Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Чи зрозумілі коментарі речників Генеральної прокуратури й Служби безпеки щодо арешт Г. Корбана? На мій погляд ні. І хоча я не захисник Г. Корбана, враховуючи публічний розголос справи, дозволю собі деякі коментарі.

З того, що було повідомлено ЗМІ, Г. Корбана звинувачують за ст. 255 (створення злочинної організації з метою вчинення злочинів), ч. 5 ст. 191 (привласнення ввіреного майна в особливо великих розмірах) і ч. 1 ст. 349 (захоплення представника влади) Кримінального кодексу України. Однак неконкретність озвучених підозр породжує багато запитань і логічні сумніви в політичній зумовленості процесу та бездоказовості звинувачень.

Зокрема, такий злочин як створення злочинної організації з метою вчинення злочинів нерозривно пов'язаний зі злочинами, які до моменту створення такої організації планували вчиняти певні особи. У нашому випадку ніяких зрозумілих коментарів щодо даних про плани вчиняти злочини окремими обвинуваченим   ГПУ особами не наводиться. Враховуючи неодноразові згадування ст. 255, де треба, й де не треба, складається враження, що це просто улюблена стаття нинішнього керівництва ГПУ. Не знаєш, що казати, кажи ст. 255. 
Зі свого боку зазначу, навряд чи законно вважати злочинною організацією добровольчі  батальйони територіальної оборони, створення яких було навесні 2014 року ініційовано вищим керівництвом держави.
Навіть у випадку, якщо окремі дії представників добровольчих батальйонів були незаконними, це не дає права називати самі батальйони "злочинними організаціями".

Ще більш дивною виглядає й ситуація, коли державний орган, Генеральна прокуратура України, розслідує діяльність приватного благодійного фонду, й не маючи відповідних заяв благодійників такого фонду, на всю державу твердить про розкрадання 40 мільйонів. Мені особисто цікаво, чи проводилася до початку розслідування хоча б ревізія такого благодійного фонду, і яким чином вираховувалися збитки? Чи не краще спочатку розібратися, а вже потім проводити гучні затримання?

Щодо викрадення людей, то тут коментувати важко. Однак зауважу, що не часу не місця викрадення людей ЗМІ представниками правоохоронних органів не повідомлялося. Не має й виконавців затримання. Виникає запитання, а чи була взагалі подія злочину? І якщо події відбувалися рік назад, тоді чому слідчі дії розпочалися тільки зараз?
До того ж, у кримінальному кодексі є поняття необхідної оборони. Враховуючи, що в той час, коли ніби то відбувалося викрадення людей, земля в південно-східних містах України палала, однієї підозри у зв'язках з прихильниками "російської весни" могло бути достатньо для різких і рішучих дій.

І наостанок. Навіть у найпублічніших процесах зрозуміло, що окрім, як погрозами арешту, інакше розслідувати справи наші правоохоронці не вміють. І причому тут прокуратура Чернігівської області до подій у Дніпропетровську? Невже такі зловживання з визначенням підсудності додають авторитету й прозорості розслідуванню, про що наголошував у своїй заяві Президент України. На мій погляд, швидше навпаки.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]