Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2023 10:28

10 питань для майбутніх інвесторів

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

Останні декілька років в українському медіапросторі активно обговорюється тема інвестицій.

Така собі американська мрія – мовляв, живіть на відсотки, йдіть на пенсію в 40 років, адже бізнес працює без вас, а ви лише отримуєте дивіденди.

 Саме в таких випадках і спрацьовує закон ринку: «Попит породжує пропозицію». Пропонуються інвестиції на будь-який смак та будь-який гаманець – в нерухомість, землю, криптовалюту, цінні папери, бізнес, арт-об’єкти, автомобілі, витвори мистецтва, товари, дорогоцінні метали тощо. Ці так звані інвестиційні пропозиції виглядають досить нескладно і логічно, але чи все так просто?

Забігаючи наперед, відразу скажу – ні, все не так просто. Інвестиції – це в принципі не просто. Втім, не так і складно, як здається на перший погляд. Головне – мати чітке розуміння, яку ціль ви переслідуєте, і обрати ті інструменти, які підходять саме вам, з урахуванням суми, терміну та вашої сміливості (або, як кажуть інвест-консультанти, врахувати ваш «ризик-профіль»).

 Отже, які питання має поставити собі інвестор перед тим, як діставати гроші з кишені:

Чи не інвестую я останні гроші?

Будь-який адекватний інвестор знає: перед тим, як починати інвестувати, повинен бути резерв, який покриває 3-6, а краще 12 щомісячних витрат. Поки ви не потурбувались про такий резерв – у інвестиції краще не вступати. 

Чи можу я підтвердити походження грошей?

Так-так, не дивуйтесь, але часи, коли можна було дістати з-під матрацу 100-200, а то й 1 мільйон доларів, минули. І тепер державні органи (як України, так і інших країн) хочуть знати - а де ви, шановний, взяли гроші? Тож перед тим, як виділяти кошти на інвестиції, проконсультуйтесь із юристами щодо ваших чесно зароблених грошей та можливостей підтвердження їх походження.

Чи розуміюсь я на тому, куди збираюсь інвестувати гроші? 

Як би нам не хотілось перекласти відповідальність за себе, своє майбутнє і свої гроші на когось іншого, варто розуміти, що відповідальність завжди лежить саме на нас. Перед тим, як віддати комусь свої гроші, дайте собі чесну відповідь на питання: чи знаєте ви хоч щось про той інструмент, у який збираєтесь інвестувати? Якщо ні, то сідайте та вивчайте. Звичайно, мова не йде про те, аби ви стали суперпрофі, або залишили свою основну роботу та поринули у щось нове, але ви повинні знати основні моменти та розуміти, що відбувається в тій сфері, куди інвестуєте. Інакше будьте готові до того, що рано чи пізно ви або втратите гроші повністю, або не отримаєте стільки, скільки могли отримати, або ж навіть залишитеся зі збитком.

Кому я даю гроші: репутація, історія, освіта, досвід? 

Всім керують люди. Навіть незважаючи на еру цифровізації, штучного інтелекту, метавсествіту, чату GPT та інших новомодних електронних штучок, проектами ще й досі керують люди. Саме від їх здібностей, освіти, досвіду, порядності та вміння приймати рішення залежить успіх чи провал будь-якого проекту, і як наслідок – доля ваших інвестицій. Тож перед тим, як вкладати кудись гроші, поцікавтесь, хто керує проектом чи інструментом, в який ви інвестуєте. 

Чи знаю я тих, хто вже інвестував у цей проект? 

Нас формує наше оточення, ми формуємо своє оточення. Якщо ви почали цікавитися інвестиціями, то у мене є великі сумніви, що у вашому оточенні немає нікого, хто вже інвестує. Тож інколи варто розмовляти з друзями та знайомими про щось, окрім погоди, політики, моди чи футболу. Аналізуйте досвід інших та діліться своїм. 

Яка ліквідність?

Чи зможете ви максимально швидко перевести актив у готівку з максимальним прибутком або хоча б без істотного зменшення його вартості? Всі ми розуміємо, що інвестиції це ризик. Як правило, це не спринтерська дистанція, але завжди повинна залишатися можливість оперативно вилучити гроші. Тож врахуйте ці моменти під час вибору інвестиційного інструменту. 

Чи захищений я юридично і чи розумію, які «папірці» підписав? 

Наше українське «я йому довіряю» або «ну що ти починаєш» – це, звичайно, круто, але ви ж не в піжмурки грати зібрались. Перед тим, як почати інвестувати, –  проконсультуйтесь з юристом. 

Чи зможу я захистити свої права в суді?

Добре, коли все добре, але якщо «раптом що», то чи зможете ви захистити свої права в суді? Відповідь шукайте у юристів. 

Чи можливо застрахувати мої інвестиції?

Ви будете здивовані, але є інвестиційні інструменти, ризики володіння якими з великим задоволенням застрахують страхові компанії. Таким чином, ви можете втратити інструмент, але точно повернете свої гроші. 

Яким способом і як часто я буду перевіряти, як працюють мої інвестиції?

Гроші люблять рахунок. А отже, ви повинні періодично перевіряти, як працюють ваші гроші. Тож ще на старті варто з’ясувати, яким чином і з якою періодичністю ви як інвестор будете отримувати звіт, аби розуміти можливість щодо збільшення-зменшення вартості ваших інвестицій. 

Звичайно, всі ці моменти можна проігнорувати і, як завжди, довіритись випадку. Але чи готові ви ризикнути настільки, аби одного ранку прокинутись і зрозуміти, що ви не лише не примножили, але ще й втратили свої гроші?

 Далі буде…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]