Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Сьогодні лунає чимало заяв про наміри розслідувати кожен випадок фальсифікацій на виборах. Важливо, щоб заяви вкотре не залишилися лише словами.

Вийшло так, що поствиборчий тиждень заклав набагато більші можливості для "коригування" результатів волевиявлення, аніж сам день голосування. Якщо 28-го жовтня під прицілом відеокамер і пильними поглядами спостерігачів видимість чесного процесу все ж була витримана, то останні дні викрили багато підводних каменів системи.

Один за одним почали виділятися проблемні округи: 11, 94, 95, 132, 211, 223. Маніпуляції з уведенням даних на сервер, зниклі печатки і голови комісій, викрадення і знищення протоколів, сварки, бійки. Атмосфера далека від прозорого встановлення результатів. Як наслідок – обґрунтовані сумніви в легітимності декотрих обранців.

І політикам можна скільки завгодно говорити, що у фальшуваннях результатів виборів винен особисто Віктор Янукович, чи Микола Азаров, чи хтось інший і за це вони відповідатимуть перед законом. Але ж не постане Янукович перед судом за махлювання цих виборів, як їм того не хотілося.

Робиться ж все руками членів і голів комісій. А от їх можна і треба покарати. Принаймні, зробити все для цього можливе, бо ж не виключено, що "замовники" намагатимуться всіляко вигородити виконавців, аби не підставлятися самим.

Потрібен прецедент. Потрібно, щоб він набув розголосу. Випадки, коли члени комісій постали перед судами були після президентських виборів у 2005-му. Та й тоді, незважаючи на підтверджені судами фальсифікації, реальних покарань не було.

За таких обставин, поки що всі волання опозиції перед членами комісій про кримінальну відповідальність і тюрму звучать непереконливо. Фальшували ж завжди, а не саджали ніколи.

Фальсифікаторів на місцях не можна завжди захищати тим, що вони лиш гвинтики системи і її заручники. Вони свідомі того, на що йдуть.

Тому це не кровожерливість. Це щире бажання того, щоб реальне судове переслідування і передбачена законом відповідальність наступного разу відбили хоч у когось бажання підписуватись на участь у цих схемах.

Тішить, що вже зараз лунає багато заяв про наміри розслідувати кожен випадок фальсифікацій, створити тимчасову слідчу комісію в парламенті тощо.

Важливо, щоб ці заяви дійсно втілилися в життя, а за підсумками неоднозначного процесу підрахунку-2012 з’явилися реальні судові позови проти реальних членів і голів виборчих комісій, яких спіймали на фальшуваннях. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]