Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2024 11:44

Європейська Комісія підтримує проєкти відновлюваного водню за французькою схемою

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Пакет допомоги направлений на підтримку "Зеленого" переходу Європи та зменшення залежності від викопного палива

Відновлюваний водень для використання в промисловості та транспорті має отримати підтримку від французької схеми підтримки на суму 900 млн Євро.

Затверджений Європейською комісією 27 березня 2024 року пакет забезпечить підтримку виробництва тепла та палива з біомаси для промисловості, а також рідкого палива з біомаси та відновлюваного водню для промисловості та транспорту.

Призначена для надання допомога як прямі гранти, буде відкрита для нових установок та проєктів, які «значно прискорюються або масштабуються». Проєкти повинні бути завершені та введені в дію протягом 36 місяців з моменту отримання гранту.

Маргте Вестагер, виконавчий віце-президент Комісії, заявила, що пакет у розмірі 900 млн Євро допоможе компаніям збільшити використання енергії та палива, виробленого з біомаси та відновлюваного водню.

«Цей захід є важливим кроком у переході до економіки Net Zero, одночасно захищаючи рівні умови на єдиному ринку», - додала вона.

Цей захід покриє частину відповідних інвестиційних витрат на проєкт, а гранти на підтримку мають закритися 31 грудня 2025 року.

Затверджений відповідно до Тимчасової кризи та перехідних рамок ЄС, пакет сподівається підтримати зелений перехід Європи та зменшити її залежність від викопного палива.

Минулого року (2023) Франція повинна була представити пакет субсидій у розмірі 4 млрд Євро для підтримки низьковуглецевих водневих проєктів через контракти на різницю (CfD).

До 2030 року країна планує встановити 6,5 ГВт низьковуглецевої електролітичної потужності з виробництва водню, перед тим, як досягти 10 ГВт у 2035 році.

Були введені більш ширші правила ЄС, щоб забезпечити використання водню в транспорті та промисловості.

У жовтні 2023 року Європейська Рада прийняла Директиву про відновлювані джерела енергії (RED), встановлюючи обов'язкові цілі щодо використання відновлюваних джерел енергії, щоб чиста енергія становила 42,5% кінцевого споживання енергії ЄС до 2030 року.

Держави-члени погодилися, що 42% водню, що використовується в промислових процесах, має надходити з відновлюваного палива небіологічного походження (RFNBO) до 2030 року, збільшившись до 60% до 2035 року.

З приблизно 9,7 млн тонн сірого водню, що використовується в ЄС на рік, нова угода, за оцінками, створить початковий попит на понад чотири мільйони тонн відновлюваного водню до кінця десятиліття, і майже шість мільйонів тонн до 2035 року.

У транспорті держави погодилися на обов'язкову мету зменшити 14,5% інтенсивності парникових газів (ПГ) від використання відновлюваних джерел енергії до 2030 року. Нове правило встановило субціль на 5,5% частки транспортного палива, яке буде передовим біопаливом та RFNBO (відновлюване водневе та водневе паливо).

У межах транспортної мети існує мінімальна вимога до 1% RFNBO у частці відновлюваних джерел енергії, що постачаються в сектор до 2030 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]