Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2020 11:33

Спрощеній системі для самозайнятих осіб бути?

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Як усунути порушення прав самозайнятих осіб.

Сьогодні в Україні існує проблема, коли особи, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, митці, лікарі, нотаріуси) поставлені у нерівне податкове положення поряд із суб’єктами господарювання. 

Річ у тому, що за діючим законодавством незалежні професіонали несуть податкове навантаження у розмірі 18% податку на доходи фізичних осіб та 22% єдиного соціального внеску. Це значно більше ніж ФОП на третій групі, які сплачують 5% від обороту.

Таким чином, надання права на застосування спрощеної системи оподаткування лише ФОПам, є суто дискримінаційним по відношенню до майже 100 тисяч самозайнятих осіб, які не мають спрощеної системи оподаткування, однак результати праці яких є часто більш складними й, водночас, прозорими. 

Норми діючого Податкового кодексу України надають можливість  спрощеної системи оподаткування лише юридичним особам та фізичним особам – підприємцям. Зважаючи на це, частими є випадки одночасної реєстрації адвоката фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність на загальній системі оподаткування, та фізичною особою - підприємцем, як платником єдиного податку з єдиним основним видом економічної діяльності – 89.10 (діяльність у сфері права). 

Це призводять до ускладненої процедури адміністрування податків і зборів, обмеження надходжень до бюджетів коштів у значних розмірах, порушення прав та законних інтересів Держави, самих адвокатів та їх клієнтів.

Ініційований мною законопроєкт №2200-1 дозволить самозайнятим особам покращити своє матеріальне та соціальне становище, а також виведе ринок професійної діяльності з тіні, значно збільшивши розмір надходжень до бюджетів.

Законопроєктом №2200-1 пропонується внести зміни до чинного Податкового кодексу України:

- запровадження оподаткування доходів фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність за спрощеною системою.

- уточнення окремих положень норм діючого законодавства та виправлення допущених раніше помилок. 

- оптимізація, спрощення та вдосконалення процедури податкового адміністрування податків і зборів для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Перед підготовкою законопроєкту я заручився підтримкою професійних кіл, які виступили за внесення відповідних змін в законодавство. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]