Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.10.2023 22:35

Управління багатоквартирним будинком очима HR

Спеціаліст в галузі управління персоналом, партнер у "BPI Ukraine"

Як навички з управління персоналом допомагають ефективно управляти багатокваритним будинком?

Три роки тому волею долі і силою власних бажань стала на шлях опанування нової професії, яка дає можливіть проявляти навички та знання набуті за роки роботи в різних бізнес структурах.

Все почалося з того, що у нашому великому будинки 1500+ людей зв'явився запрос, який формувався, насправді, декілька років, проходячі свої переродження, на нову структуру управління. Ту, яка буде зацікавлена, дійсно, розвивати будинок, зберігати спільне майно та забезпечувати високий рівень комфорту життя. На той час, людство, не будемо вказувати авторство, так, як історія остаточно його не визнала, народило унікально-ефективну форму управління - обєднання співвлавників багатоквартирного будинку.

В цій структурі, є свої рівні управління, одне з них - правління. Яке має вибрати голову - особу, яка по суті і є, тим джерелом натхнення, опори та захисту всієї мінідержави, яка мешкає за конкретною адресою. 

З цього моменту, акценти зазначеної теми. 

№1. Завжди потрібен лідер.

Зібравшись сусідами, до цього незнайомими людьми, яких об'єднувало бажання втілити світлі ідеї стосовно свого будинку, кожен висловився на скільки відсотків він готовий бути головою. Усі вагалися, один одного підбадьорювали. Мої заявлені 15 і 15 мого колеги, - були сприйняті, як бажання балерини та генерала командувати військом. Тому, я запевнила, що беру на себе відповідну ланку відповідальності на той час і завжди буду допомагати. Так, і назараз, я заступник голови правління нашого прекрасного ОСББ. 

№ 2. Команда вирішує все! 

У нас супермега адекватне правління. Я не уявляю, як взагалі можна було б щось втілити без них. До інформації - в ОСББ рішення, щодо оперативного керування приймає правління. У нас є всі необхідні навички - технарі, бухгалтера, програмісти, працівники комунальних служб, підприємці. Але основне - це просто порядні надійні люди. 

№3. Правда - це сила. Правда в короткій перспективі не помітна. В довгостроковому вимірі вона забезпечує фундамент прозорості керування, довіри в прийнятті рішень, можливості виконувати масштабні проекти. Та, бути почутим у часи нестабільності - такі, які трапилися після 24 лютого. В ОСББ це вкрай важливо. Так як, приймаючім щоденні рішення довірені кошти усіх співвлавників.

№4. Управління будинком - це повноцінна робота. Затвердженна кваліфікаційно професія. Яку не можна виконувати у вільний від іншої роботи час.

Якщо Ви з палким сердцем відноситися до своєї справи, не ставите її на другий план. Усі цілі будуть досягнуті.Так у квітні 22 року мій старший колега прийняв вищі забов'язання захисту держави. А я, згідно статуту, вже повноцінно прийняла повну відповідальність за будинок. За сприянням асоціації ОСББ району, пройшла навчання, яке ще більше структурувало інформацію по данній діяльності. І від тоді - кваліфікований управитель багатоквартирного будинку.

№5. Робота з основним клієнтом. 

В комерційних структурах - є зовнішній клієнт, для якого створюється продукт чи послуга. І внутрішній клієнт, колеги - завдяки кому створюється, той чи інший продукт. В ОСББ - є один кліент - це співласник! Він і як найвища інстанція, яка приймає стратегічні рішення на загальних зборах. Він і той, для кого все створюється - комфорт та збільшення ринкової вартості нерухомості, яка є у власності. Складність роботи з данним клієнтом полягає у тому, що потрібно переключити сприйняття себе, як сусіда, на виконавця роботи. І первинність цього переключення і є джерелом початкової недовіри, пошуку корисних мотивів, які породжують негативні упередження. І можливість їх нівелювання тільки через пункт 3, вище описаний. 

№6. Вірте в людей, вони розумні. Особливо стосовно того, що стосується власного житла і комфортного проживання у ньому.

Коли Вам здається, що Вас не підтримають, в реалізації чергових планів розвитку. Або чомусь необ'єктивного песимізму та некоструктивної критики більше, ніж публічної підтримки. Але Ви проконсультувавшись з фахівцями, вірите в свою ідею - сміливо виходьте на загальне опитування з нею. Практика показала, люди в своїй більшості, а тим паче, сусіди, не хочуть вступати у відверті конфлікти між собою і навіть, щось комусь доводити, але з задоволенням послухають дискусію та зроблять вибір тих, хто пропонує розвиток.

№7. Конфлікти будуть завжди.

Інтереси молоді не співпадають з інтересами літних людей, так як і їх ритми та графіки життя. Сім'ї з галасливими дітьми будуть завжди  заважати тим, хто полюбляє спокій. Я вже не кажу про проблему собак, їх вигулу та правил повидінки у загальних місцях. Благо є нормативні документи, які існують до створення ОСББ. Тому, нівелювати конфлікти по данній темі, можна поясненнями, що це не забаганки тих, кому дісталася ноша відповідальності за всезагальний комфорт. 

№ 8. В будь якій роботі, потрібно роботи більше ніж це прописано в "посадовій інструкції".

Масштабність проектів,  планованих задач, повина бути завжди маяком у вимірі управлінських рішень, томущо щоденні мілкі питання, які вкрай важливі для кожного співвласника особисто, керівника поглинають у рутину. Робіть більше ніж для будинку - проявляйте ініциативу у розвитку прилеглих територій. Спілкування з колегими в асоціаціях дають натхнення та досвід. Дім не закінчується порогом квартири чи виходом з двору. Дім - це середовище життя та спілкування з людьми, в якому Ви проводите найбільше часу.

№9. Фаховість - запорука спокою.

Багатоквартирний будинок - складна архітектурна споруда, з великою інженерною мережою, створенням якої займалися на різних єтапах багато кваліфікованих фахівців. Підтримка функціонування всієї системи, не менш важлива. Кваліфіковані підрядники - надійні партнери команди управління. 

№10. Розвиток - це вибір.

При створенні ОСББ, є два шляхи побудови комунікації і подальшого вибору напрямку роботи. Перший, це економія коштів своїх сусідів, політичні гасла - "будемо платити менше". Належне утримання будинку - потребує належних коштів. І намагання економії, психологічно блокує прийняття рішення, щодо втілення ідей, яких, наприклад, не було раніше. Тільки розвиток, з урахуванням непередбачуванності ситуацій, з урахуваннях того, що будинок не новішає і через рік потребує більших вкладень, ніж зараз, дасть можливість мати фінансову стабільность та реалізацію кращих практик. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]