Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2023 14:54

Регламент розрахункової палати ФІФА – новий інструмент

Партнер Адвокатського об’єднання "Шавров, Галинський та партнери"

22 жовтня 2022 року Рада ФІФА схвалила Регламент розрахункової палати ФІФА. Цей короткий огляд має на меті представити нову нормативну базу з точки зору клубу.

22 жовтня 2022 року Рада ФІФА схвалила Регламент розрахункової палати ФІФА. Цей короткий огляд має на меті представити нову нормативну базу з точки зору клубу.

➢ Що таке кліринговий центр ФІФА і для чого він був створений?

Кліринговий дім є зовнішньою організацією, заснованою у Франції. Це не частина FIFA.

Розрахункова палата спочатку діятиме як посередник для обробки виплати винагород за навчання та забезпечення дотримання міжнародних фінансових правил.

Основними цілями Клірингової палати є:

− централізувати, обробляти та автоматизувати платежі між клубами (по-перше, це стосуватиметься лише платежів, пов’язаних із «винагородами за навчання»: гонорари агентів і комісії за трансфери можуть зрештою стати частиною повноважень Розрахункової палати, але це малоймовірно в осяжному майбутньому); і

− сприяти фінансовій прозорості та чесності та уникати шахрайства в системі переказів.

На рівні FIFA існують такі «нагороди за навчання»:

− Компенсація за навчання: клуби, які інвестують у підготовку та освіту молодих гравців, повинні отримувати винагороду, якщо їхні гравці стануть професійними гравцями; і

− Внесок солідарності: тренувальні клуби мають винагороджуватися шляхом отримання відсотка від суми трансферу, сплаченої за майбутній трансфер своїх гравців.

ФІФА стурбована тим, що винагороди за тренування не надходять до тренувальних клубів, які мають право їх отримувати. З 400 мільйонів доларів США, які повинні щороку розподілятися між тренувальними клубами, за оцінками, такі клуби отримують лише близько 70-80 мільйонів доларів США.

Мета Центру обміну даними ФІФА — закрити цю прогалину.

➢ Як відбуватиметься процес виплати винагород за навчання?

Процес розподілу винагород за навчання складатиметься з трьох етапів:

(1) визначення права на винагороду за навчання

Адміністрація ФІФА визначатиме право на винагороду за навчання на основі інформації, наданої національними асоціаціями та їхніми афілійованими клубами в контексті міжнародних трансферів, внутрішніх трансферів (де це доречно), а також коли гравець зареєстрований як професіонал вперше.

Це означає, що замість попередньої системи, за якою тренувальний клуб мав вимагати винагороди за тренування від нового клубу, нова система повинна автоматично розподіляти винагороди за тренування тренувальному клубу під час трансферу або першої реєстрації гравця як професійний.

Стосовно солідарного внеску слід зазначити, що ідентифікація права на винагороду за тренування буде здійснена після подання до ФІФА через TMS підтвердження оплати трансферної компенсації.

Підтвердження виплати трансферної компенсації має бути заявлено ФІФА новим клубом гравця через TMS (або заявлено національній асоціації внутрішніх трансферів) протягом 30 днів після кожного платежу відповідно до Додатку 3 (ст. 12, п. 1). Регламенту ФІФА про статус і трансфери гравців). Це підтвердження платежу відіграє вирішальну роль у розрахунку винагороди за тренування: відповідно до статті 1 Додатку 5 Регламенту ФІФА щодо статусу та трансферу гравців, 5% будь-якої компенсації за трансфер має бути вираховано для сплати внеску солідарності. . Отже, сума, заявлена ​​в підтвердженні платежу в TMS, вважатиметься такою, що відображає 95% компенсації за переказ. У зв’язку з цим надзвичайно важливо, щоб клуби вносили в TMS компенсацію за трансфер «за вирахуванням» будь-якої суми, яка має бути винагородою за навчання відповідно до RSTP.

(2) створення електронного паспорта гравця та розрахунок належної суми. Після визначення ФІФА права на винагороду за тренування буде автоматично створено ТИМЧАСОВИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ПАСПОРТ ГРАВЦЯ, який надасть історію реєстрації гравця, починаючи з 12-річного віку. щодо реєстраційної інформації, яка раніше була надана національними асоціаціями.

Тоді національні асоціації та клуби матимуть 10 днів (відповідно до статті 8.2 Регламенту інформаційної палати ФІФА), щоб перевірити паспорт гравця та перевірити, чи немає у них проблем із його вмістом.

Під час 10-денного періоду перевірки, якщо клуб, якого немає в попередньому паспорті гравця, вважає, що він має бути включений до остаточної версії, він може попросити свою національну асоціацію залучити до подальшого процесу перевірки та надати відповідну інформацію. реєстраційна інформація.

Після цього відбудеться 10-денний процес перевірки (відповідно до статті 9 Регламенту інформаційної палати ФІФА) за участю відповідних клубів і національних асоціацій, що дозволить ФІФА визначити остаточну точну версію паспорта гравця, і ця версія надасть підстава для нарахування винагороди за навчання.

Під час розгляду національні асоціації можуть подати запит через TMS на внесення змін до будь-якої реєстраційної інформації в паспорті гравця.

Конкретні питання, які можуть бути порушені клубом, включають:

− якщо колишній клуб зобов’язаний запропонувати гравцеві контракт, щоб зберегти своє право на компенсацію за тренування, підтвердження такої пропозиції та сповіщення про неї повинні бути завантажені в TMS колишнім клубом гравця.

− якщо колишній клуб не пропонував гравцеві контракт і вважає, що все ще має право на компенсацію за тренування, запит повинен бути поданий у TMS клубом або його асоціацією-членом, включаючи письмові причини запиту та підтверджуючі докази.

− якщо тренувальний клуб відмовився від свого права на отримання винагороди за тренування, доказ дійсної відмови має бути завантажений у TMS новим клубом гравця.

Якщо виникають складні питання, пов’язані з паспортом гравця, генеральний секретаріат ФІФА може передати справу до Палати вирішення спорів Футбольного трибуналу для прийняття рішення.

Остаточна версія паспорта гравця, підтверджена ФІФА, буде повідомлена сторонам разом із ЗАЯВОЮ ПРО РОЗПОДІЛ, автоматично розрахованою TMS, яка вказуватиме точні суми солідарного внеску/компенсації за навчання, які новий клуб повинен клубам підготовки гравця.

Як зазначалося вище, для цілей розрахунку звіту про розподіл, сума, заявлена ​​в підтвердженні платежу, вважатиметься такою, що відображає відповідну компенсацію за трансфер (або її частину), причому 5% як солідарний внесок утримується клубом, що робить оплата відповідно до пункту 1 статті 1 Додатку 5 до RSTP (стаття 11.4 Регламенту розрахункової палати ФІФА).

Розрахункова палата оброблятиме платежі згідно з таким звітом про розподіл. Повідомлення про паспорт гравця та заяву про розподіл вважається остаточним рішенням генерального секретаріату ФІФА, яке може бути оскаржене до Спортивного арбітражного суду.

Перед обробкою виплати винагороди за навчання, кліринговий дім проведе ОЦІНКУ ВІДПОВІДНОСТІ всіх сторін, залучених до транзакції. Це буде складатися з комплексного аналізу ризиків і перевірки клубів, їх власників, джерела коштів і характеру операції.

Якщо сторона не проходить Першу оцінку відповідності, Сторона, що не відповідає, підлягає дисциплінарному провадженню, транзакція не буде оброблена, і розпочнеться Друга оцінка відповідності.

(3) переказ платежів між клубами

Після того, як усі сторони пройдуть оцінку відповідності, і за умови, що паспорт гравця та заява про розподіл стають остаточними та обов’язковими, кліринговий центр надішле ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПЛАТІЖ новому клубу гравця із зазначенням суми до сплати.

Потім новий клуб гравця надішле виплату винагороди за тренування (з застосованою банківською комісією) до Розрахункової палати протягом 30 днів, і, коли кошти будуть отримані Розрахунковою палатою, винагороди за навчання будуть негайно розподілені Розрахунковою палатою серед відповідних навчальних клубів.

Тренувальні клуби отримають кошти від Клірингової палати на свої зареєстровані банківські рахунки, а також отримають ЗАЯВУ ПРО РОЗПОДІЛ від ФІФА із зазначенням отриманої суми.

➢ Які санкції можуть бути застосовані за невиконання?

Якщо новий клуб не сплачує запитану суму повністю до зазначеного терміну, то:

a) стягується адміністративний збір у розмірі 2,5% від суми, яку запитує Розрахункова палата ФІФА, що сплачується кожному тренувальному клубу замість відсотків за прострочення платежу; і

b) дає додаткові 7 днів для повної сплати запитаної суми розрахунковою палатою ФІФА.

Якщо клуб усе ще неправильно обробляє виплату винагороди за навчання або не пройшов оцінку відповідності, справу може бути передано до Дисциплінарного комітету ФІФА для проведення дисциплінарного провадження, яке може призвести до застосування санкцій.

Клуб, який не сплатить запитану суму, буде покараний штрафом і забороною реєструвати будь-яких нових гравців, як національних, так і міжнародних. Заборона на реєстрацію знімається після повної сплати суми.

До клубу також можуть бути застосовані санкції за непроходження першої оцінки відповідності (і зобов’язання сплатити збір тренувальному клубу в розмірі 2,5% від розрахованої винагороди за тренування, плюс догана або штраф) і друга оцінка відповідності (штраф і реєстрація бан для нових клубів або конфіскація винагороди за тренування клубів).

➢ Коли набудуть чинності нові правила розрахункової палати?

Регламент розрахункової палати набирав чинності з 16 листопада 2022 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]