Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2020 15:52

Податкова міліція має потенціал, щоб стати базою для створення нової Служби

Експерший заступник Голови Державної фіскальної служби України, кандидат юридичних наук

У найближчій перспективі в Україні має з'явитися принципово новий орган з протидії економічним правопорушенням

Міністерство фінансів України прийняло рішення про необхідність створення Служби фінансових розслідувань замість податкової міліції. Це відображено у Стратегії дій Мінфіну до 2023 року. Тому це стає для держави питанням найближчої перспективи. Я абсолютно переконаний, що це вірне рішення, адже реформування систем управління державою повинно продовжуватись, навіть в тих непростих економічних умовах, в яких перебуває наша країна сьогодні. Особливо це стосується фіскальної служби, яка має всі можливості стати плацдармом для запуску нового органу. І ми маємо для цього все необхідне: і кадровий потенціал, і великий досвід роботи, і певну матеріально-технічну базу.

 До реформування звикли

 В одній зі своїх попередніх публікацій, підіймав питання, чи заслуговує податкова міліція на те, щоб увійти до складу нового органу з протидії економічним злочинам. Тоді і зараз вважаю, що таку можливість надати потрібно. Щоб дослідити цей аспект об’єктивно, ми розмежували між собою питання недовіри до самого органу та корупційних проявів у ньому та саму професію податкового міліціонера.

Щоб мати певну точку відліку, (для можливості співставлення результатів) та отримати об’єктивну характеристику з боку суспільства до діяльності податкової міліції, ми вперше за всю історію існування підрозділу ініціювали незалежне опитування громадян, підприємців та представників бізнесу, яке триватиме до 1 липня 2020 року. Його результати стануть для нас маркером та дозволять оцінити у якій точці ми зараз. Наскільки суспільство довіряє або не довіряє службі та чи взагалі вірить в те, що податкова може змінити філософію своєї роботи. Тобто, в таких питаннях доцільно оперувати категоріями, які мають певне конкретне вираження.

Впевнений, що головну роль у падінні рейтингів іміджу до підрозділів податкової міліції відіграли саме прояви корупції та інших неправомірних дій.

У складі фіскальної служби є підрозділ, який займається безпекою діяльності Служби – управління власної безпеки. Саме воно виявляє корупційні та інші неправомірні прояви не лише у фіскальній, але й в податковій та митній службах також. Так сталось, що за останні кілька років чисельність підрозділу значно зменшилась, але суспільство продовжує дізнаватись про результати їхньої роботи.

Якщо перейти до конкретних фактів корупції, то у 2020 році було 3 достатньо гучних епізоди, фігурантами яких ставали співробітники ДФС. У лютому місяці за вимагання та отримання 11 тисяч доларів хабаря було затримано співробітника ГУ ДФС у Дніпропетровській області. Того ж місяця затримали працівника ГУ ДФС у м. Києві при отриманні неправомірної вигоди на суму 4 тисячі доларів.  Але, умовним «рекордсменом» став керівник слідчого управління ГУ ДФС у Київській області, якого через посередника затримали на хабарі розміром 50 тисяч доларів США.

Проте, слід зазначити, що кількість корупційних проявів постійно зменшується. Якщо у 2018 році за матеріалами підрозділу власної безпеки було порушено 241 провадження, у 2019 році – 129, зараз, за 5 місяців 2020 року, маємо 72 епізоди.

Про що нам говорять ці результати? Корупція в службі все ще є, але з нею ми нещадно боремось. І друге - все ж таки варто відрізняти недоброчесних працівників служби, які бажають «вирішувати певні питання» та «допомагати незаконній діяльності» від порядних фахівців – слідчих та оперативників ДФС, яких переважна більшість. Їх досвід не може бути знівельований і заслуговує, щоб його використали в новій службі. До того ж, на сьогодні, в арсеналі діяльності податкової міліції є всі необхідні вміння для протидії економічним правопорушенням, спеціальний досвід ведення оперативно-розшукової діяльності, є бачення нових підходів роботи з бізнесом.

Взагалі, підрозділ податкової міліції за свою історію пройшов не одне реформування. З моменту утворення у далекому вже 1996 році і до сьогодні – відбувались постійні організаційні зміни. У 1998 році до органів попереднього слідства віднесли слідчих податкової міліції, до виключної компетенції яких включили розслідування злочинів про ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів у великих та особливо великих розмірах та приховування валютної виручки. У 2010 році, у зв’язку з реформуванням, підрозділ перейшов до складу Державної податкової служби, а у 2012-му – до Міністерства доходів та зборів. У 2014 році створили Державну фіскальну службу у складі якої й діє податкова міліція, а у грудні 2018 року почалась чергова реформа, яка триває і донині. Із фіскальної служби було виокремлено Державну податкову службу, до якої спочатку планували підпорядкувати податкову міліцію та Державну митну службу. Але, перехід до податкової не відбувся, тому на сьогодні підрозділ податкової міліції продовжує здійснювати свої функції у відповідності до законодавства, залишаючись у Державній фіскальній службі. Втім, всі ці перетворення за довгі роки так і не змінили податкову міліцію фундаментально. Тож, зараз настав час саме інституційних змін!

Плануємо створити центр реабілітації для працівників, які пройшли службу в зоні АТО/ООС

 Все ж, податкова міліція періоду до 2014 і періоду після Революції Гідності – має різну кон’юнктуру. Коли прийшов час захищати економічні інтереси держави зі зброєю в руках на сході України, підрозділ проявив себе досить злагоджено та мужньо. Після створення у 2015 році спеціалізованого підрозділу зі складу ДФС – «Фантому», багато співробітників стали добровольцями. Майже кожна наступна хвиля ротації не обходилась без великої кількості податкових міліціонерів. Бажаючих долучитись, було значно більше, ніж потрібно для виконання завдань. Це, я вважаю, принципова річ.

Якщо детально проаналізувати цей напрям роботи ДФС, то за весь період діяльності «Фантому» відбулось 16 та триває 17-та ротація особового складу податкової міліції. За цей час 1574 працівники податкової міліції, серед яких 49 жінок-офіцерів, пройшли службу в зоні АТО та починаючи з 2018 року безпосередньо залучені до операції об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

За весь період військового конфлікту на Донбасі, ці співробітники податкової міліції, на жаль, не отримували достатньої медичної та психологічної допомоги, яку, в певній мірі, отримували колеги-військові, прикордонники та правоохоронці, маючи свої госпіталі та інші медичні заклади. І це питання завжди мене бентежило. Міжнародний досвід та ряд наукових досліджень також вказують, що всім, без виключення, учасникам військових дій вкрай необхідна висококваліфікована психологічна допомога.

Коли я очолив фіскальну службу, одним з перших рішень було провести ґрунтовну інвентаризацію майна. В результаті, побачили декілька державних підприємств, які використовуються вкрай неефективно. Тоді і з’явилась ідея змінити призначення цих майнових комплексів та спрямувати їх діяльність на медичну й соціальну реабілітацію наших працівників. І, якщо будуть дозволяти умови, то й для інших правоохоронців та військових, хто може потребувати такої допомоги.

Так, на базі держпідприємства Тренінговий центр майдан ( Львівська обл.) плануємо створити санаторно-реабілітаційний центр. Вважаю, це буде досить слушне рішення. Адже вперше ми почнемо реально підкріпленими діями піклуватись про тих, хто ризикував та продовжує ризикувати життям та здоров’ям на сході України, а також, про внутрішньо-переміщених осіб.

Розумію, втілення проекту потребуватиме певного фінансування. Але я переконаний, знайдемо рішення, щоб жодної копійки державних коштів не витрачати в цих складних економічних умовах. Зокрема, плануємо залучити кошти профспілкової організації працівників підрозділів оперативного забезпечення зони проведення АТО ДФС «Фантом», звернутись за донорською допомогою до країн, які мають досвід в діагностиці та реабілітації ветеранів військових конфліктів. Також, не будуть зайвими кошти й обладнання міжнародних організацій, яким також запропонуємо цю ідею.

Крім того, заплановано створити й медико-діагностичний центр на базі держпідприємства Сервісно-видавничий центр (м. Київ). Отримувати послуги в ньому зможуть всі без виключення працівники ДФС, ветерани та пенсіонери податкової міліції. Також, серед найближчих планів на майбутнє – запровадити механізм медичного страхування всіх співробітників Служби. Це додасть певних соціальних гарантій професії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]