Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2024 07:20

Форензик – на варті безпеки вашого бізнесу: 5 трендів 2024 року

Сертифікований аудитор, сертифікат серії "А", ASIS, ACFE, ASCP member. Співзасновник, партнер Crowe

Що потрібно знати власнику бізнесу.

Існує як мінімум 2 типи власників бізнесу с погляду підходів в його управлінні.

Перший тип власника - (англ. smart classic entrepreneur- розумний класичний підприємець) - класична школа управління бізнесом - вища освіта, MBA, знання фінансових метрик тощо.

Другий тип власника - (англ. smart street entrepreneur - підприємець що виріс на вулиці) - це навпаки підприємець, що інколи не те, що не має MBA, але й немає вищої освіти, чи здобув і те і інше вже після створення бізнесу. 

Як не дивно, і той і інший можуть здійснювати успішний «преньор», але десь років 10 тому, зараз це не працює. Доводиться вигризати кожен міліметр ринку. Для цього потрібні фундаментальні фінансові  знання.

На цей час на ринку в умовах війни панує значна турбулентність, відсутність ліквідності та максимальна компресія серед конкурентів.

У 2024 році, почастішали запити в частині проведення процедури форензик.

***Форензик - інструмент боротьби з внутрішньокорпоративним шахрайством. 

1. Новий тренд - використання даного інструмента з метою оптимізації витрат компанії. 

Досить часто у власників бізнесу немає можливості розбиратись та вступати в дебати із топ-менеджерами щодо причин збільшення витрат, тому дану функцію делегують форензистам, які розкладають собівартість на молекули. 

2. Інший тренд 2023-2024 років - використання процедури форензик з метод вирішення внутрішньокорпоративних суперечок між партнерами у бізнесі. 

Нагадую, що форензик - напрям, який аналізує як матеріальні, так і нематеріальні аспекти діяльності бізнесу компанії, саме тому у внутрішньокорпоративних чварах він допомагає проаналізувати всі аспекти діяльності бізнесу, наприклад: наявність конфлікту інтересів, реальний фінансовий результат компанії і навіть психологічний настрій партерів в бізнесі. 

3. Також, частішають запити від банків щодо - (англ. Asset tracing - пошуку незаконно відчужених активів та запити щодо англ. Аsset recovery - повернення незаконно відчужених активів. 

Деякі позичальники незаконно виводять кошти, надані банком для ведення господарської діяльності так зване нецільове використання коштів, нехтуючи правилами фінансової гігієни. 

Саме процедура форензик допомагає знайти та повернути ці кошти позичальнику. 

1. Форензик також допомагає проаналізувати бізнес з погляду інвест-стабільності - чи варто вкладати в нього кошти, а саме з погляду фінансової моделі, так і з погляду благонадійності потенційного партнера, щоб запобігти так званим - смузі стартаперам. 

Зараз час, коли помилки недопустимі в умовах обмеженості фін. ресурсів, тож Форензик допомагає заощадити кошти. 

2. І нарешті, інструмент форензик використовують як незалежний - (англ. Helicopter view - вид зверху) - незаангажований погляд зі сторони на успішний бізнес з метою формування нових підходів в його розвитку. 

Як то кажуть: «Зі сторони завжди видніше, через те, що є певна відсутність сформованих патернів ведення с усталеного бізнесу, що породжує - (англ. out of box thinking- мислення поза рамками). 

Форензик - це (англ. Cherry picking - збирання вишень) - так би мовити, інструмент збирання консолідації Вашого бізнесу в частинці фінансової безпеки. 

Форензик - це один із головних інструментів - (англ. Smart entrepreneurs - розумних підприємців сьогодення). 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]