Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2022 17:56

Що можуть зробити цивільні аби наблизити перемогу

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Лайфхаки для цивільних.

Багато спілкуюся з військовими та хлопцями з тероборони. Їхня загальна думка щодо людей, які залишаються у зоні потенційних бойових дій, така: якщо ви не працюєте або не задіяні у критичній інфраструктурі, краще евакуюватися. Залишаючись, ви ускладнюєте оборону та завдаєте клопоту волонтерам із забезпеченням їжею, медикаментами тощо. Іноді велика допомога ЗСУ — не стати заручником, жертвою або мішенню.

Не ризикуйте зайвий раз. 

Якщо вирішили залишитися, будьте корисними. Допоможіть тим, хто не може подбати про себе: літнім людям, сусідам. Можна розвантажувати та розносити гуманітарку або допомагати комунальникам, яких у нас, у Харкові, називають «комунальним спецназом». 

Для тих, хто поїхав. Не треба соромитися та відчувати провину.

По-перше, ви будете живі, а ваші рідні будуть у безпеці. Нам ще відбудовувати країну.

По-друге, є купа роботи задля перемоги. 

✅ Допомога та волонтерство.  

Допомагайте людям, які вас прихистили. Допоможіть посадити город літнім сусідам та сім’ям наших захисників та захисниць. 

Діліться шляхами, як виїхати, де розміститися. Діліться позитивною інформацією у групах. 

Підтримуйте зв’язок з друзями та рідними. Просте питання «Як ти?» підносить настрій. 

✅ Міцний тил та відновлення економіки. 

70% економіки Німеччини базується на роботі малого та середнього бізнесу. До війни в Україні частка малого бізнесу ледве сягала 30% ВВП. То чому зараз не збільшити її? Купуйте українське, користуйтеся послугами, споживайте, влаштовуйтесь на роботу, платіть податки. Відкривайте власну справу, залучайте знайомих до бізнесу. Забезпечуйте себе самі. 

✅ Міжнародний спротив. 

Якщо ви за кордоном, виходьте на мітинги підтримки України. Приходьте до офісів компаній, які ще працюють в Росії. 

Українські студенти Стенфордського Массачусетського університету створили веб-сайт dontfundwar.com, що відслідковує компанії, які продовжують вести бізнес в Росії і таким чином фінансують війну в Україні. На сайті є прості інструкції, які може виконати кожен з нас задля того, щоб ці компанії зупинили свою діяльність в РФ. Наприклад, можна долучитися до бойкоту компаній у соцмережах, організувати демонстрації або анонімно поділитися інформацією про інші компанії, які продовжують бізнес в РФ as usual. 

Приєднуйтеся до ініціативи створення спеціального міжнародного трибуналу задля притягнення до відповідальності тих, хто розв’язав війну проти України. Для початку роботи треба зібрати 2 мільйони підписів з усього світу. Вже зібрано майже 1 763 000. Приєднуйтеся, підписуйте, розсилайте друзям це посилання: https://secure.avaaz.org/campaign/en/prosecute_putin_loc/?fpla 

Чудова ініціатива — звернутися до громадян інших країн із пропозицією перейменувати на честь України одну з вулиць в їхньому місті. Поширюйте це посилання серед своїх іноземних друзів і партнерів:

https://www.weareukraine.info/support-ukraine-by-changing-the-address-of-russian-embassies-and-consulates-to-ukraine-street/ 

✅ Інформаційний спротив. 

Важливий фактор нашої перемоги — внутрішня дестабілізація в РФ та поширення правди про війну в Україні. 

Підпишіться на телеграм-канал «Стоп-война» https://t.me/stop_voina, який створила команда видавництва «Ранок» спеціально для прориву інформаційної блокади. Діліться посиланням із знайомими у Беларусі та Росії. Також можна залишати лінки у відгуках на російських сайтах. Чим більше росіян знатиме правду, тим вища вірогідність зупинити війну якнайшвидше. 

Щоденні завдання на інформаційному та кіберфронті: 

⚡️ Інтернет Війська України: https://t.me/ivukr

⚡️ IT Army of Ukraine: https://t.me/itarmyofukraine2022

Більше інформації шукайте у пам’ятці «Війна триває: як самоорганізуватися на місцях?»: https://cutt.ly/8SGV3V9

Ми сильні. Ми переможемо.

Все буде Україна!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи