Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2023 16:34

В Євросоюзі запрацював новий єдиний (унітарний) патент і суд

Партнерка, керівниця практики управління інноваціями в патентно-юридичній компанії IPSTYLE

Це має полегшити захист патентних прав на території ЄС для винахідників та інноваційних компаній

З 1 червня 2023 року в Євросоюзі запрацювала нова єдина (унітарна) патентна система (Unitary Patent system) для патентів Європейського патентного відомства (European Patent Office, ЕРО). Вона оптимізує процедуру отримання патенту в Європі та водночас покликана полегшити захист патентних прав на території ЄС для винахідників та інноваційних компаній. 

Нова система, розробка якої тривала багато років і яка значно вплине на всю європейську патентну систему, базується на двох складових: Унітарний патент ЄС (Unitary Patent, UP) і Єдиний патентний суд ЄС (Unified Patent Court, UPC).  

Єдиний патент і територія дії 

Унітарний патент це патент, що виданий Європейським патентним відомством (European Patent Office, EPO) і має «єдину дію» в усіх країнах, які ратифікували відповідне законодавство.  

Наразі це 17 країн-членів ЄС, а саме – Австрія, Бельгія, Болгарія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Словенія та Швеція. Очікується, що незабаром до них приєднаються Чехія, Греція, Угорщина, Ірландія, Румунія, Словаччина, а от Іспанія та Польща поки не мають такого наміру. 

Тобто, якщо коротко, новий унітарний патент  – це патент з єдиною дією для країн ЄС, який можна отримати через ЕРО за правилами  Європейської патентної конвенції (European Patent Convention, EPC).  

І на етапі, що передує,  видачі нічого не змінюється – застосовуються ті самі високі стандарти пошуку та експертизи. Проте, заявник може подати клопотання і отримати європейський патент з єдиною дією (унітарний патент), який забезпечує правову охорону на території одразу всіх країн ЄС.  

Відтак не потрібно підтверджувати (валідувати) патент окремо в кожній країні, і, наприклад, витрачати додатковий бюджет на переклад патенту для кожної з них. Відтепер ЕРО відповідає за технічну експлуатацію унітарного патенту та діє централізовано, як єдиний центр. Це означає, що мінімізуються час і витрати.  

Отже, що змінилося і які переваги унітарного патенту? 

До моменту видачі, валідації та підтримання процедура залишилася такою ж: заявник подає одну заявку до ЕРО, заявка проходить детальну експертизу на відповідність вимогам і в результаті успішного розгляду заявник стає власником патенту ЕРО. 

А от вже з моменту видачі патенту передбачаються достатньо суттєві процедурні зміни. Зокрема, протягом місяця з дати видачі патенту ЕРО його власник може запросити, щоб патент діяв як унітарний. Окрім клопотання, для патентів англійською мовою необхідно подати повний переклад однією з додаткових мов будь-якої з країн ЄС, а для патентів німецькою або французькою – повний переклад англійською. 

Ще один момент — підтримання чинності для патентів з унітарною дією відповідно також буде відбуватися комплексно одразу для унітарного патенту, а не щодо кожної окремої країни. 

Для решти країн, які не є членами ЄС (Албанія, Ісландія, Ліхтенштейн, Монако, Чорногорія, Північна Македонія, Норвегія, Сан-Марино, Сербія, Швейцарія, Туреччина та Великобританія)  або ще не ратифікували необхідні зміни до законодавства (Чехія, Греція, Угорщина, Ірландія, Румунія, Словаччина) чи поки не погодилися на участь в унітарній системі (Іспанія, Польща, Хорватія) процедура отримання охорони залишається такою ж, як і була до прийнятих змін — тобто валідація в країні інтересу для розширення дії європейського патенту на конкретну країну (прим. — для Ірландії, Монако, Швейцарії, Ліхтенштейну, Великобританії), а далі підтримання чинності в кожній країні інтересу. 

Єдиний патентний суд 

Одночасно із видачею патентів з унітарним ефектом почав працювати Єдиний патентний суд. Він розглядатиме справи щодо порушень або анулювання і «звичайних» європейських патентів, і патентів з унітарним ефектом.  

Також йдеться про забезпечення захисту європейського патенту без кордонів. Це означає, що рішення про порушення або дійсність європейських патентів ухвалюватимуться одним судом і набуватимуть чинності в усіх країнах-учасницях. 

Тобто, якщо раніше позови про порушення європейських патентів повинні були розглядатися окремо в кожній країні, де вони мають силу, тепер новостворений суд має покласти край необхідності розглядати справи в національних судах у різних країнах. З одного боку, це дозволяє уникнути «паралельних» судових процесів, які збільшують витрати для сторін, а іноді супроводжуються різними підходами до тлумачення позову та права. З іншого – існує ризик «блокування» патенту одним рішенням суду одразу в кількох країнах. 

Слід зауважити, що унітарний патент завжди підпадає під юрисдикцію Єдиного патентного суду. Неможливо відмовитися від розгляду порушення унітарного патенту саме в ньому на користь іншого суду. 

Суд першої інстанції складається з центрального відділу (з місцем знаходження в Парижі та відділу в Мюнхені) та кількох місцевих і регіональних відділень. Апеляційний суд знаходиться в Люксембурзі.  

Загалом 25 країн-членів ЄС підписали міжнародну угоду про створення Єдиного патентного суду (UPC), з них 17 наразі зобов'язані дотримуватися цієї угоди.

«Ці нововведення дуже актуальні для українського бізнесу, який планує виходити до Європи. Також це нова можливість оптимізувати час та бюджет на отримання охорони для винаходу в країнах ЄС». 

З унітарною дією чи без такої — патент ЕРО залишається одним із найефективніших способів отримання патентної охорони. Його очевидні переваги – це широка територія дії, стабільний, конкурентний та перспективний ринок.

Теги: патент
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]