Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.11.2023 10:09

Як військовим отримати одноразову грошову виплату за поранення

Адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Калініченко та Партнери"

Виплати пораненим та проходження військово-лікарської комісії – дві основні теми, щодо яких постійно звертаються до юристів, які практикують у військовому праві.

Які виплати після отримання травми на полі бою передбачені, як їх отримати та хто має на це право поговоримо далі в статті.

Військовослужбовець, який перебуває на лікуванні, продовжує отримувати своє щомісячне грошове забезпечення та додаткову винагороду. Відповідно, військовий продовжує отримувати: грошове забезпечення, яке наразі становить щонайменше 13 тис. грн, додаткову винагороду відповідно до постанови №168 – з розрахунку 100 тис. грн на місяць, одноразову грошову допомогу.

Питання отримання одноразової грошової допомоги на практиці може суттєво ускладнюватися: поранений військовий, який перебуває у лікарні, може недоотримати свої виплати, а на заваді вирішенню цієї проблеми стоять бюрократичні перепони та знаходження військової частини і командирів далеко від місця лікування бійця. Тобто, військовослужбовець не має змоги особисто звернутися з приводу свого питання та контролювати процес призначення виплат, перебуваючи у лікарні, і інколи для вирішення проблеми має звертатися за юридичною допомогою.

Держава гарантує виплату одноразової грошової допомоги за будь-яке ушкодження здоров’я (контузія, поранення, обмороження, мінно-вибухова травма, вивих, струс, розтягнення, розрив, перелом, отруєння тощо), якщо внаслідок цього військовий отримав групу інвалідності чи часткову втрату працездатності (без установлення інвалідності).

Ступінь втрати працездатності встановлюється у відсотках. Його визначає медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) від 70-кратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Одноразова грошова допомога виплачується лише в разі встановлення інвалідності або відсотка втрати працездатності за рішенням медико-соціальної експертної комісії. Її розміри залежать від групи інвалідності та прожиткового мінімуму. Таким чином, у разі отримання військовослужбовцем інвалідності, розмір одноразової допомоги може становити не 100 тисяч гривень, а 400-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року. 300-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо встановили 2 групу інвалідності. 250-кратний розмір прожиткового мінімуму — за інвалідність 3 групи.

Для отримання виплати обов’язковою умовою є позначення у довідці про отримання поранення про те, що отримана тяжка травма, поранення або контузія пов’язана саме з захистом Батьківщини.

Для отримання одноразової грошової допомоги необхідно пройти МСЕК, аби визначити ступінь втрати працездатності чи групу інвалідності, і подати до ТЦК та СП або до військової частини відповідні документи - заяву для виплати одноразової грошової допомоги та завірену копію довідки МСЕК.

Якщо військовослужбовець звільнений, то може подати заяву на виплату через ТЦК та СП.

На жаль, точної відповіді на запитання, коли її мають виплатити, немає, бо строк протягом якого має відбутися нарахування виплати законом не врегульовано.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]