувальників » від 09.09.2013 року № 458. Що до нововведень, то згідно вищевказаного Положення та Порядку не передбачено направлення страхувальникам повідомлення про взяття їх на облік як платників ЄСВ.

  Крім цього, новим Порядком по сплаті ЄСВ не передбачено необхідності пред’ явленн я будь-яких документів для в зяття на облік в органах М і ндоход і в платник ами ЄСВ , які були зареєстровані в ПФУ (ця інформація автоматично передан а на з ПФУ в М ін доход і в , на виконання вимог закону).

  Порядок складання і подання звітності з 01.10.2013 р. тепер регулюється нормами Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування  від 09.09.2013 року № 454 (надалі – Порядок № 454).

  Нововведеннями Порядку № 454 в порівнянні з попереднім є те, що з вітність тепер подається в орган М і ндоход і в за місцем обліку страхувальника, а не в ПФУ ; звіт подається за формою, затвердженою М і ндоход і в (додаток 4 цього порядку); ф орма тр ішки відрізняється від своєї попередниці (вже не передбачено права керівників М і ндоход і в на затвердження рекомендованого графіку представлення звітності страхувальниками ). Порядок № 454 набув чинності з 0 1 .10. 2013 р. На відміну від податкових декларацій, для звітності по ЄСВ відстрочень на застосування нових форм законодавством не передбачено , т ому звітувати за вересень 2013 року необхідно буде вже по новій формі і в органи М і ндоход і в.

  З 01.10.2013 року порядок і терміни сплати ЄСВ регулюються нормами Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 09.09.2013 року № 455 (надалі – Інструкція № 455). Інструкцією № 455 введено зміни по:

  1) напрямку сплати ЄСВ (тепер сплачується на рахунки органів М і доход і в, відкриті в Держказначействі (п. 4.2 Інструкцій № 455). Реквізити рахунків розміщені на офіційному веб-порталі М і ндоход і в в розділі « Реєстри » по адресу: http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri. Там же в додатку « Символи рахунків для зарахування ЄСВ в органах М і ндоход і в » приведені числові коди нарахувань. Згідно з примітками до цього застосування, опублікованими 02.10.2013 р., реквізит «призначення платежу » оформляється таким чином: код ЄДРПОУ організації, код програмної класифікації витрат і кредитування державного бюджету/код тимчасової класифікації витрат і кредитування місцевих бюджетів, розмір тарифу ЄСВ (у %). Проте пізніше рекомендації були змінені: в полі « призначення платежу » необхідно вказувати код виду сплати, код ЄДРПОУ і вказати « Сплата єдиного внеску »;

  2 ) в ідповідно до п. 4.3 Інструкцій № 455 сплата ЄСВ за осіб, що знаходяться у відпустці по вагітності і пологам , та які одержую ть допомогу по вагітності і полог ах , здійснюється з усієї суми нараховано ї допомоги в місяці, в якому були здійснені нарахування. Раніше, незважаючи на те що аналогічна норма в Інструкції була відсутня, такий же висновок можна було зробити на підставі норм ч. 8 ст. 9 Закону № 2464.

  3 ) п ідкоригований порядок сплати недоїмки у разі отримання вимог про сплату недоїмки - тепер сплатити вказану в повідомленні суму необхідно буде впродовж 10 календарних, а не робочих днів ;

  4 ) і нвестор (оператор) за угодою про розділ продукції (у тому числі постійне представництво інвестора нерезидента), що використовують працю фізичних осіб, виділені в окрему категорію працедавців ;

 5) відсутні норми, що регулюють порядок нарахування ЄСВ особами-підприємцями на дохід членів їх сімей, що беруть участь в підприємницькій діяльності. Нагадаємо, що хоча такі норми містилися в попередній Інструкції, на практиці їх застосування було неможливим, оскільки законодавством передбачено використання праці членів сім'ї підприємцями можливо тільки на загальних умовах (трудові стосунки або цивільно-правовий договір ).

  З 0 1 .10.2013 року розблоковані рахунки органів М і ндоход і в для сплати ЄСВ, усі суми ЄСВ з 0 1 .10.2013 року сплачуються на нові рахунки. До 30.09.2013 року ЄСВ (у т. ч. нарахований за вересень) необхідно було сплачувати на « старі » рахунки органів ПФУ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]