Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2019 11:57

Всупереч стереотипам: як киянка змінює уявлення про професію управителя

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Влада, перебуваючи у декретній відпустці по догляду за третьою дитиною, вирішила допомогти своєму багатоквартирнику розвиватись

Працюючи у сфері управління будинками, я часто зустрічаюся з людьми, приклад яких надихає. Їх робота показує: якщо в тебе є чітке розуміння своєї мети та віра у свої сили - все здійсненно. 

Нещодавно я мала зустріч з Владою Русіною, яка є головою правління одного з київських ОСББ, а також випускницею Школи ефективного ОСББ. Зустріч з Владою була особливо важливою для мене, оскільки завжди цікаво знати, чи допомагають знання, отримані під час моїх тренінгів, у налагодженні реальної роботи.

Історія Влади здалася мені нетиповою, вона справді порушує чимало стереотипів, які, на жаль, поширені в нашому суспільстві. По-перше, щодо того, що жінка в декреті - зазвичай змушена бути домогосподаркою. По друге - щодо того, що професія управителя багатоквартирним будинком - зазвичай більше підходить чоловікам. Тож я вирішила поділитися нею з усіма, хто працює у сфері управління будинками, або тільки думає розпочати таку кар’єру. І ось чому.

З 2016 року Влада Русіна є головою правління ОСББ “Деміївська слобода”, яке створено в особливому багатоквартирному будинку: тепло у ньому забезпечується даховою газовою котельною. Незважаючи на те, що це новобудова, співвласники від самого початку виявляли багато недоліків у своєму будинку. 

Родина Влади придбала квартиру у цьому будинку. На момент переїзду до новобудови Влада перебувала у декретній відпустці по догляду за третьою дитиною і проводила достатньо багато часу вдома, щоб мати можливість ретельно спостерігати за тим, що відбувається у будинку. 

А у будинку в цей час якраз починалася активна робота по фіксації недоліків будівництва і усвідомлення того факту, що час йде, а будинком ніхто повноцінно не опікується, що сильно погіршує його стан. Як це часто буває у багатоквартирних будинках, незадоволених співвласників було багато, а тих, хто має достатньо часу і бажання, щоб взяти необхідні зміни на себе, майже немає. Так було і у будинку Влади. Час ішов, але ніхто з сусідів не поспішав пропонувати себе на роль голови правління ОСББ. В цих умовах Влада вирішила бути саме тією людиною, яка мала намір розібратися у цих питаннях, очолити правління ОСББ та навести у будинку лад.

Цікаво, що на той момент, Влада майже нічого не знала про управління будинками: за освітою вона композитор, має консерваторську вищу освіту, закінчила аспірантуру в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського, а ввівши у пошук “Влада Рыбалко” можна знайти її твори. Все ж таки, незважаючи на відсутність знань щодо ЖКГ, Влада мала впевненість у своїх силах та почала розбиратися у тому, як організувати управління будинком. 

“Для мене було неприйнятно, що я з моєю освітою буду просто сидіти вдома, тому я завжди хотіла щось робити. Управління будинком мене зацікавило та  стало однією з можливостей реалізувати себе”, - згадуже Влада. 

На моє запитання, як вона знайшла в собі сили та впевненість освоїти цю нову, доволі своєрідну спеціальність, Влада відповіла, що для неї це було не важко. Адже вона була композитором - а така робота тренує твій мозок утримувати одночасно декілька партій для різних інструментів та з цього створювати єдину композицію. Тож одночасно виконувати багато завдань та координувати утримання всього будинку було для неї цікавим викликом. 

Саме в той час, у 2016 році я запустила перший навчальний курс Школи ефективного ОСББ, завдяки якому я і познайомилася з Владою, яка активно відвідувала багато навчальних семінарів, щоб у найкоротші строки зрозуміти як організувати утримання будинку за допомогою ОСББ. 

У 2017 році новостворене ОСББ, під керівництвом Влади Русиної розпочало утримання багатоквартирного будинку. З цього моменту почалося найцікавіше, Влада освоїла технічні аспекти утримання будинку, розбиралася в юридичних аспектах, опанувала непросте мистецтво комунікації зі мешканцями. І всього за 2 роки вона стала людиною, до якої постійно звертаються співвласники інших будинків, яким потрібні кваліфіковані консультації або повноцінна організації управління їхнім будинком.

Може здатися, що це звичайна історія людини, яка стала професіоналом у цій сфері. Але окрім будинку, Влада має велику родину і для мене було особливо цікаво як їй вдається поєднувати свою роботу із роллю матері та жінки. 

“Це було дуже важко, тому що я дуже багато часу приділяла вивченню питання управління будинком та власне цій роботі. В якийсь момент в мого чоловіка склалося враження, що мене немає в сім’ї, і було доволі складно. Але зараз все змінилося. По-перше, я намагаюсь обмежити робочий час і не продовжувати працю вдома на вихідних, та вечорами, а по-друге, він також зайняв позицію керівника команди, і між нами вже сформувалося взаєморозуміння. Для того, щоб я могла відвідувати курси та працювати над цим, ми наймали няню, але няня в нас була б і так, тому що для мене це є необхідним фактором. На початку ж у мене приймальними були усі години і я більше часу приділяла роботі, ніж родині”, - говорить Влада. 

Аби відбулася така важлива трансформація в бік родини, без збитків для роботи, Влада встановила для себе декілька правил, які можуть бути у нагоді всім головам правлінь:

  1. Чітко визначити межі свого робочого часу та дотримуватися їх.

  2. Встановити прийомні дні та години, та проінформувати про них співвласників.

  3. Навчитися делегувати та не намагатися все виконувати самостійно. 

І хоча ці правила доволі прості та зрозумілі, але я і сама у своєму житті не завжди дотримуюсь балансу між особистим життям та роботою, хоча це надзвичайно важливо. 

Приклад Влади показує, що незалежно від того чоловік ти чи жінка, є в тебе діти чи немає, яка в тебе освіта, важливим є тільки те чи є в тебе бажання щось робити та глибоко розбиратися у питанні. Станом на сьогодні, завдяки лідерським якостям Влади та підтримці з боку правління ОСББ та співвласників, у будинку були модернізовані мережі, ліфтове обладнання, облаштовано зони для відпочинку співвласників та налагоджено якісне повсякденне утримання. 

Безцінно бачити очі Влади, коли вона розповідає про усі зміни, які були реалізовані у будинку та наскільки краще стало в ньому жити. Мені здалося, що у цій роботі її найбільше надихає можливість кожного дня бачити наскільки комфортніше стає у будинку та усвідомлювати, що співвласники дали їй можливість стати головою правління, повірили в її сили і їй це вдалося.

Станом на сьогодні, Влада має дуже багато пропозицій щодо організації управління іншими будинками, вона фактично займається власною справою, і створення своєї управляючої компанії - це питання найближчого часу. Особисто я і сама б з радістю залучила таку управительку для свого будинку. 

На моє переконання, Влада відноситься до тих людей, які відчувають особисту відповідальність за досягнення результату, а це дуже важливо, особливо коли говоримо про управління багатоквартирним будинком. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]