Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2020 14:35

Відвід судді як необхідний інструмент у захисті клієнта – лайфхаки від адвоката

Адвокат в кримінальному праві та процесі, к.ю.н., керуючий партнер АО Jherson Group

Як адвокат з розгляду кримінальних проваджень, завжди ретельно перевіряю інформацію про суддю, або ж колегію суддів, які приймають участь у розгляді справи.

Судове провадження по справі ще навіть не відкрито, однак адвокат вже звертається з клопотанням про відвід судді. Це нормальна практика, як і звернення про відвід «неугодної» судді вже після відкриття судового провадження. І така новела є позитивною. В обох випадках є один must have – обґрунтованість відводу.

Клопотання про відвід судді може подати будь-яка із сторін – сторона захисту, або сторона обвинувачення.

У судових процесах адвокати часто використовують інструмент відводу, він законний, однак іноді зустрічаються маніпулятивні підстави. Оскільки обгрунтованність чи не обгрунтованість такого питання вирішує інший суддя, котрий розглядає клопотання про відвід судді. У визначенні обґрунтованості існує тонка грань. 

 Коли відводу бути

Відсторонити суддю від справи можна за допомогою підстав у Кримінальному кодексі України, за яких результат про відвід буде позитивним. Отже, суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він є родичем осіб, які беруть участь у судовому процесі, якщо було порушено порядок визначення судді для розгляду справи, встановлений частиною третьою статті 21 цього Кодексу, або якщо буде встановлено інші обставини, що викликають сумнів у його неупередженості. Підставою для відводу буде й у тому випадку, коли у кримінальному провадженні суддя був потерпілим, цивільним позивачем або відповідачем.

Суддя, який брав участь у розгляді справи, не може брати участі в новому розгляді справи у разі скасування рішення, ухвали, постанови, прийнятої за його участю, або у перегляді прийнятих за його участю рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами. При наявності зазначених підстав суддя повинен заявити самовідвід.

Коли суддя по справі є цивільним відповідачем до будь-якої із сторін, це стане обґрунтованою і беззаперечною обставиною по відношенню до цього судді. Існує невеличка адвокатська хитрість, коли у судовому зсіданні суддю провокують на конфлікт, на підставі чого подають позов щодо захисту честі, гідності, а також професійної діяльності адвоката відповідно до судді. В такому випадку суддя буде цивільним відповідачем. Це й стане однією з переконливих підстав для відводу.

Як адвокат з розгляду кримінальних проваджень, завжди ретельно перевіряю інформацію про суддю, або ж колегію суддів, які приймають участь у розгляді справи. Перевірка на предмет складання іспитів, проходження психологічних тестів, відповідності кваліфікаційному рівню судді, чи є скарги на суддю – усе це складає картинку про представників Феміди і дає можливість вибудовувати стратегію в суді. Можна перевірити, чи відкривалися кримінальні провадження до судді. Якщо сторона захисту вбачає, що суддя завідомо виносить незаконні рішення, можна написати заяву до Державного бюро розслідувань за статтею 375 КК України та відкривати кримінальне провадження. Це цілком дає право для відводу.

Однак ці невеличкі професійні секрети завжди направляю у конструктивне русло, коли вбачаю некваліфіковані дії збоку судді, коли такий хід допоможе захистити інтереси клієнта законним способом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]