Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.08.2018 10:23

Чи отримають 1 вересня родини "пакунки малюка"?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Чому неможна провести закупівлю без порушень законодавства? Станом на 1 вересня допомога «пакунок малюка» буде відсутня у пологових будинках всупереч обіцяному.

Пакунки малюка або бебі-бокси – це одноразова допомога на кожного новонародженого, ухвалена урядом з метою збільшити народжуваність в Україні.

Так, відповідно до постанови КМУ від 20.06.2018 №512 затверджено «Порядок надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» всім сім’ям, в яких дитина народиться з 1 вересня 2018 року.
Пакунок малюка – це коробка-колиска, яка міститиме необхідні для малюка речі (пелюшки, підгузки, чоловічки, ковдри тощо). Допомога «пакунок малюка» є одноразовою безповоротною адресною соціальною допомогою та видаватиметься під час виписки новонародженої дитини з пологового будинку.
До речі, з пологового будинку будь-якої форми власності – чи-то державний, чи-то приватний заклад. Пакунок надаватиметься на кожну новонароджену дитину.

До запланованої дати початку видавання пакунків залишилося два дні, проте пологові будинки і відділення досі не почали забезпечувати пакунками.
Провести закупівлю (пробний варіант) вирішили у місті Києві – Департамент соціальної політики Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Департамент оголосив тендер на закупівлю 10300 «пакунків малюка» для новонароджених за 51,5 млн гривень.

І все б добре, якби не виявлені порушення. Чому неможна провести закупівлю без порушень?

Тендерна документація, що була розроблена до зазначеної закупівлі Департаментом, не містила необхідних вимог до предмета закупівлі, а саме – була відсутня інформація, що саме має містити цей пакунок. Отже, як учасники можуть виконати вимоги замовника процедури закупівлі – спакувати пакунок, якщо невідомо, що саме має входити до такого пакунку?

Принципами здійснення закупівель, що викладені в статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» є відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; об’єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.

Таким чином, маємо  нечіткість та неконкретність формулювань в тендерній документації, що в свою чергу створює підґрунтя для порушення Департаментом соціальної політики вказаних вище принципів. 

Окрім того, Департамент обмежив  участь у закупівлі лише тими учасниками, що працювали з бюджетними установами, виклавши вимогу про наявність досвіду виконання аналогічних договорів саме лише з бюджетною установою.
Відповідне обмеження не відповідає вимогам пункту 4 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме ‑  тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Департаментом соціальної політики не було жодним чином обґрунтовано необхідність такого обмеження. 

У відповідь щодо дискримінаційного характеру документації та відповідного порушення законодавства в сфері закупівель Департамент повідомив, що ними зауваження враховані та внесено зміни до тендерної документації.

Так, замовником було викладено перелік складових бейбі-боксу, однак досвід виконання договорів так і залишено – лише з бюджетною установою.

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у відповідь на наше звернення щодо перевірки даної процедури закупівлі підтвердив наявність порушення та рекомендував Департаменту соціальної політики привести документацію у відповідність до вимог законодавства.

Станом на сьогодні процедура закупівлі Департаменту соціальної політики в процесі. На аукціон свої пропозиції подали 5 компаній: «Київгума», «Б“777”», «Альтернатива Трейд», «Скай Трейд Україна», «ТК – Домашній текстиль».

Компанія «Київгума»  займається виробництвом виробів з гуми, латексу, ПВХ, ТЕП і силікону.

Київська компанія «ТК-Домашній текстиль» займається оптовою торгівлею текстильними товарами.

Вінницька «Б“777”» займається оптовою торгівлею деревиною та будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Харківська «Альтернатива Трейд» займається неспеціалізованою оптовою торгівлею.

Київська «Скай Трейд Україна» займається орендою і управлінням власною або орендованою нерухомістю, а також торгівлею.

Департамент соціальної політики відхилив пропозиції «Київгума», «Скай Трейд Україна» та «ТК-Домашній текстиль» у зв’язку із невідповідністю їх пропозицій тендерній документації. При чому жодних обґрунтувань такої невідповідності протокол Департаменту не містить.

Аукціон в процедурі закупівлі відбудеться сьогодні. Але, чи отримають родини обіцяні коробки-колиски з 1 вересня? Навряд чи.

Законодавством передбачено визнання договору нікчемним у разі укладенні його в період оскарження процедури. Так, з метою забезпечення права на оскарження рішень замовника договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Тобто, мінімум до 10 вересня Департамент має витримати строк із забезпечення права на оскарження.

Відповідно до постанови КМУ від 20.06.2018 №512 якщо на день виписки новонародженої дитини у пологовому будинку була відсутня допомога «пакунок малюка», місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення на підставі заяви отримувача допомоги «пакунок малюка» звертається до обласного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення для забезпечення отримувача такою допомогою.

Обласний структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 14 робочих днів передає місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення таку допомогу для її видачі отримувачу допомоги «пакунок малюка».

Місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом трьох робочих днів забезпечує безпосередню видачу допомоги «пакунок малюка».

Родини можуть відмовитись від отримання «пакунку» на підставі особистої письмової заяви.

Отже, станом на 1 вересня допомога «пакунок малюка» буде відсутня у пологових будинках всупереч обіцяному.

До речі і це закупівля тільки київського Департаменту соціальної політики, а що ж зі всіма іншими регіонами? Жодної інформації в системі публічних закупівель немає.

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]