Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2024 10:13

Єврокомісія схвалила схему допомоги Німеччини для підтримки виробництва водню

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Схема державної допомоги сприятиме подальшому зменшенню імпорту російського викопного палива та прискоренню Зеленого переходу в Німеччині

Європейська комісія схвалила, відповідно до правил державної допомоги ЄС, німецьку схему на суму 350 млн Євро для підтримки виробництва відновлюваного водню за допомогою інструменту Європейського водневого банку "Аукціони як послуга". Німецький захід відповідає, зокрема, цілям Плану REPowerEU та Промислового плану Європейської зеленої угоди. Це сприятиме подальшому зменшенню імпорту російського викопного палива та прискоренню зеленого переходу.

Німецька схема

Німеччина повідомила Комісію про свій намір запровадити схему на 350 мільйонів євро для підтримки виробництва відновлюваного водню за допомогою інструменту "Аукціони як послуга" в рамках Європейського банку водню. Затверджена схема підтримуватиме будівництво до 90 МВт електролізної потужності і, як очікується, стимулюватиме виробництво до 75 000 тонн відновлюваного водню. Це допоможе Німеччині досягти своїх амбіцій мати принаймні 10 ГВт вітчизняних електролізних потужностей до 2030 року та сприятиме досягненню мети ЄС щодо виробництва щонайменше 42,5% відновлюваної енергії до 2030 року з метою досягнення 45%.

Допомога буде присуджена через конкурсний процес торгів під керівництвом Європейського виконавчого агентства з питань клімату, інфраструктури та навколишнього середовища (CINEA). Торги закрилися 8 лютого, і Агентство в даний час оцінює та ранжирує заявки на проєкти у всіх державах-членах. Підтримка, надана за цією німецькою схемою, буде відкрита для компаній, які планують побудувати нові електролізери в Німеччині.

Згідно зі схемою, допомога надаватиме форми прямого гранту на кілограм виробленого відновлюваного водню. Допомога буде надана на максимальний термін у десять років. Бенефіціари повинні будуть довести відповідність критеріям ЄС щодо виробництва відновлюваних видів палива небіологічного походження (RFNBO). Це включає сприяння розгортанню або фінансуванню додаткової відновлюваної електроенергії, яка необхідна для виробництва водню, що підтримується за схемою.

Оцінка Комісії

Комісія оцінила захід відповідно до правил державної допомоги ЄС, зокрема статті 107(3)(c) Договору про функціонування Європейського Союзу, яка дозволяє державам-членам підтримувати розвиток певної економічної діяльності за певних умов, та Керівних принципів 2022 року щодо державної допомоги для клімату, охорони навколишнього середовища та енергетики ("CEEAG").

Зокрема, Комісія виявила, що:

  • - Схема необхідна і доречна для полегшення виробництва відновлюваного водню і, таким чином, декарбонізації промислового, транспортного та/або енергетичного секторів.

  • - Цей захід має стимулюючий ефект, оскільки бенефіціари не здійснювали б відповідні інвестиції без державної підтримки.

  • - Німеччина запровадила достатні гарантії, щоб гарантувати, що схема має обмежений вплив на конкуренцію та торгівлю в межах ЄС. Зокрема, бенефіціари будуть обрані після відкритого, прозорого та недискримінаційного процесу торгів, а допомога буде зведена до мінімуму, необхідного для проведення проєктів.

  • - Допомога принесе позитивні наслідки, зокрема для навколишнього середовища, відповідно до Європейської зеленої угоди, які переважають будь-які можливі негативні наслідки з точки зору спотворень конкуренції.

На цій основі Комісія затвердила німецьку схему відповідно до правил державної допомоги ЄС.

Передісторія

CEEAG Комісії за 2022 рік надає вказівки щодо того, як Комісія оцінює сумісність захисту навколишнього середовища, включаючи захист клімату, та заходи енергетичної допомоги, які підпадають під вимогу повідомлення відповідно до статті 107(3)(c) ДФЄС. Керівні принципи створюють гнучку, придатну для цілей сприятливу основу, щоб допомогти державам-членам надати необхідну підтримку для досягнення цілей Зеленої угоди цілеспрямовано та економічно ефективно.

Європейський водневий банк - це ініціатива щодо полегшення виробництва та імпорту відновлюваного водню в Європу та в ЄС. Його мета полягає в тому, щоб закрити інвестиційний розрив і підключити майбутні поставки відновлюваного водню до споживачів для досягнення передбачуваної мети в 20 мільйонів тонн до 2030 року, сприяючи цілям REPowerEU та переходу до кліматичної нейтральності. Водневі аукціони Інноваційного фонду реалізують внутрішню частину Європейського банку водню.

20 грудня 2023 року Комісія та Німеччина оголосили про участь Німеччини як першої держави-члена в схемі Європейського водневого банку "Аукціони як послуга".

Відповідно до концепції Аукціонів як послуги, держави-члени можуть вибрати використання загальноєвропейського механізму пілотного аукціону в рамках Інноваційного фонду, щоб також виділити заздалегідь визначену суму національного фінансування для проектів з виробництва відновлюваного водню на своїй території. Ці проєкти будуть оцінені та ранжовані в процедурі конкурентного аукціону в рамках аукціону і можуть отримати право на національне фінансування, якщо бюджету Інноваційного фонду недостатньо для покриття цих проєктів. Аукціони як послуга спрямовані на гармонізацію та об'єднання національних та європейських схем підтримки, підвищення порівнянності рівнів субсидій та економію на адміністративних витратах для держав-членів та розробників проектів розробки та розуміння різних схем підтримки водню.

Директива про відновлювані джерела енергії 2018 року встановлює суворі критерії для RFNBO, такі як відновлюваний водень, щоб гарантувати, що їх вплив на навколишнє середовище мінімальний і що вони сприяють розгортанню відновлюваних джерел енергії. Серед іншого, економія викидів кінцевого продукту повинна бути не менше 70% у всьому ланцюжку створення вартості. Поправки до Директиви про відновлювані джерела енергії в 2023 році збільшили ціль щодо частки відновлюваних джерел енергії у валовому споживанні енергії ЄС до 42,5% до 2030 року та ввели ціль, що 42% водню, що використовується в промисловості, має бути відновлюваним до 2030 року, збільшившись до 60% до 2035 року.

З повідомленням про Європейську зелену угоду в 2019 році Комісія встановила мету чистих нульових викидів парникових газів (ПГ) до 2050 року, яка закріплена в Європейському кліматичному законодавстві. Закон, що діє з липня 2021 року, також запровадив проміжну мету скорочення чистих викидів парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року. Завдяки прийняттю законодавчих пропозицій "Fit for 55", ЄС тепер запровадив юридично обов'язкові кліматичні цілі, що охоплюють усі ключові сектори економіки.

Неконфіденційна версія рішення буде доступна під номером справи SA.109550 у реєстрі державної допомоги на веб-сайті Комісії з питань конкуренції після вирішення будь-яких питань конфіденційності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]