Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.11.2014 17:25

Конкуренція омбундесменів не тільки збільшить кількість арбітрів…

В Україні скоро з'являться два альтернативних омбудсмени. Такі собі захисники бізнесу від Уряду та від ЄС, призначення яких рятувати країну від недбайливих та повільних чиновників. Вказані посадовці неодмінно конкуруватимуть один з одним і вже сьогодні мож

Першоджерелом появи бізнес-суперменів є один і той же документ - Меморандум Антикорупційної ініціативи, підписаний в 2014 році між Урядом України та одним з найбільших інвесторів України Європейським банком реконструкції та розвитку ЄБРР.

Наш Уряд буде фінансувати українського омбундесмена, який дбатиме про підвищення прозорості діяльності держвлади, а також суб’єктів господарювання, які перебувають у сфері їх управління, попередження недобросовісної (нечесної) поведінки серед суб’єктів господарювання, які  займаються підприємництвом в Україні.

Приклад функціонування подібного інституту, який щоправда мав назву Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва національний бізнес так і не відчув. Здебільшого діяльність служби зводилася до спроб впливати на правове поле, які були неефективними. Отже, є побоювання що навіть із новою назвою справи не зрушаться із мертвої точки, а зарегульованість та повільність реформ залишаться прикметами часу.

Європейського омбундесмена фінансуватиме мальтідонорз пул, а якщо по-простому незалежні інвестори з ЄС. Основні функції єврозахисника бізнесу - розгляд скарг від бізнесу на несправедливі рішення влади, факти корупції, вирішення проблем, визначення системних причин несправедливого ставлення. Омбундесмена ЄС буде фінансувати європейська сторона, яка розглядатиме на цю посаду переважно досвідчених кандидатів-іноземців.

Зрозуміло, що європейський омбундесмен це інституція, яка на певному етапі реформ скаже українському бізнесу, що дія нульового мита скінчилася, бо це заважає розвитку європейського бізнесу в Україні, обмежує прибутки та уповільнює підвищення ліквідності. І при цьому навіть подвійна назва посади (бізнес-омбундесмен = керівник антикорупційного офісу) ще не переконує, що ця людина справді допоможе створити умови для підвищення сприятливого регуляторного середовища та інвестиційної привабливості України.

Крім того, обидві інституції здебільшого будуть перейматися наглядом за дотриманням законодавства (України та ЄС) в межах відповідних правових просторів. При цьому навіть в їхні завдання здебільшого входить функція контролю та спостереження, ніж створення умов для розквіту українського бізнесу.

Звісно, тішить, що, за словами функціонерів ЄС, під егідою ЄБРР зібрано європейський пул фінансових донорів, які хочуть прискорення економічних реформ в Україні. Акумульовані фінансовими колами кілька сотень мільйонів євро будуть спрямовані на фінансування антикорупційних, банківських, енергетичних, транспортних, муніципальних проектів. За задумом європейців все це поліпшить інвестиційну привабливість та сприятиме збільшенню капіталовкладень в нашу країну.

Отже, будемо сподіватися, що справедлива та чесна конкуренція бізнес-захисників України та ЄС дозволить не тільки збільшити кількість арбітрів, яким українські підприємці зможуть пожалітися, а й сприятиме покращенню правового поля та створенню сприятливих умов для розвитку, здешевленню фінансових ресурсів, підвищенню їхньої доступності для юридичних та фізосіб. Адже, лише таким чином можна прискорити досягнення тих честолюбних планів, які поставлено для втілення в українські реалії європейських цінностей та високих соціальних стандартів.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]