Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2020 12:22

Центральному гастроному на Хрещатику бути!

Ексзаступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації

Ось уже 10 років кияни стурбовані долею історичної споруди за адресою Хрещатик, 40/1, яку звели ще в кінці XIX століття. Що очікує відомий будинок в центрі міста?

Будівлю Центрального гастроному на Хрещатику, 40/1 звели ще в кінці XIX століття за проєктом видатного архітектора Володимира Ніколаєва.

Будинок відомий, тим, що в ньому на початку XX століття писав свої геніальні картини Михайло Врубель, а після революції тут розмістився гастроном з дефіцитними товарами, що користувалися неабияким попитом серед киян та гостей міста. Ось уже 10 років містяни стурбовані долею історичної споруди. Що очікує відомий будинок в центрі міста?

Тільки у 2009 році гастроном отримав статус пам'ятки архітектури місцевого значення, але, на жаль, на той час він вже був занедбаний. Споруду хотіли то надбудувати десятком поверхів під потреби елітного готелю, то повністю знести. Будинок потихеньку довели до руйнування. Відтоді пам'ятка пережила кілька пожеж, після чого її фасад просто затягнули брезентом. З внутрішнього двору будинок являє страшне видовище - перекриття обвалилися, цегляна кладка поступово починає руйнуватися, охорони не видно.

Однак, попри таку сумну долю історичної будівлі, будь-які спроби приватних інвесторів врятувати її закінчуються невдачею. В кінці травня минулого року громадськості було представлено проєкт реставрації гастроному від приватного архітектурного бюро, який, до слова, підтримала міська влада. Компанія подала необхідні документи для отримання дозволу на проведення будівельних робіт, але в кінці серпня отримала відмову через відсутність «намірів щодо забудови земельної ділянки».

Чому? Замовник реставраційних робіт запропонував збільшити площу цієї будівлі, кількість поверхів тощо. Відповідно до містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки і законодавству про охорону культурної спадщини, тут заборонені такі види робіт: реконструкція, збільшення площі будівлі, зміна функціонального призначення.

В кінці травня 2019 року на архітектурно-містобудівній раді при департаменті були розглянуті передпроєктні пропозиції по реставрації Центрального гастроному та надано рекомендації відповідно до законодавства виправити найменування робіт, доповнити проєктну документацію пропозиціями про захист навколишніх будинків, які теж є пам'ятками історії та архітектури.

В архітектурному бюро, яке підготувало проєкт реконструкції гастроному, врахували всі зауваження і внесли поправки в проєкт оновлення будівлі.

Якщо багатостраждальний пам'ятник архітектури все ж відреставрують, то тут з'явиться два підземні поверхи, літній майданчик з панорамами Хрещатика і меморіальна кімната Михайла Врубеля.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]