Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.04.2024 14:07

Чи має сенс банк Путіна і його активи в Україні?

Викладач Києво-Могилянської Академії та виконавчий директор громадської організації "Інститут постінформаційного суспільства"

В Росії активізовано переділ власності. Міхаїл Фрідман та його партнери грають в цьому процесі одну з провідних ролей. Бізнес олігархів, наближених до Путіна, продовжує перебувати і в Україні.

Генеральний прокурор РФ Ігор Краснов похизувався, що з початку 2023 року в Росії було деприватизовано 15 підприємств військово-промислового комплексу (ВПК) вартістю понад 333 мільярди рублів. Але, це тільки верхівка айсбергу. Режиму самопроголошеного ватажка Путіна потрібні гроші. І, ці гроші він отримує будь-яким шляхом.

З однієї кишені Фрідмана - в іншу

29 березня 2024 року стало відомо, що роздрібні мережі таких популярних російських супермаркетів як “П'ятірочка”, “Перекресток”, “Чижик”, будуть, фактично, відібрані у західних інвесторів, та передані в управління російським компаніям, які контролюватиме Михаїл Фрідман. 

Супермаркетами володіє нідерландська “X5 Retail Group NV”, яка одночасно перебуває в лістингу Лондонської фондової біржі (LSE) та Московської біржі (MOEX). У минулу п’ятницю компанія повідомила, що Міністерство промисловості та торгівлі РФ звернулося до Арбітражного суду Московської області з вимогою зупинити корпоративні права голландських акціонерів щодо російської дочірньої компанії ТОВ “Корпоративний центр Ікс 5”. Вказана компанія буде перетворена на відкрите акціонерне товариство, а потім їй передадуть усі активи мереж роздрібної торгівлі на території Росії, відібрані у голландців. 

Співвласником та членом наглядової ради  “X5 Retail Group” був Михаїл Фрідман, який контролює “Альфа-Групп”. Через західні санкції, в березні 2022 року Фрідман вийшов з наглядової ради “X5 Retail Group”, однак, з високим ступенем вірогідності, зберіг за собою вплив на цей бізнес.

Ключові російські телеграм-канали “заявляють”, що рішення російського мінпромторгу щодо віджиму роздрібних мереж у голландських інвесторів - не обійшлося без впливу саме Михаїла Фрідмана. Буцімто, він, нарешті, обрав сторону у війні Росії проти України, після того, як йому не вдалося зняти з себе санкції та “прикинутися хорошим руським”, фінансуючи благодійні проекти в Україні.

Також, поширюється інформація, що структури, контрольовані Фрідманом, отримали контроль над інфраструктурними активами - зокрема, регіональними “водоканалами”, наприклад, над ТОВ “Томскводоканал”, який керує об'єктами водопостачання та водовідведення міста Томська. А, російський топовий політичний телеграм-канал “Незигарь” публікує припущення про те, що Фрідман націлений також і на аналогічні підприємства в Ростовській, Свердловській (Єкатеринбург), Челябінській та інших областях.

Погодьтеся, “зрадник батьківщини, що не підтримав СВО”, яким Фрідмана зображували російські медіа - не міг би контролювати інфраструктурні об’єкти в РФ. Так само, як і мережі роздрібної торгівлі, де купують щоденні товари мільйони росіян. В Росії на Фрідмана не тільки не порушили кримінальну справу, а надали максимальне сприяння для зростання його бізнес-імперії. Можливо, спроби Фрідмана відмежуватись від Кремля та відбілитися перед західними політиками і бізнесменами були не більше ніж грою, якщо не прямим завданням з боку ФСБ. 

Дефрідманізація України

Українські органи влади прийняли рішення про націоналізацію фрідманівського “Сенс-Банку” та накладення арештів і конфіскацію його активів в Україні. Однак, як виявилося, на заваді реалізації рішень могла стати бюрократія, а можливо і вплив людей Фрідмана, які намагаються втримати контроль над цими активами в Україні, для продажу і виведення отриманих коштів в інтересах держави-агресора. 

За станом активів Михаїла Фрідмана в України пильно слідкує медійний проєкт аналітичного центру StateWatch - “Trap Aggressor”. За даними лідера проекту Олександра Лємєнова, у серпні 2022 року представники “Альфа-Груп” Фрідмана змогли консолідувати мажоритарну частки медичного онлайн-сервісу Helsi, який записує українців до профільних лікарів чи на щеплення. “Альфа-груп” отримала 69,99% цієї компанії, яка має доступ до 23 мільйонів наборів даних українців — це паспортні дані, ідентифікаційні номери, прописка і проживання, а також прив’язка до мобільного номера, електронної пошти, й родинні зв’язки на додачу. 

Київський апеляційний суд підтвердив накладений у жовтні 2023 року арешт 47,85% акцій найбільшого українського оператора зв’язку Київстар і 100% компанії, що виробляє мінеральні води (зокрема, “Моршинську”) IDS Ukraine. Ухвалу суду було прийнято в межах кримінального провадження проти російського олігарха Михайла Фрідмана 18 грудня 2023, а опубліковано 1 січня 2024.

Однак, конкурс для передачі активів в управління, який має забезпечити Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА), вже тривалий час блокується, хоча переможець конкурсу на управління був визначений АРМА аж в березні 2023-го. Тим часом, гроші, які б держава могла отримувати для фінансування оборони від російської агресії, можуть і досі потрапляти до кишені “альфівців”, які спрямовують їх на підтримку агресора.  

“Альфа-гідра”

Не зважаючи на націоналізацію “Сенс Банку” (колишній “Альфа Банк”), Міхаїл Фрідман не тільки продовжує боротися за свої гроші, але і може, фактично, продовжувати керувати окремими менеджерами через свої зв’язки в Україні. Таке “віддалене управління” може стосуватися активів та нерухомості на території України, які продовжують цікавити “альфівців” з точки зору їх продажу для виведення коштів з України, або і подальшого контролю.

“Альфа-Банк” був наймасштабнішим кредитором в корпоративному секторі України. Але, якщо ви потрапили до списку їх боржників, то, фактично, опинилися в кишені Фрідмана та його посіпак, які не гребували нічим, щоб відібрати активи, на які впало їх око.

Наприклад, у березні 2014 року, коли Володимир Путін почав агресію проти України, стало відомо, що, пов’язана з “Альфа-Групп”, компанія “А1” Михаїла Хабарова та Дмитра Возіанова боролася за активи ірландського банка IBRC в Україні. Зокрема, метою боротьби було “віджати” і “Універмаг “Україна”, який став предметом корпоративного конфлікту після фінансових проблем 2008-го “кризового” року для іноземних девелоперів в Україні.

Варто також згадати боротьбу між представниками фінансової компанії "Інвестохіллс Веста" та адвокатом юридичної фірми “Міллер” Мустафи-Масі Найємом навколо об’єкту нерухомості за адресою вулиця Фрунзе, 69, в Подільському районі Києва. Керуючим партнером “Інвестохіллс” був Андрій Волков, безпосередньо пов’язаний з “Альфа-Банком”.

Або, наприклад, довготривалу битву за ще один ласий об’єкт нерухомості за адресою провулок Балтійський, 20 у Києві, де знаходилися приміщення корпорації “АІС” екс-депутата “Партії регіонів” Дмитра Святаша. Історія про його мільярдні борги триває роками. Останніми місяцями екс-кандидат в народні депутати від партії ОПЗЖ Дмитро Святаш фігурує в медіа як підозрюваний, якого судять за шахрайство та відмивання коштів, а у травні 2023 року СБУ оголосило йому підозру у державній зраді. На цей момент, справа про державну зраду Святаша уже передана до суду.

Однак, за словами президента “Альфа-Банку” по роботі з проблемною заборгованістю Олександра Луканова, ще до повномасштабного вторгнення, Святаш “задовольнив вимоги “альфівців”, фактично, передавши вказаний об’єкт нерухомості під їх контроль - у власність ТОВ “Компанії з управління активами “Будівельні проекти”.

Зараз активи “КУА “Будівельні проекти” передано в управління АРМА. Однак, схоже, що боротьба за цей актив та інші триває і дотепер, в тому числі, і шляхом здійснення тиску на рішення АРМА.

Згідно вимог законодавства, АРМА визначила для арештованих об’єктів корпорації “АІС” Дмитра Святаша компанію-управителя. У 2018-му році ним стала компанія ТОВ “ЖК “Воздвиженка”, яку у вересні 2021-го року АРМА назвала “одним з найефективніших управителів”. 

Однак, у квітні 2024-го позиція АРМА до свого “найкращого управителя” змінилася. Управління об’єктами було визнано неналежним, що означає усунення цієї компанії від контролю над активами. Водночас, представники компанії-управителя стверджують, що підставою для розвороту АРМА на 180 градусів (від любові до ненависті) стали претензії на суму 500 тисяч гривень, що складає лише 0,1% від залучених управителем від управління майна майже 500 мільйонів гривень. Тепер потрібно дуже пильно спостерігати, щоб АРМА не віддала контроль юридичним особам, афілійованим з “альфівцями”. А, такий ризик безпосередньо існує. 

Вовки у “альфівській” шкурі

Згідно даних платформи “Youcontrol”, ТОВ КУА “Будівельні проекти” було засновано у 2006-му році “Альфа-банком” та зареєстровано за адресою вулиця Десятинна 4/6 у Києві. За цією ж адресою були зареєстровані і сам “Альфа-Банк”, і СК “Альфа-Страхування”, та інші структури, що відносяться до “Альфа-Груп” Михаїла Фрідмана. Потім КУА "Будівельні проекти" було передано у власність кіпрській офшорній компанії "Демісеро холдінгс лімітед" (Demicero Holdings Limited), яка зареєстрована за адресою Нікосія, вул. Темістоклі Дерві, 5, Еленіон Білдінг (Themistokli Dervi, 5, Elenion Building, 2nd Floor, P.C. 1066, Nicosia, Cyprus). 

Нині, актив повністю належить Куртову Олександру Васильовичу. Однак, директором та контролером цієї компанії з 2013-го року залишається Морєва Наталія Яківна. В соціальній мережі Linkedin можна знайти профіль під іменем Наталія Морєва, яка працювала в ТОВ “КУА “Альфа Ессет Менеджмент” (38213230)

 Крім того, пошта Наталії Морєвої - [email protected] - вказана як контактна у реєстраційних даних ВАТ “ЗКНІФ “Альфа-фонд Нерухомості”, яке було зареєстроване за традиційною адресою структур “Альфа-Групп” - Десятинна 4/6.

За даними платформи “Youcontrol”, Наталія Морєва також очолює ТОВ “Актив буд-інвест” (35136742), яке належить кіпрській офшорці “Forstar Limited” та громадянину Кіпру - Діму Гіоргосу. Той самий Діму Гіоргос був бенефіціаром ТОВ “КУА “Будівельні проекти” до того, як у складі бенефіціарів його замінив Олександр Куртов.

На додачу, ще у 2015-му році Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосувала у відношенні ТОВ “КУА “Будівельні проекти” санкцію за порушення вимог законодавства щодо цінних паперів. Як виявилося, начальником служби внутрішнього аудиту “Будівельних проектів” була Ірина Дем’яненко - співробітниця “Альфа-Банку”. Вона ж виступала головою ліквідаційної комісії інвестиційного фонду “Аквілон”, ліквідацією якого також керувала “КУА “Будівельні проекти” Морєвої.

 

Наталія Морєва, яка працювала в структурах Фрідмана на різних посадах, а зараз формально очолює “КУА “Будівельні проекти”, яке контролює нерухомість в Києві. В чиїх інтересах діє Наталія Морєва - нового формального власника, чи свого екс-керівництва, пов’язаного з Фрідманом? Це питання має високе значення для розуміння, чи буде Фрідман використовувати свої зв’язки в Україні в інтересах російських спецслужб. Чи дійсно менеджмент арештованих та націоналізованих активів діє в інтересах України, а не Фрідмана? 

Тож, схема діяльності “альфівців” в Україні - достатньо проста і одноманітна. По-перше, це прагнення отримати контроль над інфраструктурними активами країни, якими можуть бути і мобільний оператор, і постачальник мінеральної води, і бази даних про здоров’я українців, і ласі шматочки київської нерухомості. 

По-друге, за допомогою, пов’язаних з “Альфа Банком”, менеджерів, бенефіціарних власників, адвокатів та суддів - зберігати контроль над активами.

По-третє, зберігати та поширювати бізнес-присутність в Україні, що дозволяє корумпувати держслужбовців та розвивати мережу контактів, що може використовуватися в інтересах російських спецслужб, або продати активи для виведення коштів в інтересах самого Фрідмана та його партнерів в РФ.

Поза сумнівом, корпоративні конфлікти та брак довіри до державних інституцій сильно сповільнюють юридичні процеси, що стосуються активів, та вимагають прозорості і законності. Однак, чи не маємо ми враховувати також і аспекти національної безпеки? Особливо, враховуючи той факт, що ми вимагаємо пришвидшення конфіскації російських грошей від західних партнерів, де російська бізнес-присутність може бути ще більш потужною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]