Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2023 12:42

Як відбувається проєктування ліфтів для бізнесу? Поради підприємцям

Менеджер проєктів ЛМ ЛІфтмеханіка

Поділився з Liga.net рекомендаціями — яким чином підходити до проєктування ліфтів для бізнесу та на що звертати увагу?

З розвитком будівництва висотних будівель стає вкрай необхідним оптимізоване проєктування вертикального транспорту — ліфтів. За даними Державної служби статистики на 1 січня 2023 року в Україні налічується понад 100 000 ліфтів, третина з яких знаходиться в нежитловому секторі. Щороку кількість зростає на 10-15%.  

Технології в цій сфері розвиваються стрімко, що дозволяє оптимізувати простір шахти ліфта та при цьому забезпечити пасажиропотік, відповідно державно-будівельним нормам, державним стандартам України та окремим вимогам бізнесу (наприклад, готелів 3-5 зірок, бізнес-центрів А і Б класів, ТРЦ тощо).  

Спробую пояснити, як взагалі відбувається в сьогоднішніх умовах проєктування ліфтового обладнання.  

Вибір ліфтового обладнання для бізнесу: на що звертаємо увагу? 

Виокремлюю 5 важливих, на мою думку, пунктів, які бізнес має враховувати при виборі нестандартних та складних ліфтів при проєктуванні:

1. Безпека та відповідність нормативам. Це пріоритет. Тут маємо на увазі сам ліфт як комплектний виріб та безпосередньо компоненти безпеки ліфта, які мають бути у відповідності до Технічного регламенту ліфтів постанови КМУ № 352 від 10.05.2017 р.  Що при дотриманні даного технічного регламенту та серії ДСТУ EN 81 забезпечить потрібні умови безпеки.

2. Зручність. Після безпеки йде комфорт. Це про швидкість руху, систему управління, зручність використання і т.д. Ліфтове обладнання грає чи не найважливішу роль у створенні позитивного враження від будівлі.

3. Експлуатація, енергоефективність. Сучасні технології дозволяють створювати ліфти з низьким рівнем шуму, мінімізувати витрати енергії та забезпечувати тривалу та надійну роботу. Енергоефективність є ключовим аспектом, адже підприємці турбуються про те, скільки енергії буде споживати обладнання та як оптимізувати дані витрати. 

4. Технологічні інновації. Тут йде мова про інтеграцію ліфтів в систему керування та моніторингу за ними на відстані. На це також варто звертати увагу.

5. Можливість модернізації. Важливо обирати таке ліфтове обладнання, яке через кілька років можна легко модернізувати та адаптувати до нових технологій.  

Як відбувається проєктування ліфта для бізнесу? 

Спочатку звертаємося до нормативів.  

Наприклад, державний стандарт України 4269:2003 про туристичну класифікацію готелів чітко регламентує, що в 3 зірковому готелі час очікування ліфту — 45 секунд, а 4-5 зірковому — 30 секунд. Але підприємця при проєктуванні такий час може не влаштовувати, він хоче скоротити його до 15-20 секунд за рахунок архітектурних можливостей.  

Це реально, однак потрібно, при розрахунку пасажиропотоку, звертатися до програмного забезпечення та даних від архітектора будівлі. А саме:

• Кількість людей на поверсі
• Де знаходиться паркінг?
• Де розташований головний вхід для гостей?
• Це номери або офісні приміщення?
• Як розташоване місце харчування тощо. 

В нормативах ми бачимо лише час очікування, втім усього цього, що я вказав вище, там немає. Немає там також і середнього часу досягнення поверху, часу замкнутого циклу роботи від моменту посадки пасажира, висадки та посадки наступного. Також спеціаліст має розрахувати годину пік, сценарій, коли усі пасажири будуть виходити на певному поверсі (сніданки в готелі), кількість людей при виході (зачинення торгового центру). Не забувайте про окремі потоки для вантажів, кур’єрів, доставки води, харчів. Навіть місця для паління мають вплив на трафік ліфтів. 

Спираючись на ці дані і проєктується обладнання.  

IT-технології допомагають будувати ліфти?  

Саме так — складно уявити, що ліфт можна сьогодні спроєктувати без програмного забезпечення.  

Зазвичай, таке ПЗ побудоване на симуляції поставленої задачі в певному часовому проміжку. Головними параметрами є вантажопідйомність та кількість ліфтів, а вже потім швидкість, прискорення, розмір дверей (що, до речі, впливає на час зачинення та відчинення). 

І варіантів безліч, тому й потрібні IT-технології. Наведу приклад — для обладнання 1000 кг може бути декілька кабін, це і 1100х2100 і 1600х1400 мм. Який ліфт ви будете проєктувати? ПЗ підказує варіант — у випадку, якщо у вас є можливість розмістити окремо вантажний ліфт, що має відповідати вимогам для транспортування пожежних підрозділів, гостьовий ліфт скоріш за все потрібен 1600х1400 мм з дверима центрального відчинення, як мінімум 900 мм, але не більше 1100 мм. Самостійно це порахувати важко, однак якщо правильно внести усі дані в програмне забезпечення, то можна швидко обрати варіант, який влаштує як замовника, так і архітектора.  

Або ось кейс, з яким ми нещодавно зіштовхнулися: потрібно спроєктувати ліфт для готелю сімейного типу на 6 поверхів, також там є басейн, спортзал та паркінг на 2 підземних поверхи. Кількість гостей на поверсі: 43; година пік: 11:00. Який потрібен ліфт? В програмне забезпечення вносяться дані, і видається варіант: 2 ліфтових обладнання по 1000 кг, розмір кабіни — 1600х1400 мм, швидкість 1.0 м/сек, двері центрального відчинення шириною 1000 мм, мінімальний час очікування: 33.3 сек, середній час досягнення пасажиром обраного поверху: 82.2 сек. Ось це і називається складним прорахунком, в якому може допомогти лише спеціалізоване ПЗ. 

Проєктування ліфта для вашого бізнес-об'єкту — це один з ключових етапів для безпеки і комфорту переміщення клієнтів, співробітників та вантажів.  

Сподіваюся, що матеріал дав вам уявлення, що із себе представляє проєктування такого обладнання. Дякую!

Теги: ліфт, бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]