Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2023 12:27

Блокування податкових накладних: шах і мат від Верховного Суду

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

Ні для кого не секрет, що серед основних проблем, з якими на сьогодні стикається бізнес, – блокування податкових накладних.

І скільки б не говорив про це бізнес, скільки б не було судових рішень на користь платників податків та круглих столів, де керівники податкової обіцяли розібратись в цій ситуації, ситуація не змінюється.

Паралельно з цим ті платники податків, які не отримали податковий кредит від своїх контрагентівпочинають шукати способи компенсації втрат та закриття дірок у своєму бюджеті.

Як наслідокостанні декілька років формується цілий пласт судової практики спори щодо стягнення коштів за незареєстровані податкові накладні.

Із останніх найбільш цікавих є рішення Верховного Суду в справі № 916/334/22 від 15.06.2023. У даній справі було встановленощо «факт відсутності реєстрації податкових накладних у ЄРПН через нездійснення контрагентом за договором відповідних дій або через  відмову податкового органу у їх реєстрації є достатнім доказом протиправної поведінки відповідача, порушення ним господарського зобовязання - наданої ним гарантії того, що контрагент за договором матиме право на користування податковим кредитом у розмірі суми ПДВ, який визначено договором у складі ціни».

Як люблять говорити в таких випадках гросмейстери – шах і мат.

По-перше, маємо ситуацію, коли судфактично не розбираючись, які причини призвели до нереєстрації податкової накладноїчи винен в цьому власне контрагентчи відбулись протиправні дії з боку третіх осіб,   зобов’язує одну зі сторін сплатити грошові кошти в сумі незареєстрованого ПДВ іншій стороні.

По-друге, суд перетягує податкові відносини в господарськітим самим ігноруючи саму природу ПДВ, і дозволяє стягнути з рахунку підприємства живі кошти, в той час як контрагент недоотримав не гроші на розрахунковий рахунока податковий кредит. 

От і виходить, що «косячать» (блокують податкові наклдані) одні, а відповідають за це інші…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]