Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2024 16:17

В Україні зростає ринок ком’юніті: ось 7 трендів, які стануть визначальними для ніші

Community Management Strategist & Consultant. Ех-Genesis і ex-ROOSH

Комʼюніті, штучний інтелект, client care – це лише частина трендів, які супроводжуватимуть українські бізнеси в 2024 році.

І я збрешу, якщо скажу, що вони не взаємоповʼязані. Останні роки були тривожними не лише для України, а й для світу: затяжні війни, пандемії, фінансові кризи. У такі часи приналежність до власної групи, турбота й підтримка інших людей зі схожими цінностями стають визначальними для розвитку як окремої людини, так і цілих корпорацій. 

Бізнес-гіганти, як-от Meta, Google, Amazon, Apple чи Lego вже будуть свої зовнішні та внутрішні спільноти. Роблять вони це з багатьох причин: щоби формувати амбасадорів бренду серед співробітників і клієнтів, зменшувати плинність кадрів, досягати бізнес-цілей завдяки обміну досвідом між колегами, отримувати швидкий фідбек користувачів чи скорочувати цикл продажів.

Ринок спільнот в Україні нині лише почав зростати, тому пропоную розібратися з міфами, які вже встигли на ньому сформуватися, а також спрогнозувати тренди на 2024 рік в українській ніші комʼюніті.

Не чатик в телеграмі, а спільна ідентичність: що таке комʼюніті

Ринок спільнот в Україні лише формується, а, отже, знання й практики розбудови будуть дошліфовуватися. Нині головний міф, який зрештою може перетворитися на розчарування бізнесів, – що комʼюніті це про швидке зростання й такі ж результати. Направду спільноти – це завжди про гру в довгу й тривалу побудову стосунків із людьми. 

Існують зовнішні комʼюніті, як-от бізнес-клуби, клієнтські спільноти, групи за інтересами, об'єднання інвесторів, стартапів, партнерські спільноти й інші, та внутрішні – всередині структури – як-от студентські обʼєднання чи спільноти співробітників за професійним профілем. Комʼюніті можуть існувати як окремий продукт, а також вони можуть функціонувати як частина маркетингових, сейлз і піарних стратегій.

Бізнеси часто плутають спільноти з чатами в месенджерах чи аудиторією, але за час дослідження цього ринку, можу впевнено ствердити, що це – група людей, які розвивають міцні стосунки! навколо спільної ідентичності й спільних інтересів, мають схожі цілі, цінності й досвід, прагнуть брати участь у спільних активностях, спрямованих на досягнення їхніх цілей і задоволення власних потреб.

Від освітян до айтівців: кому в 2024 році не обійтися без спільноти

Насамперед на можливості спільноти варто звернути увагу бізнесам у сфері IT, здоровʼя та велнесу, медіа, електронної комерції, окремим підприємцям, а також військовим, волонтерам та іншим. Спільноти підсилюватимуть бренди й організації, адже допомагатимуть залучати нових клієнтів й утримувати наявних, формуватимуть лояльність і причетність до бренду, а також забезпечать обмін досвідом, постійний зв'язок з аудиторією й отримання швидкого фідбеку.

Не обійтися без спільнот і освітянам: від класичних університетів до освітніх платформ із курсами й вебінарами (їм варто будувати комʼюніті вчителів, студентів, випускників програм тощо). А також експертам у різних нішах: як-от маркетингу, продажах чи піарі, яким час будувати комʼюніті навколо своїх освітніх продуктів і персонального бренду.

Стартапам теж варто скористатися можливостями комʼюніті. Вони можуть створювати власні обʼєднання або долучатися до вже існуючих локальних, всеукраїнських чи міжнародних спільнот. Там можна залучити інвестиції, отримати відгуки й ідеї для вдосконалення продукту, здобути нові знання з маркетингу, аналітики, виходу на нові ринки, пошуку юніт-економіки, знайти кофаундера, майбутніх колег і партнерів та багато іншого. Інвесторам варто задуматися про створення власних комʼюніті, щоби швидше знаходити проєкти для інвестицій, перспективних фаундерів і команди, прокачувати та підсилювати новими знаннями й експертизою свої портфельні компанії в різних бізнес-доменах.

7 трендів для українського ринку спільнот 

Поки в Україні спільноти – це лише тренд, у прогресивних країнах – робоча практика для покращення клієнтського досвіду, а також турботи про добробут співробітників. Зокрема 80% опитаних кажуть, що за останній рік ком’юніті зробили позитивні зміни в їхніх компаніях, 89% засвідчили, що їхнє ком’юніті позитивно вплинуло на їхній особистий добробут, а 91% зазначили, що спільноти як ніколи важливі і для компаній, і окремих людей.

Наші найпрогресивніші українські бізнеси вже створюють, розвивають їх і знімають вершки, більш консервативні ж поки приглядаються й роблять обережні кроки. Отже, ось сім трендів для українського ринку, на які варто звернути увагу вже зараз:

Тренд 1. Спільнота як основна стратегія виходу на нові ринки 

Ще декілька років тому за спільноту можна було вважати систему лояльності до клієнтів, нині ж це невід’ємна частина маркетингових стратегій. Спільноти можуть стимулювати розвиток продуктів / послуг та інновацій, а щасливі клієнти, які є частинами спільноти, стають амбасадорами брендів. Вони залучають інших до ваших комʼюніті, рекомендують і адвокатують вас за будь-яких умов.

Ті, хто використає силу спільнот для підтримки своїх цілей маркетингу та зростання, у 2024 році зірвуть джекпот. 

Тренд 2. Нано- та мікроспільноти переважатимуть над великими комʼюніті

Оскільки соціальні медіа стають менш «соціальними», існує тенденція до створення менших, але надійніших спільнот, де якість і глибина звʼязків, контенту, сенсів переважатимуть на кількістю. Це можуть бути обʼєднання навколо певної теми, ніші чи проблеми з якісними обговореннями й максимальною залученістю.

Тренд 3. Модерація спільноти задля підвищення довіри й безпеки

Творці спільнот мають будувати для учасників безпечний простір для обговорень, а також несуть відповідальність за те, щоб отримана інформація була достовірною, стосувалася тематики комʼюніті й не дезінформувала учасників. Саме тому модерація спільноти й прискіпливий відбір релевантної цільової аудиторії будуть такими важливими в 2024 році. 

Тренд 4. Кросплатформенність

У світі панує ера «Community Everywhere»: бізнеси адаптовують комʼюніті-стратегії під поведінку людей, а тому прагнуть власної присутності на великій кількості платформ. Щоби створити міцну спільноту, варто зосередитися на розбудові цілої екосистеми. Ви маєте знайти інфлюенсерів, спільноти й групи, де обговорюють вашу галузь, бренд або продукт, а потім розробити стратегію залучення цих людей у свою екосистему. Майте основну платформу для комунікації, релевантну для цільової аудиторії, але не оминайте інші соцмережі, месенджери та канали.

Пам'ятайте, що спільнота не лише про чат та онлайн-роботу: це про профільні заходи, спільні обговорення й просто якісний час разом. Компанії, які зможуть оптимізувати кросплатформенність, – виграють.

Тренд 5. Створення внутрішніх спільнот

Пандемія Covid-19 назавжди змінила культуру роботи. Змішана модель домашньої та офісної роботи стала нормою для багатьох із нас. Але все частіше компанії говорять про розвиток спільнот на робочому місці, щоби надавати підтримку, зміцнювати зв’язок, залучати й утримувати працівників. Дослідження свідчать, що люди, які не мають почуття приналежності до робочої спільноти, на 90% менш ефективні й вигоряють в 11 разів частіше. 

Тренд 6. ШІ задля гіперперсоналізованого підходу

Штучний інтелект технологічно полегшує процес будування й модерування спільнот. Дозвольте йому ідентифікувати учасників на основі їхніх профілів, позначати шкідливий вміст, створювати повідомлення для членів спільноти, проводити онбординг нових учасників у комʼюніті й інше. 

Також штучний інтелект стане продуктивним помічником для комʼюніті-менеджерів: він може підсумувати дзвінок, швидко створити ідеї, згенерувати листи, відредагувати відео та подкасти. 

Тренд 7. Професійне зростання ринку спільнот 

У 2024 році все більше людей вирішуватимуть стати комʼюніті-білдерами. Це можуть бути фахівці із досвідом у проєктному менеджменті, маркетингу, івент-менеджменті, піарі й інших сферах. Лідери ніші мають дбати про її розвиток, а тому розробляти критерії спільнот, ділитися досвідом, визначати стандарти та підтримувати новачків.

Сила євангелізму та гра в довгу: як правильно розвивати комʼюніті 

Щоби запуск спільноти був успішним, скористайтеся фундаментальними питаннями з відомого інструменту Community Canvas, які допоможуть сформулювати конкретні цілі та накреслити шлях розвитку вашого комʼюніті. Ось 10 речей, які варто визначити перед стартом:

Мета – Навіщо існує ком’юніті?

Ідентичність Хто цільова аудиторія ком’юніті?

Цінності – Які принципи та цінності нам важливі?

Визначення успіху – Які є кількісні та якісні метрики, що визначають наш успіх у наступні Х місяців / років?

Досвід – Що відбувається в нашому ком’юніті на регулярній основі, що дозволяє досягати наших цілей і відображати цінності?

Ролі – Які різноманітні ролі можуть мати учасники ком’юніті?

Правила – Які правила й обмеження допомагають нам досягати мети та відображають цінності ком’юніті?

Вхід і вихід із ком’юніті – Як людина потрапляє в ком’юніті? Як вона перестає бути учасником ком’юніті?

Управління – Як ми приймаємо рішення у ком’юніті, хто та за що відповідає? 

Взаємодія – Які ми обираємо канали для взаємодії? Як бачимо нашу здорову комунікацію?

Одна з основних проблем у розвитку спільнот – відсутність відповідальної людини, комʼюніті-менеджера, який слідкуватиме за процесами, відповідатиме за модерацію на платформах та інші задачі. Не гребуйте підходом євангелістів: вашу спільноту має вихваляти не лише її менеджер, а всі учасники. Щоби люди хотіли про вас розповісти, створюйте сенси, закладайте місію більшу, ніж просто обмінятися досвідом. 

Щоби спільнота стабільно розвивалася, важливо мати систему та працювати регулярно: один захід протягом місяця – це не ком'юніті. Не забувайте систематично збирати фідбек, підтримувати комунікацію з учасниками, створювати такі активності, де вони  зможуть будувати між собою міцні зв'язки та задовольняти свої потреби. Будьте готові змінювати стратегію на основі фідбеку ваших учасників, вчитися та крокувати в ногу з трендами. І не бійтеся критики – вона допоможе визначити слабкі місця й розставити пріорітети. 

Якість, цінності та гіперперсоналізований підхід: прогноз для українських комʼюніті в 2024 році

Супертрендом у розбудові спільнот у 2024 році буде якість і гіперперсоналізований підхід, що переважатимуть над кількістю, адже люди потребують ексклюзивної щирості, довіри та справжності. Як і у світі, комʼюніті стануть вагомою часткою українського бізнесу, будьте тими, хто не боїться нового, створюйте власні спільноти й використовуйте їх для розвитку вже зараз, поки конкуренти зважують за і проти. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]