Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2021 12:34

Злиття та поглинання: як Азійсько-Тихоокеанський регіон подорожчав майже вдвічі

Співзасновник ФК "АЛЬТА КАПІТАЛ"

Цей блог побудований на історії однієї країни, і це не Китай.

Цей блог побудований на історії однієї країни, і це не Китай. В Австралії (та ні, це не історія про гучний військовий контракт на підводні човни) очікуються найкращі фінансові показники у сфері злиття та поглинання у 2021 році. Багаті корпорації та фонди скуповують активи, а банкіри не бачать ніяких ознак уповільнення темпів зростання. Чому це відбувається?

Згідно з даними Refinitiv, угоди за участю австралійських компаній за перші дев'ять місяців 2021 року склали $329,2 млрд, що майже в 6 разів більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і перевищує суму за аналогічний період попередніх трьох років. Попередній річний рекорд у 2007 році становив $139 млрд.

Ці обсяги були обумовлені низкою великих угод, спрямованих на компанії, що котируються на біржі та займаються інфраструктурою й ресурсами. У їх числі BHP Group, яка оголосила про злиття. За умовами угоди, Woodside випустить нові акції, які будуть розподілені на користь акціонерів BHP. В результаті останнім буде належати 48% об'єднаної компанії, акціонерам Woodside - 52%. Об'єднана компанія ввійде в десятку найбільших у світі незалежних енергетичних компаній, а також в число найбільших світових виробників зрідженого природного газу. Економія на витратах в результаті злиття може скласти понад $400 млн на рік завдяки оптимізації корпоративних процесів, а також підвищенню ефективності капіталовкладень.

Крім того, BHP оголосила про намір змінити корпоративну структуру, відмовившись від двох компаній на користь однієї - BHP Group Ltd. з первинним лістингом в Австралії. Зараз BHP має дві головні компанії, акції однієї розміщені на Австралійській фондовій біржі, а інша з лістингом у Лондоні. Перехід до єдиної корпоративної структури зробить компанію більш ефективною і гнучкою, а також забезпечить їй сильніші позиції для подальшого зростання.

Згідно з даними Refinitiv, угоди з австралійськими компаніями на суму $200 млрд склали 20% від загальної вартості регіону, що є другим результатом по величині після Китаю. Той же період минулого року склав лише 4%. Сьогодні Австралія являє собою «реальне зрушення» в загальному відносному внеску в обсяги Азійсько-Тихоокеанського регіону. Варто також згадати, що американська платіжна компанія Square в серпні зробила найбільший за рік вихід на Австралію, купивши за $29 млрд місцеву фінтех-компанію Afterpay. Goldman Sachs очолив список за оголошеними угодами M&A в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, за ним слідують Morgan Stanley та UBS. Прогнозується, що в доступному для огляду майбутньому ставки залишаться низькими, а якщо вони й підвищаться, то дуже повільно. Тому інвестори вкладають на довгу перспективу.

Є ряд факторів, які об'єднуються разом, в тому числі деякий відкладений попит з минулого року. Також слід зазначити рівень міжнародної вхідної активності. Поки що немає ознак уповільнення процесів. Згідно з даними Refinitiv, загальний обсяг угод в Азійсько-Тихоокеанському регіоні за період з січня по вересень досяг рекордних $1,25 трлн, що на 46% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Обсяг анонсованих і завершених угод злиття та поглинання (M&A) в Україні за підсумками 2020 року склав $1,02 млрд, що у 2 рази нижче за показник 2019 року. Тоді ринок оцінювався в $2,1 млрд. Причинами низької активності інвесторів у сфері M&A є політична нестабільність, пандемія, корупція й так далі. Однак інвестиційний клімат дуже важливий для стрімкого розвитку країни, тому необхідно домагатися присутності інверторів на ринку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]