Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2023 14:35

EXPO 2030 в Одесі – буде найбільш екологічною виставкою у світі

Голова ГО "Громадська рада ЕКСПО 2030"

Нещодавно команда EXPO 2030 презентувала макет майданчика Всесвітньої виставки, який ймовірно пройде в Одесі. Його спроєктувало британське бюро Zaha Hadid Architects у масштабі 1:10 000.

Наша команда хоче зробити будівництво самих павільйонів максимально екологічним. А саме з металу, дерева, карбону, пластику та скла. А дахи будівель будуть створені з сонячних панелей. Уся виставка має забезпечити себе самостійно. Мова йде про опалення, світло та охолодження. Адже екологічність - це основна вимога проведення ЕКСПО у будь-якій країні світу. 

Варто зазначити, що усі будівлі на макеті – це конструктор. Вони будуть довговічними, легко збиратимуться та розбиратимуться. Після завершення виставки кожна країна-учасник зможе або забрати павільйон, або ж залишити його в Україні. Це буде дуже актуально в контексті великої післявоєнної відбудови. Адже з таких павільйонів можна зробити будь-що, від школи до виставкового центру і перевезти їх у регіони, які найбільше потребуватимуть цього. 

Ціль нашого будівництва — мінімізувати вплив на навколишнє середовище, працюючи з існуючими формами рельєфу, де це можливо. Якщо все вийде, а воно 100% вийде, ми матимемо нуль відходів за межами будівельного майданчика. Аби досягти такої реальності нам потрібно зробити багато підготовчих робіт. 

Перш ніж розпочати будівництво на полях фільтрації, а це 250 га, необхідно модернізувати дамбоукріплення, шлюз та занурювані насоси. Будівництво там буде нелегке, однак воно цілком реальне. Для цього плануємо використовують технологію заливання фундаментів та вдавлювання залізобетонних конструкцій у воду. Ті ґрунтові води, які будуть природно підійматися у незабудованих місцях - очищуватимуться системами фільтрації та зливатимуться у Хаджибейський лиман. Тож з часом зникнуть болото та волога. 

Зміниться й об’їзна дорога. Вона буде перенесена вглиб виставки та розшириться від Клеверного мосту до ринку «Куяльник». Там буде чотири смуги руху, по дві в обидві сторони. До того ж встановлять естакади для переходу пішоходів та зупинки для громадського транспорту. І як результат, в Одесу не будуть заїжджати великотоннажні вантажівки, тим самим і зберігатиметься дорожнє покриття та зменшаться затори у місті. 

Також, впевнений, що після перемоги українські компанії-виробники відновлять свою роботу повною мірою, і переважна частина будівельних матеріалів будуть вітчизняними. Авжеж, ми будемо звертатися й до країн-партнерів. Зазначу, що проект ЕКСПО зобов’язує забудовників використовувати високоякісні матеріали. У будь-якому випадку, незалежно від країни виробника всі вони матимуть міжнародні сертифікати якості. 

Через 2 місяці дослідницька місія прийме рішення, хто з країн-учасників прийме Всесвітню виставку EXPO 2030. Вже вивчені заявки Одеси, Ер-Ріяду та Сеулу. Невдовзі місія працюватиме у Римі. І вже потім комітет бюро має оголосити звіти дослідників. 

Я впевнений, що саме Одеса стане переможцем і проведе в післявоєнній Україні таку виставку, яка назавжди увійде в історію EXPO.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]