Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.01.2016 23:25

TREE cycle. Еволюція світогляду

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Що швидше змінить поведінку домогосподарств: високі ідеї чи можливість отримати додаткову копійку для сімейного бюджету?

В процесі впровадження концепції ефективного господарювання ми маємо відштовхуватись від реалій, які сьогодні формують щоденну поведінку громадянина і держави.

Як зазначалося раніше, головними чинниками, що не дозволяють докорінно змінити ситуацію у сфері переробки вторинної сировини в Україні, є недосконалість правового поля, занедбана інфраструктура і брак матеріальних стимулів для споживача.

Сподіватися на швидкий прорив у якісній зміні філософії дій органів влади марно. Влада живе власними проблемами, котрі, переважно, не мають нічого спільного з життєвими інтересами суспільства.

Отже, постаємо перед дилемою. Що швидше змінить поведінку домогосподарств: високі ідеї збереження довкілля для нащадків чи можливість отримати додаткову копійку для сімейного бюджету? Як завжди, правда знаходиться посередині.

В умовах економічної депресії, для «пересічного» домогосподарства на перший план виходить доступність (близькість) кінцевого пункту здачі вторинної сировини і можливість отримати конкретну матеріальну вигоду від цього.

При цьому, важливо, аби людина, котра здає вторинну сировину, не відчувала себе гостем у колі асоціальних елементів, у місці, де господарюють ті, кому «здача пляшок» є єдиним джерелом для існування.

Навколо великих торговельних закладів вже зараз можливо розбудувати сучасну мережу пунктів прийому вторинної сировини, які працюватимуть в інтересах громадянина, так  і з метою збільшення обороту торговельних мереж.

Згодом, зміна ставлення до звичайної тари, котра переважно вирушає на смітник, слугуватиме укоріненню нового ставлення до використаної сировини. Питання, що з нею робити, перейде у площину побутової звички. Рефлекторна поведінка споживача створить фундамент для розповсюдження прогресивного екологічного світогляду.  

Окремою темою є державна підтримка раціональної економічної політики. Але про це ми матимемо змогу розповісти наступного разу.

 А як завжди запрошуємо до співпраці! https://www.facebook.com/TreeCycle.ua/?fref=nf
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]