Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2021 08:53

Легалайз: порівнюємо положення закону

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

Законопроєкт про легалізацію: чи схожі його положення на вже прийняті закони у Канаді чи Нідерландах? Чи допоможе нам закон побудувати мільярдну конопельну економіку?

Чи зможе Україна повторити мультимільярдний ринок канабісу в Канаді чи Нідерландів? Першим кроком може стати легалізація вирощування і використання каннабісу. Законопроєкт 4553 є черговою спробою відповісти на дискусію останніх років: то бути легалайзу чи ні? Розбираємось у ключових положеннях законопроєкту, та порівнюємо їх із правовим режимом в Нідерландах та Канаді. 

1. Використання канабісу в медичних цілях 

В Україні:

- Дозволяється використання медичного канабісу для дорослих та неповнолітніх осіб за наявності рецепту лікаря, згоди опікунів/батьків, та інформованої згоди самого пацієнта 

В Канаді:

- Дозволяється використання медичного канабісу для дорослих та неповнолітніх осіб за наявності рецепту лікаря, який може діяти максимум 1 рік. Не можна використовувати один і той самий рецепт в різних аптеках. 

У Нідерландах:

- Дозволяється використання медичного канабісу для дорослих та неповнолітніх осіб за наявності рецепту лікаря. Наразі доступні 5 видів канабісу, де наявний тетрагідроканабінол (ТГК), а також конопляна олія (і це вважається недостатнім вибором)). 

2. Вміст канабісу,  придатного до використання в медичних цілях

В Україні:

- Лікарські коноплі – вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) перевищує 1 відсоток (і це ключове положення власне лігалайзу). Конопля, яка використовується для промислових цілей – менше 1 відсотку ТКГ. Кількість канабісу, який особа може мати при собі, не встановлюються в законопроекті (а дарма). 

У Канаді: 

- Кількість ТГК може різнитись залежно від сорту коноплі, а також залежно від рецепту лікаря. При собі хвора особа може мати до 150 грам, або дозу, яка розрахована на 30 днів за рецептом. 

У Нідерландах:

- Кількість ТГК різниться залежно від виду препарату (Максимальний розмір ТГК – 22%, мінімальний – менше 1%). Допустима кількість, яку можна використовувати особа, встановлюється рецептом лікаря. 

3. Провадження господарської діяльності 

В Україні:

- Необхідна ліцензія, що видається на п’ять років. Ліцензії на культивування лікарських конопель видаються у розрахунку: одна ліцензія – на одну тисячу рослин.

- Культивування лікарських конопель для цілей, визначених ліцензією, здійснюється виключно в умовах закритого ґрунту виключно з використанням кондиційного насіння чи садивного матеріалу. Промислові коноплі можна вирощувати і в умовах відкритого, і в умовах закритого грунту. 

Канада: 

Є варіанти. Виробництво у промислових обсягах потребує ліцензування. Вирощування незначної кількості для власних медичних цілей не потребує ліцензії, однак слід зареєструватись у Health Canada. Особи повинні вказати у своїй заявці, чи мають намір виробляти рослини марихуани в приміщенні, на відкритому повітрі, або частково в приміщенні/частково на відкритому повітрі. Особи, які бажають виробляти продукцію на відкритому повітрі, повинні підтвердити, що виробнича площа не знаходиться поруч зі школою, громадським майданчиком, дитячим садочком чи іншим громадським місцем, яке переважно відвідують діти.

Нідерланди:

Тут державна монополія. За виробництво медичної коноплі в Нідерландах відповідальний урядовий офіс  Bureau Medicinale Cannabis (Управління з лікарської коноплі). Він є монополістом у цій сфері, і є відповідальним за виробництво конопель для медичних та наукових цілей. 

4) Використання коноплі у наукових та навчальних цілях

Україна:

У наукових та навчальних цілях дозволяється:

- культивування коноплі, яка не містить небезпечних речовин типу ТГК, в необмеженій кількості;

- культивування інших рослин роду коноплі виключно в умовах закритого ґрунту, придбання, ввезення на територію України, зберігання, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, - у малих кількостях;

- виготовлення з коноплі лікарських засобів, призначених для клінічних досліджень.

Канада та Нідерланди: Дозволяється використання коноплі для наукових та навчальних цілей. 

5) Вирощування коноплі вдома (у приміщенні)

В Україні:

- Дозволяється вирощування 4 рослин в умовах закритого ґрунту виключно для власного медичного використання на підставі медичного висновку та рецепту лікаря, за яким призначено такій особі лікарські засоби;

- Обов’язково повідомляється орган виконавчої влади про таке вирощування;

- Національна поліція може перевіряти дотримання такою особою законодавства про наркотичні засоби.

У Канаді:

Особи можуть зареєструватися в Health Canada для того, щоб виробляти обмежену кількість для своїх власних медичних цілей (необхідний рецепт лікаря).

У Нідерландах:

- Забороняється вирощування коноплі пацієнтами.

Цікаво, що поки в Канаді у справі Allard v. Canada суд встановив, що вимога стосовно того, що індивіди можуть отримувати канабіс лише від ліцензованих виробників є порушенням прав осіб (люди, яким необхідний канабіс не мали достатнього доступу до продукту через це), то в Україні суд вперше виправдав за вирощування канабісу для лікування. 

Таке порівняння правового режиму дозволяє мати стриманий оптимізм щодо перспективи легалайзу в Україні. Дійсно, прийняття #4553 легалізує виробництво медичного канабісу і забезпечить підстави для створення і внутрішнього ринку, і експортного товару. Зрештою, коноплі – це українська традиція. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]