Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.10.2022 13:34

Єдиний податок (І, ІІ групи). Платити чи ні?

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Податкова вважає, що треба попри чинність спеціальної норми, якою беззастережно звільнено єдинників першої, другої груп від сплати...

Як відомо, є дві норми,  перша однозначно та беззастережно вказує на те, що єдинники першої, другої груп НЕ СПЛАЧУЮТЬ єдиний податок (звільнені від сплати)  на весь час воєнного стану (діє ця норма  з 17 березня 2022) (див. пп. 9.1 п. 9 Підрозділу 8 розділу XX ПК України) (і вона є спеціальною), а є інша (загальна), стосується всіх без виключення платників, відповідно до якої МОЖУТЬ НЕ ПЛАТИТИ (на час воєнного стану) податкові зобов’язання лише тоді, КОЛИ НЕМАЄ ЗМОГИ, і це має бути підтверджено зібраним пакетом документів (пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX ПК України) (діє з 27 травня 2022 року). 

Цілком очікувано, що податкова розпочала проводити «освітню роботу» з підприємцями – «Платити єдиний податок треба! А інакше, скасуємо реєстрацію єдинника, а борг  стягуватимемо без суду». 

Для наших рідних податківців не працює засада податкового законодавства – тлумачити  податкові норми при їхній неоднозначності на користь платника податків. 

Отож зрозуміло, що  податківці, як всім відомий диктатор сусідньої країни, йтимуть до кінця – аж до касації. 

Не треба бути тарологом, аби передбачити, що наші суди масово прийматимуть рішення саме на користь платників, проте, по-перше, це час, по-друге, матеріальні ресурси (судовий збір, послуги адвоката), по-третє, супутні, непередбачувані неприємності (арешт рахунків, заборона виїзду за кордон абощо). 

Як на мене, законодавець на рівному місці створив проблеми підприємцям. 

Тому, нині (поки неприємності не прийшли до вашої оселі) найдієвішим способом захисту, як на мене,  - підписати електронну петицію, аби наші парламентарі усунули таке неоднозначне тлумачення норм ПК України  і ми зайвий раз нагадали їм, чиї вони слуги. 

Покликання на електронну петицію >>>

Дуже  б допомогло зібрати 25 тис. підписів поширення електронної петиції в соціальних мережах. 

Красно дякую!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]