Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2018 10:04

Як суттєво підвищити пенсії

Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання (2014-2019)

У березні 2019 року Уряд України вперше за останні п’ять років планує провести індексацію пенсій: виплати пропонують підняти пропорційно інфляції та зростанню середньої зарплати.

Такі зміни урядовці передбачили в проекті бюджету на наступний рік. Втім, на жаль, це не призведе до різкого стрибка доходів пенсіонерів: копійок, що додадуться в їхніх гаманцях, заледве вистачить на ще один  похід в магазин чи аптеку. Радикального рішення слід шукати поза межами пенсійної системи і, очевидно, не цій владі.

 

Дивна індексація

 

Індексація пенсій закладена в українському законодавстві із початку відновлення незалежності країни. Проте з часом влада стала нехтувати цим правом соціально незахищених верств населення. В 2014 році індексацію остаточно  «заморозили» з огляду на економічну кризу та війну.

Замість того, аби виконувати закон, у 2017 році урядовцями було винайдено новий механізм «осучаснення»: базову зарплату, яку брали для розрахунку пенсій, вирівняли як для тих, хто виходив на заслужений відпочинок раніше 2012 року, так і для «новачків». До цього різниця пенсійних виплат у людей одного фаху і з однаковим стажем (але які вийшли на пенсію в різні роки) могла становити до 3 разів.

Ці «гострі кути» було згладжено. Проте навіть за таких умов ¾ пенсіонерів лишаються отримувачами мінімальної пенсії, яка заледве сягає 40% мінімальної зарплати, тобто не дотягує за сьогоднішніми мірками і до 2000 грн. Але як можна прожити на ці мізерні гроші?

Що Кабмін планує реалізувати в 2019 році? Уряд декларує  індексацію для всіх – незалежно від стажу, фаху і року виходу на пенсію. Робитимуть це за новою формулою. Якщо раніше враховувалась, по суті, лише інфляція, то тепер будуть брати до уваги 2 показники – зростання цін (50% ваги) і зростання середньої заробітної плати по країні (теж 50%).

Наприклад, якщо інфляція за підсумками року складе 10%, а реальні зарплати зростуть на 20%, то індексацію мають провести на 15% (10*50%+20*50%).

Але ці поліпшення також мізерні. Тобто зростання цін за всі попередні роки ніхто не врахує. І все одно на ці пенсії неможливо буде прожити, враховуючи ціни на ліки, житлово-комунальні послуги та продукти харчування.

Та й чи буде це підвищення реальним? Адже, за великим рахунком, уряду невигідно показувати як реальний рівень високої інфляції, так і реальний приріст середньої зарплати. Тому цілком ймовірні маніпуляції цими показниками.

Ще одне запитання – чи не є цей крок звичайним передвиборчим піаром, адже відповідно до рішень уряду, до 2021 року індексацію (прямо передбачену законодавством!) проводитимуть в ручному режимі. Тобто правила уряд затвердить для себе сам. Іншими словами, після виборів на  підвищення можна просто не розраховувати. Тому владу однозначно потрібно змінювати.

 

Без реформ не буде кращих пенсій

 

Чи можливе збільшення підвищення пенсій – хоча б до рівня мінімальної, а краще – середньої зарплати – вже завтра?  

На жаль, відповідь – «ні». І про це треба чесно зізнатися і уряду, і тим популістам, які обіцяють швидкі кроки у цьому напрямку ледь не до кінця року. Навіть якщо ми збільшимо мінімальну зарплату в 1,5 рази, то середнє зростання пенсії вийде не більше як 200-300 грн. на місяць. Навіть якщо виведемо «з тіні» бодай половину тих підприємців, які сьогодні платять зарплати в конвертах і зовсім або по мінімуму беруть участь у підтримці наших пенсіонерів – все одно, підвищення ледь сягне 500-600 грн. І це у номінальних цифрах, тобто без урахування інфляції та зниження купівельної спроможності.

Що потрібно зробити, аби суттєво змінити ситуацію? Відповідь Радикальної партії – створення нових робочих місць, поліпшення інвестиційного клімату, створення умов для нових високотехнологічних експортноорієнтованих виробництв. Потрібно пришвидшити економічне зростання. І відповідний пакет законопроектів ми з колегами внесли до Верховної Ради.

Слід пам’ятати, що пенсійні виплати лише номінально прив’язані до тих внесків, які робили нинішні пенсіонери протягом своєї кар’єри. Це просто зручний спосіб хоч якось пропорційно розподілити ті кошти, які збирають сьогоднішні працівники і передають державі на утримання тих, хто вже своє відпрацював.

Тому: що більшою буде зарплата у тих, хто активно працює сьогодні, що більше роботодавців платитимуть її «в білу», то краще житимуть наші батьки, які вже вийшли на пенсію. На жаль, без реформ судової влади, правоохоронних органів, без створення умов для дешевого кредитування бізнесу, розвитку інфраструктурних проектів (будівництва доріг, мостів, нових шкіл та лікарень) досягти цього стрибка неможливо. Так само, як без залучення новітніх технологій, без інвестицій в освіту, науку неможливо підвищити продуктивність праці наших співгромадян.

Тому лише системні економічні реформи, що призведуть до прискорення економічного зростання, дадуть нам змогу суттєво збільшувати пенсії в Україні. І це одне з найважливіших наших завдань.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]