Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2024 20:57

Австралія знайшла рішення дешевого транспортування водню

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Однією з найбільших проблем водню є його транспортування. Запропонований метод дозволяє використовувати новий, більш стійкий та дешевий носій

У сучасному світі, де питання енергетичної безпеки та екологічної стійкості стоять особливо гостро, використання альтернативних джерел енергії набуває нового актуального звучання. Один з таких потенціалів має водень — чисте джерело енергії, яке, однак, до недавнього часу суттєво обмежувалось високими витратами на транспортування. Основною перешкодою на шляху до його економічної доцільності була саме вартість, яка була високою через складнощі адаптації стандартних транспортних систем під безпечне і ефективне переміщення водню. Новина про вирішення одного з питань, яке перешкоджало широкому розповсюдженню водню як джерела енергії, надійшла з країни, яка не мала альтернативних транспортних рішень, окрім морського шляху.

Вирішенням однієї з найбільших проблем водню, якою є його транспортування, перейнялися в Австралії. Як газ, водень легкозаймистий, нестабільний і важко обробляється у великих обсягах через низьку щільність. Стиснення або розрідження тягне за собою значні енергетичні та економічні витрати. Але Австралія, яка сподівається стати експортною силою зеленого водню, знайшла доступний спосіб транспортування його в порошку.

Як зазвичай транспортується водень. Водень — це енергетичний вектор, який можна використовувати для зберігання та експорту відновлюваних джерел енергії в інші країни. Іспанія прагне експортувати зелений водень до решти Європи через водневий коридор, з'єднаних газопроводами та відомий як знаменитий H2Med.

Австралія не має іншого вибору, окрім як транспортувати водень морем. Вже існують спеціалізовані судна для переміщення рідкого водню, але частіше використовують охолоджені судна для транспортування аміаку та інших рідких органічних носіїв, які потім виділяють водень за допомогою хімічних реакцій.

Водень у вигляді порошку. Чому його не транспортують у твердому стані? Дешева та безпечна можливість — використовувати порошок борогідриду натрію як носія, але це зазвичай не робиться, оскільки побічний продукт, який залишається в процесі, відомий як метаборат натрію, дуже дорогий для переробки.

Тепер команда австралійських дослідників розробила каталітичний хімічний процес, який може швидко та економічно перетворити метаборат натрію в борогідрид натрію.

Мета — зменшення транспортних витрат. Проєкт Kotai Hydrogen, який народився в Університеті Джона Кертіна, прагне зменшити витрати на виробництво та транспортування водню, щоб стати "найдешевшим засобом експорту водню з Австралії", за словами його творців.

У той час як тонна аміаку використовується для отримання 178 кг водню, тонна борогідриду натрію виробляє 213 кг водню шляхом додавання води. Ключ до методу полягає в тому, що отриманий метаборат натрію можна зарядити запатентованими електролізерами, щоб зробити боргідрид натрію у 20 разів дешевшим.

Австралія та потенціал водню. Австралія позиціонує себе як ключовий гравець на експортному ринку водню завдяки державним та приватним інвестиціям. Країна розраховує виробляти та експортувати велику кількість зеленого водню на міжнародному ринку до 2030 року.

Крім того, Австралія хоче стати видобувною силою природного водню. Штат Південна Австралія стоїть на блоці кратонізованої кори, відомої як Gawler Craton, чиї залізні та уранові шахти можуть містити мільйони тонн вільного водню.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]