Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2021 13:56

Сплата ПДФО за місцем діяльності – вже у найближчій перспективі

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Велике значення для наповнення бюджетів територіальних громад має податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Податок, згідно чинного законодавства,  адмініструють податкові агенти (наприклад, юридичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності) за місцем їх розташування, або за місцем безпосереднього господарювання.

Проте податок на доходи фізичних осіб за працівників (найманих осіб), які працюють у таких підрозділах сплачується до бюджетів не за їх фактичним місцезнаходженням, а за місцем реєстрації центрального офісу юридичної особи. Такий стан справ спричиняє суттєві перекоси, що позбавлені економічного сенсу оскільки не відображають реального стану справ з господарською активністю в громаді. Це також впливає на розміри дотацій вирівнювання (базову, реверсну).

З метою виправлення ситуації, що склалась з реєстрацією (перереєстрацією) суб'єктів підприємницької діяльності, фахівці Асоціації міст України долучились до напрацювання відповідних норм до Податкового та Бюджетного кодексів. Все це узагальнено в проекті Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення сплати податку на доходи фізичних осіб за місцезнаходженням (місцем здійснення діяльності) юридичної особи та її відокремлених підрозділів, що вже з 12 квітня 2021 року знаходиться в стінах Верховної Ради за № 5364.

Зокрема, з основного, в цьому законопроекті пропонується:

- дати більш чітке формулювання визначення, що таке відокремлені підрозділи та їх податкові адреси;

- розширити функції контролюючих органів в частині контролю за порядком сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до відповідних місцевих бюджетів, власне щодо місця безпосередньої діяльності;

- встановити штрафні санкції щодо податкового агента в розмірі 10 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету, якщо суми нарахованих податків не сплачуються до бюджетів за місцем діяльності.

Дані норми покликані впорядкувати, для прикладу, рішення деяких обласних рад щодо перереєстрації закладів культури, охорони здоров'я з одних територіальних громад до інших. Більш того публічним та політичним особам доцільно у майбутньому більш прискіпливо відноситись до своїх вольових рішень, оскільки такі дії призводять до значних економічних втрат, як для громад, так і для України в цілому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]