Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2023 16:28

Як бізнес-комунікації впливають на ваш дохід

Тренер з публічних виступів, ораторської майстерності, бізнес-коуч, тренер з комплексного розвитку особистості

Всім у світі правлять зв’язки. І ледь не найбільше — в бізнесі. В чому полягає їхня важливість, як вони впливають на ваш дохід та як їх будувати — розповідаю в цій статті.

Не буду йти далеко за прикладом — я працюю з однією великою компанією, у якої звільнився HR. Це керівна посада, топ-менеджмент та дуже важлива ланка всієї компанії. Попри це, компанія не шукає нового рекрутера. Що вони роблять замість цього? Топ-менеджери компанії починають згадувати кадрів серед своїх знайомих — хто б міг підійти на цю посаду. Цей приклад красномовно показує, що шанси отримати посаду для пересічних спеціалістів набагато вища, якщо мати зв’язки з керівництвом компанії. Якщо вдалих працівників не знаходять по знайомих — спускаються трохи нижче: рекрутингові агенції, вакансії тощо. Звісно, такий варіант пошуку працівників використовується не завжди, втім, він доволі поширений. 

Є ще один випадок. До мене звертався клієнт з проблемою заїкання — власник будівельного бізнесу. І для нього дикція була важливою частиною самопрезентації, оскільки саме він генерував основний трафік своєї компанії та створював переважну частину всіх продажів. Чому саме він? Завдяки тому, що він перебував одночасно в чотирьох бізнес-клубах. Цей клієнт — відкрита до спілкування людина, яка швидко знаходить необхідні контакти. При цьому його сайт і відділ маркетингу компанії генерують майже вдесятеро менше продажів, ніж його особисте спілкування у сфері бізнесу. 

Коли хтось з ваших знайомих питає, чи можете ви порадити хорошого стоматолога, то вам, скоріш за все, спадає на думку хоча б один знайомий дантист. Якщо він справив позитивне враження, то ви, ймовірно, порадите його своєму знайомому. Таким чином, в першу чергу ви помічаєте людину, отримуєте приємне враження, а вже потім звертаєте увагу на експертність.  

Як бачите, зв’язки можуть сприяти успіху набагато більше, ніж якість, ціна або реклама. Ось невеличкий алгоритм побудови цих зв’язків:

1. Орієнтуйтесь на тих людей, які вам потрібні. Багато хто шукає знайомих хаотично, збираючи безліч контактів та сфер, які не принесуть жодної користі. Шукайте контакти тільки там, де вони вам знадобляться.

2. Визначте свою унікальність і користь для інших. Ваші зв’язки не протримаються довго, якщо ви шукатимете вигоду тільки для себе. Пам’ятайте, що для інших комунікація з вами має бути так само корисною, як для вас.

3. Підготуйте самопрезентацію. Завчасно підготуйте промову, опис своєї мети, вигоду від співпраці з вами і взагалі все, що можна підготувати. Це дасть впевненість, що ви зацікавите людей.

4. Діяти. Спілкуйтесь, шукайте зв’язки, домовляйтесь. Тут все залежить від навичок комунікації та побудови нетворкінгу. Це окрема тема, яка потребує знань та досвіду, тож практикуйте цю частину.

5. Постійно тримати зв’язок. Найскладніша частина — налагодити безперервний контакт. Для цього варто по-справжньому цікавитись людиною. Якщо ви вітаєте з Днем народження, цікавитесь, як родина вашого співрозмовника та проявляєте інші ознаки небайдужості — вас запам’ятають та дадуть можливість для реалізації. 

Існує приказка: “Якщо будеш спілкуватися з п’ятьма мільйонерами — станеш шостим. З п’ятьма безхатьками — теж станеш шостим”. Тому приділяйте увагу пошуку нових корисних контактів. Це допоможе збільшити коло спілкування, обсяг замовлень, обізнаність про ваш бізнес і, відповідно, дохід. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]